ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γιώργος Πατεριμός. Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού & Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Χίου

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

 

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 κατεβήκατε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του νυν δημάρχου  Σταμάτη Κάρμαντζη. Γιατί αυτή η επιλογή σας κ. Πατεριμέ;

– Η επιλογή έγινε για δυο λόγους. 1) ήταν πρώτος από τους υπόλοιπους που μου έκαναν την πρόταση και 2) είναι ο άνθρωπος που εδώ και χρόνια που ασχολούμαι προσωπικά σε θέματα ΑμεΑ είναι δίπλα μου και με έργα του στην περιφέρεια έχει στηρίξει την κατηγορία των ΑμεΑ με την ίδρυση του ΚΔΑΠ ΜΕΑ στο σύλλογο του Παγχιακού ΑμεΑ και ότι θα με στήριζε στην δημιουργία καινούργιου σχολείου (νηπιαγωγείο- δημοτικό-ΕΕΕΕΚ) για τα παιδιά ΑμεΑ. Αυτό και έγινε καθώς  σε 4 μήνες της θητείας μας χρηματοδότησε την μελέτη των δομών αυτών που περιμένουμε εδώ και πολλά χρόνια οι γονείς και μετά μπαίνει στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την υλοποίηση του.

Σήμερα είστε αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Προστασίας. Η μικρή σε χρονικό διάστημα εμπειρία σας τι σας έχει προσφέρει σαν άνθρωπο; 

– Επαναξιολόγηση των κοινωνικών θεμάτων προς τον συνάνθρωπο μας…

Έτσι ξαφνικά, τον περασμένο Απρίλη παρατηθήκατε από τον Παγχιακό Σύλλογο ΑμεΑ και από την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου. Θα μας αποκαλύψετε τον λόγο;

– Για προσωπικούς λόγους κ. Γαΐλα, που δεν είναι της παρούσης στιγμής να εξηγήσω. Απλά συνεχίζω με τον ίδιο ζήλο να διεκδικώ και να αγωνίζομαι για τα δικαιώματα των ΑμεΑ από όποια θέση κατέχω… άλλωστε η οικογένεια μου είναι τα ΑμεΑ.

Τον Μάιο ο Δήμος προχώρησε σε τοποθέτηση seatracΚ στην παραλία της Δασκαλόπετρας. Η μόνη στο νησί. Πόσα άτομα με αναπηρία θα εξυπηρετεί; Επαρκεί για όλα τα άτομα με κινητικά προβλήματα ή θα τοποθετηθεί κι άλλη σε άλλη παραλία μελλοντικά;

– Όχι και δεν είναι σωστό να είναι αυτή η μοναδική επιλογή που έχουν τα άτομα με αναπηρία, καλό είναι να μπουν και σε άλλες παραλίες, άλλωστε ο Δήμος έχει παραγγείλει άλλα 4 που θα μπουν, αλλά και πάλι είμαι της άποψης να μπουν και σε άλλες παραλίες τα ειδικά καρότσια με διάδρομο που είναι δύσκολη η τοποθέτηση  των seatrack για περισσότερες επιλογές των ΑμεΑ.

Ο Χιακός τύπος πρόβαλε κατά κόρον αυτές τις ημέρες την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση του ειδικού Νηπιαγωγείου και του Ειδικού Σχολείου Χίου στις Οινούσσες. Σαφώς πράξη με στόχο την κοινωνικοποίηση των μικρών συμπολιτών μας. Ο κ. αντιδήμαρχος έχει ένα αγόρι που φοιτά στο ειδικό Σχολείο κι ο ίδιος είναι μέλος του Δ.Σ του Σχολείου. Του υποβάλω λοιπόν, μία λίγο κακεντρεχή ερώτηση.

κ. Πατεριμέ, αν δεν είχατε ο ίδιος παιδί με ιδιαίτερο πρόβλημα-όχι ασθένεια, όπως αποκαλούν πολλοί τον αυτισμό- θα συμμετείχατε τόσο ενεργά σε αυτούς τους χώρους με άτομα με αναπηρίες;

-Το έχω πει πολλές φορές  κ. Γαΐλα,ότι ο γιος μου προσωπικά με έχει αλλάξει σε πολλά θέματα της ζωής μου και είμαι ευγνώμων προς τον γιο μου.

Είστε λοιπόν πατέρας ενός έφηβου πια αγοριού του Γιάννη που αντιμετωπίζει το πρόβλημα του αυτισμού. Το Δημοτικό Σχολείο κάποια στιγμή κ. Πατεριμέ … τελειώνει. Κατόπιν, τα παιδιά αυτά τι προοπτικές έχουν στην Χίο;

– Υπάρχει το Νηπιαγωγείο, μετά το Δημοτικό που είναι μέχρι τα 15 τους και μετά είναι τα Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΚ). Μετά τα 23 υπάρχουν τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ.ΜΕΑ). Μην ξεχνάμε την δημιουργία του : «Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Χίου», πριν 4 χρόνια.

