ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΡΦΑ – ΑΓΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ – ΜΕΓΑ ΛΙΜΝΙΩΝΑ: “Εκφράζουμε την πραγματικότητα. Απαιτούμε υπηρεσίες και έργα!”

 

Στην ευρύτερη περιοχή που δραστηριοποιούνται οι επαγγελματίες του συλλόγου μας,  είναι έντονο το χαρακτηριστικό της εποχικότητας και της μεγάλης πληθυσμιακής διακύμανσης των κατοίκων που φιλοξενούνται. Έτσι κατά την χειμερινή περίοδο είναι άλλες οι ανάγκες για την εξυπηρέτηση των 200-300 μόνιμων κατοίκων και τελείως διαφορετικές κατά την θερινή, που ο πληθυσμός στην περιοχή μας μπορεί να φτάσει τις μερικές χιλιάδες εξαιτίας των επισκεπτών.

Το φυσιολογικό θα ήταν να προσαρμοστούν οι δημοτικές ή οι δημόσιες υπηρεσίες στις εκάστοτε ανάγκες.

Επίσης τα δημοτικά τέλη έχουν την έννοια της ανταποδοτικότητας.

Η οικονομική, η μεταναστευτική, η υγειονομική κρίση και τελευταία η έκρηξη τιμών στην ενέργεια έχουν φέρει προ πολλού στα όρια τις τουριστικές επιχειρήσεις  του νησιού, αν δε υπολογιστεί ότι η σαιζόν έχει συρρικνωθεί στον 1-1,5 μήνα ,τότε αντιλαμβανόμαστε ότι τα έξοδα είναι καθ όλο το έτος, ενώ αντίθετα τα όποια έσοδα περιορίζονται σε ένα ιδιαίτερα βραχύ διάστημα. Επόμενο είναι πολλές επιχειρήσεις να έχουν βάλει λουκέτο και πολλά καταλύματα να παραμένουν κλειστά καθ όλο το έτος. Γι αυτό είναι απολύτως αναγκαίο όσες από τις επιχειρήσεις συνεχίζουν να είναι εν ζωή να μην επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα για υπηρεσίες που είναι αρμοδιότητα άλλων φορέων (δημοτικών ή δημόσιων).

Αν μη τι άλλο, άλλα νησιά και περιφέρειες έχουν αντιληφθεί την σημαντική συμβολή του τουριστικού προϊόντος στο εισόδημα και στην οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου. Για τον λόγο αυτό εντός του εκάστοτε ετήσιου προϋπολογισμού δεσμεύονται κεφάλαια για την εξυπηρέτηση τόσο των αναγκών των δημοτών και των πολυάριθμων επισκεπτών όσο και για τον ευπρεπισμό των δημόσιων χώρων. Σε αυτές τις περιοχές η τουριστική – πολιτιστική προβολή ,ο καθαρισμός των παραλιών και των τουριστικών οικισμών,  η εξεύρεση χώρων παρκινγκ, ο επαρκής φωτισμός δημόσιων χώρων και η ύπαρξη πεζοδρόμων  και πεζοδρομίων είναι αυτονόητα. Δεν χρειάζεται να παρακαλούν σύλλογοι και φορείς, τρεις την ώρα τον κάθε “υπεύθυνο” που τελικά μεταθέτει την λύση του προβλήματος σε άλλον ” υπεύθυνο”!

Ο τουρισμός κινεί πλήθος επαγγελμάτων ή καλύτερα τα επηρεάζει έμμεσα ή άμεσα όλα. Από τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση μέχρι την παροχή υπηρεσιών. Έχει δε  καθοριστική συμβολή στα έσοδα του κάθε Δήμου. Νησιά κυρίως στο Νότιο Αιγαίο έχουν καταφέρει να αναστρέψουν την πληθυσμιακή συρρίκνωση, να παραμένουν οι νέοι διότι υπάρχει επαρκής προσφορά εργασίας με ικανοποιητικούς μισθούς και να πετύχουν την ζητούμενη οικονομική ανάταση για τον τόπο τους, μέσα από τον τουρισμό.  Σήμερα, η υλοποίηση ενός σύγχρονου αεροδρομίου δημιουργεί ελπίδες και προσδοκίες για την ανάκαμψη του νησιού. Δημιουργεί προϋποθέσεις προσελκύσεις επενδύσεων. Γι αυτό είναι πολύ κρίσιμο το επόμενο διάστημα στο να γίνουν στοχευμένες κινήσεις και να μην χαθεί άλλη μια ευνοϊκή συγκυρία για τον τόπο.

Εκφράζουμε την στήριξη μας στους επαγγελματίες που κατόρθωσαν, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να ανοίξουν τα καταστήματα τους εγκαίρως το Πάσχα (ξανά)βάζοντας το “χέρι στην τσέπη”, ώστε να υπάρξει μία ευπρεπής εικόνα στους επισκέπτες της περιοχής μας.

Τέλος  το ερώτημα το οποίο πλανάται είναι το εξής: Οι ασκούντες την εξουσία,  θέλουν τουρισμό; 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΡΦΑ – ΑΓΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ – ΜΕΓΑ ΛΙΜΝΙΩΝΑ 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.