Υπό τη σκιά του περιστατικού με το φορτηγό – πλοίο υπό τουρκική σημαία πραγματοποιείται η επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για τα θέματα μετανάστευσης Σουλεϊμάν Σοϊλού την Τρίτη στις 17:00.
Ο Έλληνας υπουργός θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει ο Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Το γεγονός ότι η Άγκυρα αρνήθηκε να δεχθεί την επιστροφή του φορτηγού- πλοίου σε τουρκικό λιμάνι, καθιστά νεφελώδη την ατμόσφαιρα της επίσκεψης.
Στην ατζέντα των συζητήσεων των δύο ανδρών θα βρεθούν, όπως επισημαίνεται, οι προκλήσεις που απορρέουν από τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.
Όσον αφορά στο πρώτο σημείο, οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στο ζήτημα της αντιμετώπισης πιθανών νέων μαζικών μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την αποχώρηση των Αμερικανών τον Αύγουστο, για το θέμα των πιθανών μαζικών ροών είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικώς ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία όλους αυτούς του μήνες να απειλεί εμμέσως πλην σαφώς την Ευρωπαϊκή Ένωση με νέα μεταναστευτικά κύματα.
Όσον αφορά στη συνεργασία ΕΕ- Τουρκίας, η συζήτηση αναμένεται να κινηθεί γύρω από την Κοινή Δήλωση του Μαρτίου 2016 η οποία κατά γενική ομολογία μπορεί να είναι ακόμα ενεργή, αλλά επί της ουσίας δεν εφαρμόζεται, καθώς η Άγκυρα αφενός δεν δέχεται επιστροφές στο έδαφός της ατόμων που οι αιτήσεις ασύλου τους στην Ελλάδα έχουν απορριφθεί τελεσίδικα και αφετέρου, όπως αποδείχτηκε από το περιστατικό με το φορτηγό- πλοίο που απέπλευσε από τα τουρκικά παράλια, δεν δίνει ιδιαίτερη βάση στην καταπολέμηση των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων και μεταναστών.
Χαρακτηριστικό και ίσως κορυφαίο παράδειγμα της τουρκικής αρνητικότητας αποτελεί, επίσης, το αίτημα που έχει πραγματοποιήσει εδώ και μήνες η Αθήνα για την επιστροφή στην Τουρκία περίπου 1.800 ατόμων, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί οριστικά, αλλά η Άγκυρα αρνείται να δεχθεί στο τουρκικό έδαφος.
Από τον Μάρτιο του 2016 έως και τις αρχές του 2020 και παρά την Κοινή Δήλωση περισσότεροι από 140.000 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στα ελληνικά νησιά. Τον δρόμο της επιστροφής από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία είχαν πάρει μόλις 2.100 άτομα.
Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη
Αποστολή στην Άγκυρα: Πιέρρος Τζανετάκος
Πηγή: ertnews.gr