Συνάντηση Μουτζούρη με Πρέσβη της Κίνας

 

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου  Κωνσταντίνος Μουτζούρης  υποδέχτηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χίου το Σάββατο 2.09.2023  τον Πρέσβη της Κίνας  Xiao Junzheng  ο οποίος επισκέπτεται το νησί μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Πολιτιστικών Δρώμενων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Περιφερειάρχης αφού καλωσόρισε  τον Πρέσβη  κατέθεσε δύο προτάσεις,  σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει μία περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Κίνας και Χίου. Η πρώτη αφορούσε την ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης στο τομέα έρευνας για την μαστίχα και η δεύτερη αφορούσε την αξιοποίηση του νέου λιμένα Μεστών ως λιμένας στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου  μεταξύ Βορρά και Νότου.

 

 

 

 

 

Αναλυτικότερα ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης στη συνάντηση με τον Πρέσβη της Κίνας  Xiao Junzheng  είπε:

«Όπως γνωρίζετε από την προηγούμενη συνάντηση μας,  υπήρξα Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων στον Πειραιά και συμμετείχα στις διαβουλεύσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κινεζικής COSCO στη Σαγκάη, όπου μετέβην αρκετές φορές.  Σε κάποιο από τα ταξίδια μου ελέχθη ότι τότε κατασκευάζονταν άνω των 100 πλοίων σε ναυπηγεία της ευρύτερης περιοχής της Σαγκάης, που ανήκαν σε Έλληνες. Εικάζω ότι πολλά από αυτά ανήκαν σε Χιώτες Εφοπλιστές,  αφού οι Χιώτες ελέγχουν την ναυτιλία  της Ελλάδας.  Πιστεύω,  ότι ήδη έχουμε πολύ καλές εμπορικές σχέσεις  μεταξύ Βορείου Αιγαίου,  της νήσου Χίου, και της Κίνας. Και ξέρω ότι πολλά από τα προϊόντα που εξάγει  η Κίνα προς την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, μεταφέρονται με Ελληνικά πλοία,  Χιωτών. 

Αναφέρατε  τώρα ότι σας ενδιαφέρει η συνεργασία Χίου και Κίνας για τη μαστίχα.  Σας ενημερώνω ότι πριν από λίγους μήνες εγκαινιάσαμε  εδώ στη Χίο , ένα πολύ σύγχρονο Κέντρο Έρευνας για τη μαστίχα. Χρηματοδοτήθηκε και από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ελπίζουμε κοιτάζοντας  προς το μέλλον, ότι το εργαστήριο αυτό θα αναπτύξει έντονη δραστηριότητα. Σας καλούμε να συμμετάσχει και η Κίνα σ’ αυτή την προσπάθεια με δικούς της επιστήμονες στο πλαίσιο ανταλλαγών επιστημόνων. Είναι μία ιδέα,  που μπορεί να υλοποιηθεί, αφού έλθουμε σε επαφή και με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών καθώς  νομίζω ότι είναι μέσα στους στόχους τους, να υπάρξουν ανταλλαγές με την Κίνα στο πλαίσιο της λειτουργίας του εργαστηρίου και της έρευνας», είπε ο Περιφερειάρχης προσθέτοντας ότι :«Η  Ναυτιλία και η μαστίχα είναι δύο τομείς που βλέπω ότι μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας. Θέλω επίσης να  τονίσω την ύπαρξη ενός πολύ καλού λιμανιού στα Μεστά Χίου και τις δυνατότητες που προσφέρει. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας».

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.