Συνέντευξη του πρώην Δημάρχου Ομηρούπολης κου Ζαννίκου Αριστείδη στον Ρ/Σ ΑΝΤ1 ΑΙΓΑΙΟΥ

 

Ο πρώην Δήμαρχος Ομηρούπολης κος Ζαννίκος Αριστείδης ήταν προσκεκλημένος στο “Καλημέρα με τον Αντ1 Αιγαίου” και μετά από σχετικές ερωτήσεις του Κώστα Κυδώνη είπε τα παρακάτω:

« Από τα 19 χρόνια μου άρχισα να αρθρογραφώ στον Χιακό Λαό μετά από παράκληση του Σφηκάκη, του τότε ιδιοκτήτη. Είναι το «μικρόβιο» που έχω ακόμη και σήμερα και που μου δίνει την ευκαιρία να ανακατεύομαι με τα κοινά και να λέγω μια- δυο κουβέντες για το καλό του τόπου.

Το 1974 πήγα στην ΠΕΚΕΒ και γνώρισα πολύ κόσμο. Ήμουν γραμματέας στο Δ.Σ. την εποχή που η ΠΕΚΕΒ μεσουρανούσε με Πρόεδρο τον γιατρό Κώστα Ξενιό. Ήμουν υπεύθυνος σε αρκετά τμήματα καθώς και στην εφημερίδα «Το Βήμα του Βροντάδου».

Την επόμενη χρονιά έγιναν οι πρώτες μεταδικτατορικές εκλογές και εγώ συμμετείχα άτυπα βοηθώντας τον τότε υποψήφιο Νικολή Ψώρα τον εργολάβο. Έτσι απέκτησα μια γνώση για τα προβλήματα του Βροντάδου αλλά κυρίως την νοοτροπία τού κάθε δημότη.

Ομοίως είχα βοηθήσει τον Μάρκο Μενή στο πρώτο ήμισυ της θητείας του που τελικά, αν και  ήμασταν φίλοι από μικροί, διαφώνησα σε πολλά μαζί του και έτσι  αποτραβήχτηκα αλλά ήδη είχα αποκομίσει πολλές γνώσεις και εμπειρίες. Δεν μπορούσα για παράδειγμα να αποδεχτώ ότι όλα πρέπει να κομματικοποιούνται.

Το 1990 ήμουνα υποψήφιος απέναντι στον Μάρκο και παρά την αντίθετη πρόγνωση ότι θα έκανε περίπατο, εκλέχτηκα εγώ Δήμαρχος της τότε Ομηρούπολης. Κέρδισα και τις επόμενες εκλογές και τελικά ήμουν Δήμαρχος από το 1990 μέχρι και το 1998.

Το 1999 έχασα την Δημαρχεία και βρέθηκα στην αντιπολίτευση.

Κάπως έτσι έβαλα και εγώ το στίγμα και την σφραγίδα μου στα κοινά του τόπου. Όμως παρόλο που διάγω το 75ο έτος της ηλικίας μου συνεχίζω να συμμετέχω με την γραφίδα μου ώστε να συμβάλω στο να μετριάζονται τα αρνητικά και να μεγεθύνονται τα θετικά.

Ο Μάρκος παρέμεινε φίλος μου όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι και τώρα, παρά τις όποιες διαφωνίες μας. Μάλιστα τελευταία έχουμε αναλάβει να κάνουμε ένα ενεργειακό συνεταιρισμό και να παράγουμε ρεύμα από τον ήλιο προς όφελος των συνεταιριστών.

Ήταν μια ιδέα του Μάρκου του Μενή και ήδη οι πρώτοι συνεταιριστές έχουν υπογράψει την ιδρυτική πράξη ενώ δικηγόρος έχει αναλάβει την σύνταξη του καταστατικού.

Έχω αρκετές φορές βοηθήσει στο έργο τους κάποιους Δημάρχους, όταν μου ζητήθηκε, προσπαθώντας να συμβάλω στην πρόοδο της Χίου.

