Συνάντηση Δημάρχου με Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού

 

Με το Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη συναντήθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Χίο, παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη, του προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΥΠΠΟΑ κ. Γιάννη Μυλωνά, της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου Όλγας Βάσση και υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠΠΟΑ .

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χίου ανακοινώθηκε η παραχώρηση έκτασης 8,5 στρεμμάτων, από τον Δήμο Χίου στο ΥΠΠΟΑ, για την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου, την οποία έχει ήδη δρομολογήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «Ευχαριστώ τον Δήμαρχο για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας, ώστε να επιλυθεί η εκκρεμότητα που υπήρχε με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίου. Το κτήριο, βραβευμένο έργο της Σουζάνας και του Δημήτρη Αντωνακάκη, έχει ανάγκη επέκτασης, προκειμένου να στεγάσει τα νέα ευρήματα του νησιού, με τρόπο σύγχρονο, μουσειολογικά και μουσειογραφικά. Για να υλοποιηθεί το έργο με ευρωπαϊκούς πόρους,  έπρεπε το ακίνητο -ιδιοκτησίας του Δήμου-  να περιέλθει στην κυριότητα του ΥΠΠΟΑ. Με την ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας και ενώ οι μελέτες είναι σε εξέλιξη, το ΥΠΠΟΑ θα προχωρήσει στην άμεση ένταξη του, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Παράλληλα, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού, η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Κάστρου, η οποία υλοποιείται συστηματικά και με πρότυπο τρόπο, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου. Η τρέχουσα φάση ολοκληρώνεται στο τέλος του 2023, με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ. Απομένει ένα τμήμα, του οποίου η μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης, ώστε να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο».

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την Υπουργό για την εξαιρετική συνεργασία η οποία αποδίδει σημαντικούς καρπούς για το νησί μας αναφορικά με την υλοποίηση απαραίτητων έργων πολιτισμού και ανάπτυξης. Οι Υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου προκειμένου να ευοδωθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής και να προχωρήσουν κομβικές εργασίες που θα οδηγήσουν τη Χίο στο μέλλον.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.