Συνέντευξη Δημάρχου Οινουσσών στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

 

Γεώργιος Στ. Δανιήλ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

                                                                                                                          Οινούσσες 27.06.2022

 

Συνέντευξη προς κ. Γιώργο Λαιμό

 

1.Τι απαντάτε ως Δήμαρχος Οινουσσών στη συνεχώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα;

Η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Ο Ερντογάν δεν είναι πλέον ο πανίσχυρος ρυθμιστής των εξελίξεων. Έχει ανάγκη ν’ ανεβάσει δημοσκοπικά τα πτωτικά ποσοστά του και αναγκαστικά θα καταφεύγει σε μια σκληρή, προκλητική ρητορική έντασης. Θα βλέπει συνεχώς «εχθρούς» με σκοπό να συσπειρώσει το εσωτερικό του ακροατήριο.

Εμάς στις Οινούσσες δεν μας αγγίζει αυτή η αναιδής κι ανερμάτιστη συμπεριφορά. Προτείνουμε την ειρηνική συνύπαρξη στα ακρογιάλια και τις γαλάζιες θάλασσες του Αιγαίου, έτσι όπως ζήσαμε πολλές δεκαετίες μέχρι σήμερα.

Αξιώνουμε όμως και τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, της εδαφικής μας ακεραιότητας και είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε τις πατρογονικές εστίες για να ζήσουμε με ασφάλεια, γαλήνη και προκοπή.

  1. Πώς είναι η ζωή σε ένα ακριτικό νησί κυρίως το χειμώνα; Ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε;

Σ’ ένα ακριτικό νησί στα σύνορα της Ευρώπης έχεις και σήμερα ν’ αντιμετωπίσεις πολλά προβλήματα: ελλείψεις στις δομές υγείας, υποστελέχωση των κρατικών υπηρεσιών, καθυστερήσεις σε έργα υποδομής, ακτοπλοϊκή απομόνωση, υψηλό κόστος ζωής, ακρίβεια σε καύσιμα, ενέργεια, λοιπά αγαθά. Παρ’ όλα αυτά η μοναδικότητα των οικοσυστημάτων και η ποικιλομορφία του φυσικού περιβάλλοντος, προσφέρει μια διαφορετική ζωή με πολλά πλεονεκτήματα για τους νέους ανθρώπους.

  1. Προσφάτως συναντηθήκατε με τον Πρωθυπουργό. Ποια θέματα του Δήμου σας θέσατε;

Οι Οινούσσες έχουν ένα πολύ δυναμικό στίγμα στη διεθνή εμπορική ναυτιλία και μια ισχυρή παρουσία στη σύγχρονη δημόσια ναυτική εκπαίδευση. Με αυτήν την αφετηρία ζήτησα από τον Πρωθυπουργό την ολοκλήρωση του σχεδιασμού με την λειτουργία της Σχολής Σωστικών Μέσων, την αναβάθμιση της Ακαδημίας Εμπ. Ναυτικού, τη στήριξη του Μαθητικού Οικοτροφείου και κυρίως τη δημιουργία ενός ναυτικού συνεδριακού κέντρου για την εξειδίκευση στον τομέα, που είμαστε δυνατοί και πρωτοπόροι: στη ναυτοσύνη.

  1. Ποια τα πρώτα μηνύματα από τον τουρισμό;

Το νησί μας είναι έτοιμο να υποδεχθεί και φέτος τους επισκέπτες του. Έχουμε ξεκινήσει τις κυριακάτικες εκδρομές από τη Χίο. Υπάρχουν ήδη αρκετές κρατήσεις σε νοικιαζόμενα, ενώ περιμένουμε περισσότερους επισκέπτες με τα summer schools και το πολιτιστικό καλοκαίρι, που είναι πλούσιο σε εκδηλώσεις και events. Διοργανώνουμε για πρώτη φορά το «Λύτρον Ψυχής», το πρώτο θεατρικό συμπόσιο λόγου και τέχνης, με καθηγητές και σπουδαστές θεατρικών σχολών. Το Συμπόσιο έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Γεν. Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

  1. Σε λίγο καιρό συμπληρώνονται τρία χρόνια από την παρούσα δημοτική θητεία. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα;

Δρομολογήσαμε κι ολοκληρώνουμε τις βασικές υποδομές: την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού, την ενίσχυση των μονάδων αφαλάτωσης, τη δημιουργία υδροταμιευτήρα και ταχυδιυλιστηρίου με στόχο την παροχή πόσιμου νερού όλο το 24ωρο. Ενισχύσαμε την Πολιτική Προστασία με νέα οχήματα, εξοπλισμό και εκπαίδευση. Αναβαθμίσαμε τις διοικητικές υπηρεσίες με συνεργάτες, που δουλεύουν με κέφι κι όρεξη για το νησί μας.

Εξασφαλίσαμε σημαντικές χρηματοδοτήσεις για νέα έργα, που δεν τα έχει ξαναδεί ο τόπος μας: Λαογραφικό Μουσείο, Κλειστό γυμναστήριο, ενεργειακή αναβάθμιση των εκπαιδευτηρίων, μελέτη για ανάπλαση του οικισμού, δίκτυο μονοπατιών, ψηφιακός μετασχηματισμός κι άλλα.

Προπάντων παρείχαμε στους ακρίτες μια δημοτική ηγεσία δυναμική, διεκδικητική, στιβαρή, με αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει όλες τις κρίσεις και να προχωρήσει με όραμα για τις Οινούσσες.

  1.  Είναι στις προθέσεις η διεκδίκηση ακόμη μιας θητείας;

Είναι στις προθέσεις μου να ολοκληρώσω έναν παραγωγικό σχεδιασμό, που θα προσελκύσει νέους ανθρώπους στις Οινούσσες. Είναι στους στόχους μου να πραγματοποιήσω όλα αυτά, που υποσχέθηκα και που βλέπω -μέσα από μεγάλο αγώνα- να μπαίνουν σιγά-σιγά στη ρότα τους. Στη διαδρομή, λοιπόν, αυτή θα είναι αναγκαία η ψήφος εμπιστοσύνης των συμπολιτών μας για να ολοκληρωθεί αυτό το πολυεπίπεδο έργο.

 

Συν Δήμαρχος

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.