Αυτά που αντιμετωπίζουν οι τωρινοί ηγέτες είναι ασυγκρίτως δυσκολότερα από αυτά που αντιμετωπίσαμε εμείς στα χρόνια μας.

Μπορεί μεν τώρα οι χρηματοδοτήσεις να είναι περισσότερες όμως υπάρχουν άλλα, όπως π.χ. το μεταναστευτικό, η φοβερή πανδημία που ανέτρεψε όλους τους σχεδιασμούς, η επιθετικότητα της Τουρκίας, η απλή αναλογική, με την οποία είμαι αντίθετος, και η δημιουργία τεραστίων Δήμων, με τους νέους νόμους της αυτοδιοίκησης.

Είμαι υπέρ της δημιουργίας τριών Δήμων στην Χίο γιατί τα χαρακτηριστικά της Βόρειας, της Κεντρικής και της Νότιας Χίου είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους.

Ο Σταμάτης ο Κάρμαντζης ήταν ένας από τους τρεις πολιτικούς που με επισκέφτηκαν στον Ευαγγελισμό όταν είχα αρρωστήσει σοβαρά και αυτό δεν το ξεχνώ.

Κάποια στιγμή αντιμετώπισα πρόβλημα με την στεφανιαία και νοσηλεύτηκα στο Ωνάσειο στο οποίο οι εκεί γιατροί εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στην Καρδιολογική Κλινική του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου.

Οι αντιπεριφεάιαρχες Π.Βρουλής και Π.Μπουγδάνος θεωρώ ότι καλά τα πήγαν και εξακολουθούν να τα πάνε παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν λόγω της απλής αναλογικής.

Για τον Υπουργό κο Νότη Μηταράκη θέλω να πω ότι παρά το ότι ήρθε στην Χίο από το πουθενά, έχει τελικά καταστεί ένας παράγοντας που ρυθμίζει πολλά στην Χίο. Όμως του έχω πει ότι είναι αυτοκαταστροφικός λόγω τού ότι επιμένει σε κάτι για το οποίο είναι αντίθετοι οι περισσότεροι και εννοώ  την νέα δομή των μεταναστών.

Εγώ είχα απορρίψει τις θέσεις 17, 18 και Θόλος ενώ δεν είχα απορρίψει τις Μπαμπακιές αν και είχα προτείνει άλλη θέση. Τώρα  συστρατεύομαι με την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει ψηφίσει την δημιουργία δομής με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχει προτείνει.

Το πρόβλημα δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Η λύση του προβλήματος εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει αποφασίσει να μένουν εγκλωβισμένοι αυτοί οι άνθρωποι εδώ, στα νησιά. Βεβαίως εμείς καλά κάνουμε και πιέζουμε για το αντίθετο γιατί δεν το θέλουμε.

Ο Μητσοτάκης είναι ένας σύγχρονος, προοδευτικός, κεντρώος πολιτικός που μπορεί να συγκεράζει την δεξιά, φιλελεύθερη άποψη και τις κεντρώες, εν μέρη σοσιαλιστικές, προσεγγίσεις των κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων.

Έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την Τουρκική επιθετικότητα, την πανδημία και όλες τις προκλήσεις της εποχής μας στον οικονομικό τομέα και όχι μόνο. Σε γενικές γραμμές νομίζω τα πάει καλά.

Η αντιπολίτευση νομίζω ότι είναι προσκολλημένη στις παλιές συνταγές χωρίς προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα και είναι σίγουρο ότι με τέτοια μυαλά δεν πηγαίνεις πολύ μακριά. Νομίζω ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχει κενό και είμαι σίγουρος ότι κάποια άλλη δύναμη θα το καλύψει στο άμεσο μέλλον.