Στο νησί μόλις αναβαθμίστηκε από τον Δήμο το ΚΔΑΠ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά), πράγματι κάτι που δεν το συναντάμε σε πολλές πόλεις. Εδώ οι μικροί μας φίλοι μέχρι 12 χρονών μαθαίνουν να κάνουν κατασκευές, τυγχάνουν ψυχολογικής στήριξης κλπ. Αυτά μέχρι τα 12. Μετά; Υπάρχει κάτι αντίστοιχο για μεγαλύτερες ηλικίες;

– Δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι μετά τα 12 χρόνια τους. Δυστυχώς…

Μιλήσαμε αρκετά για τα παιδιά ΑμεΑ. Δεν είπαμε πόσα παιδιά φοιτούν στο Δημοτικό. Και στο ΚΔΑΠ πόσα παιδιά εξυπηρετούνται;

-Στο νηπιαγωγείο είναι 4 μαθητές στο Δημοτικό 22 μαθητές στο ΕΕΕΕΚ είναι 25 μαθητές και στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ είναι 23 ωφελούμενοι…….

Τώρα την περίοδο της πανδημίας ακόμη μία φορά φάνηκε η αδιαφορία του Κράτους  και η έλλειψη προγραμματισμού για τους πολίτες ΑμεΑ. Δεν είναι κάτι νέο. Κατά κοινή ομολογία παρά τα κάποια βήματα προόδου η Ελλάδα είναι ακόμη πολύ πίσω στις υποχρεώσεις της έναντι αυτών των πολιτών. Κάθε πολιτισμένο κράτος πρέπει να προστατεύει και να δίνει ίσες ευκαιρίες για εκπαίδευση, δουλειά και ένταξη στο κοινωνικό σύνολο στα ΑμεΑ.  Αυτά τα ουτοπικά .. στα χαρτιά. Στην πράξη  σχεδόν όλα αφήνονται στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των εθελοντών. Καταθέτω την άποψη μου από την πολυετή εμπειρία μου στο χώρο σαν εθελόντρια κ. Πατεριμέ αλλά σε άτομα Γ’ ηλικίας. Πάμε λοιπόν από την παιδική ηλικία στα… μεγαλύτερα παιδιά ΑμεΑ, γιαγιάδες και παππούδες.

 Άτομα με αυτισμό, κινητικά προβλήματα ή μη βλέποντα. Υπάρχουν πολλά στο νησί; Εδώ, έτυχε να αντιμετωπίσω αρκετές φορές περιπτώσεις μη βλεπόντων που δεν τους δέχονται -λόγω της τύφλωσης- σε γηροκομεία. Οξύτατο πρόβλημα.  Μιλήστε μας λίγο για το θέμα αυτό.

-Θα σας μιλήσω κ. Γαΐλα και δεν έχω να σας πω κάτι ευχάριστο δεδομένου ότι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας  σε θέματα ΑμεΑ και ειδικά των ΑΟΡΑΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΩΝ είναι οι γονείς μόνοι τους… ο εθελοντισμός στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο διαδομένος  κι όσο για τα δικαιώματα των πολιτών ΑμεΑ (δουλειά, θεραπείες, εκπαίδευση) χρειαζόμαστε πολύ ομαδική δουλειά για το καλύτερο τους.

Είσαστε πατέρας 2 αγοριών. Του Γιάννη που αντιμετωπίζει πρόβλημα αναπτυξιακής διαταραχής δηλαδή αυτισμό και σαφώς το παιδί δεν είναι άρρωστο, και  έχετε κι ένα μικρότερο αγοράκι τον  Άγγελο. Σαν πατέρας πως λειτουργείτε; Τα ξεχωρίζετε ή αγαπάτε και τα δύο ‘θηρία’ σας το ίδιο;

-Και τα δυο τα λατρεύω …….απλά ο Γιάννης είναι πιο ευάλωτος για την ηλικία του και προσπαθούμε με την γυναίκα μου να ενημερώσουμε και να καταλάβει ο Άγγελος για την ιδιαιτερότητα του αδελφού του ….δεν τους ξεχωρίζω απλά ο καθένας τους εκμεταλλεύεται την αγάπη μας με το δικό του τρόπο…

Εδώ μία μικρή ‘στάση’ στην συνέντευξη του κ. αντιδημάρχου για να ενημερώσω εσάς τους αναγνώστες μας ότι αυτές τις μέρες αρχές Ιούλη ο νεαρός Γιάννης είχε τα γενέθλια του, είναι πλέον ένας 16χρονος έφηβος κι ο πατέρας του έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook (τον συναντάτε:Giorgos Paterimos) ένα συγκλονιστικό σημείωμα για το παιδί που με την άδεια του το μεταφέρω και σε εσάς.