Χαίρομαι που βλέπω να προχωρούν εμβληματικά έργα στην Χίο. Για παράδειγμα το Αεροδρόμιο και το φράγμα «Κόρης Γεφύρι». Είναι έργα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της Χίου. Ειδικά για το φράγμα έχω κάποιες επιφυλάξεις σε περίπτωση που στο μέλλον κάτι πάει στραβά. Ας το γεμίσουμε, όχι μέχρι πάνω αλλά τόσο ώστε να έχουμε νερό για μερικούς μήνες.

Να ακολουθήσουμε τις συμβουλές του Δήμη Μυλωνάδη για το Φράγμα του Σαραπειού το οποίο αν γίνει θα  τροφοδοτεί τον Βροντάδο και την πόλη της Χίου τους θερινούς και τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες.

Για την παράκαμψη του Βροντάδου έχω να πω ότι θα είναι  ένα πολύ χρήσιμο έργο για την γρήγορη πρόσβαση των κατοίκων της Αμανής προς την πόλη της Χίου, ειδικά σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, ιατρικής ή φωτιάς. Αν κάποιος «μπλέξει» στα στενά του Βροντάδου σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι πολύ επιβαρυντικό για την περαιτέρω εξέλιξη τού συμβάντος. Κάποιοι λένε συνεχώς όχι, … και δεν καταλαβαίνω τον λόγο.

Το χρέος της Προμηθευτικής είναι 370.000 ευρώ και αφορά το δάνειο που έχει πάρει. Τα υπόλοιπα έχουν παραγραφεί. Ο σημερινός σχεδιασμός είναι να αγοραστεί το Χωριό στο Αίπος από τον Δήμο Χίου και με αυτά τα χρήματα να αποπληρωθεί το δάνειο και να μπορέσει η Προμηθευτική να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας. Όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου βλέπουν θετικά αυτό το εγχείρημα και τους ευχαριστούμε.

Μεγάλη μερίδα Χίων ναυτικών έχουν επενδύσει τα χρήματά τους σε κάποια ακίνητα στον Πειραιά ή σε άλλες μεγάλες πόλεις. Αν είχαν επενδύσει στην Χίο σε κάποια τουριστικά καταλύματα, τότε θα υπήρχε περισσότερη πίεση προς επίλυση διαφόρων προβλημάτων που αφορούν την ανάπτυξη.

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας έχει αρχίσει να ολισθαίνει προς την θάλασσα.

Πάνω από το Μοναστήρι έχουμε κάνει κάποια έργα που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην στατικότητα του οικοδομικού συγκροτήματος. Ακριβώς από πάνω κτίσαμε το δημοτικό νεκροταφείο, διαπλατύνθηκε ο περιφερειακός δρόμος που περνά απ΄ έξω χωρίς να γίνει σωστά το έργο απορροής του νερού και τέλος περάσαμε δύο μεγάλους σωλήνες που φέρνουν τα νερά των αφαλατώσεων του Μιλιγκά και του Θόλους στον Βροντάδο και  στην πόλη.

Μήπως κάτι συμβαίνει με όλες αυτές τις παρεμβάσεις και έχει επηρεαστεί το Μοναστήρι;

Με προτροπή του Μητροπολίτου μας, έκανα αναφορά στο Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής, εκείνο στην Μητρόπολη και εκείνη προσκάλεσε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να επιληφθεί του θέματος. Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ο Κώστας Μουτζούρης και έχει ξεκινήσει ήδη μια έρευνα του ΙΓΜΕ που σίγουρα θα μας δείξει τα αίτια του προβλήματος ώστε να οδηγηθούμε προς την λύση του.

Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση.

Να ευχηθώ καλή χρονιά σε όλους και μέσα σε αυτή την χρονιά να ελευθερωθούμε από αυτό τον βραχνά που μας ταλαιπωρεί και έτσι να προχωρήσουμε σε μια ατομική, οικογενειακή και εθνική ισορροπία και πρόοδο!

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.