< Χρόνια σου πολλά αγάπη μου …….για κάποιους είσαι ένας (παράξενος άνθρωπος)…..για εμένα είσαι ότι καλύτερο μπορεί να τύχει σε ένα γονιό …….. τις συγκινήσεις, τις χάρες, την αθωότητα σου, την αγάπη σου που προσφέρεις στους άλλους χωρίς να ζητάς αντίκρισμα και το ότι είσαι (ΑΝΘΡΩΠΟΣ)….  >.

Αντιμετώπισα πρόσφατα κ. Πατεριμέ το θέμα μιας μητέρας που αρνήθηκε να στείλει -εδώ στην Καλλιθέα που μένω κι έχει την έδρα του το ειδικό σχολείο τυφλών παιδιών-, τον μικρό της γιό για να μην τον αποχωριστεί. Εσείς αν χρειαστεί ή κι ό ίδιος ο Γιάννης ζητούσε να βρεθεί μακριά σας για την εκπαίδευση του θα το τολμούσατε;

-Αν είναι για το καλό του παιδιού δεν το συζητάω…..

Αντιδήμαρχος Παιδείας. Πριν λίγες μέρες παρακολουθήσαμε την ανταλλαγή πυρών εσάς με την ΛΑΣ και την κατηγορία ότι τα χρήματα του Δήμου δεν καταλήγουν στα Σχολεία αλλά ξοφλάτε την ΔΕΗ κλπ που χρωστούν τα σχολεία. Τελικά τι θα γίνει, θα πάρουν τα σχολεία τα σχετικά κονδύλια που τους αντιστοιχούν; 

-Κανένα σχολείο δεν πρόκειται να μείνει χωρίς λεφτά στο ταμείο του ……βέβαια και θα υπάρξει και έξτρα χρηματοδότηση και όποιο σχολείο ζητήσει έξτρα χρηματοδότηση θα το ενισχύσουμε μέσω πάντα των σχολικών επιτροπών του Δήμου.

Ποδηλασία. Είστε ποδηλάτης. Αλλά η ερώτηση μου δεν αφορά το άθλημα της ποδηλασίας. Απεναντίας. Εδώ στην πόλη μου την Καλλιθέα εκπονείται εδώ και καιρό πρόγραμμα για την εξοικείωση των πολιτών με το ποδήλατο και την χρήση του στην καθημερινότητα μας σε μια προσπάθεια ελάττωσης της χρήσης του αυτοκινήτου. Εσείς θα προχωρήσετε σε κάτι τέτοιο; Φανταστείτε τη Χίο με ποδηλάτες και λιγότερα αυτοκίνητα…

– ΜΑΚΑΡΙ…….. προχωράμε ένα πρόγραμμα «Βιώσιμη αστική κινητικότητα για λιγότερα αυτοκίνητα και περισσότερες εναλλακτικές επιλογές… ».

Μαραθώνιος δρόμος, όπου η πολυετής ενασχόληση σας είναι δυναμική και πετυχημένη. Η Χίος έχει τις κατάλληλες υποδομές για ανάδειξη μελλοντικών μαραθωνοδρόμων;

– Προσωπικά έχω γνωρίσει παιδιά που έχουν το μέλλον και την δίψα για να γίνουν μαραθωνοδρόμοι και ευτυχώς έχουμε και ανθρώπους με εμπειρία για να τους βοηθήσουν….

Τι θα λέγατε για την μόνιμη διοργάνωση Μαραθωνίου δρόμου με παγκόσμια συμμετοχή στο νησί; Θα ήταν εφικτό;

-Μάλλον όχι ….διότι πρέπει  κ. Γαΐλα, να αλλάξουμε την νοοτροπία του Χιώτη , δηλαδή ότι μια φορά το χρόνο θα πρέπει να κλείσουν οι δρόμοι της Χίου για τον αγώνα (στην Αθήνα γίνεται για τον ημιμαραθώνιο και κλείνει όλο το κέντρο για 4-5 ώρες) και πρέπει να μάθουν να σέβονται και τους δρομείς και ποδηλάτες στο δρόμο  ………για αυτό είπα μάλλον όχι.

Καλοκαίρι-Χίος-Πολιτισμός.

Μόλις διανεμήθηκε στον τύπο το πρόγραμμα θερινών εκδηλώσεων στο θέατρο Καστρομηνά  από 15 Ιουλίου και τον Αύγουστο. Κάποια έκπληξη μας ετοιμάζεται για την χειμερινή σεζόν στο χώρο των Πολιτιστικών δρώμενων;

– Προχτές  κυκλοφόρησε στον τύπο το πρόγραμμα του Δήμου: «Πολιτιστικό Καλοκαίρι. Καλοκαίρι με ασφάλεια στη Χίο». Η Διεύθυνση του Πολιτισμού της Πρόνοιας συνεργάζεται ήδη με τα νομικά πρόσωπα του Δήμου και το Πνευματικό Κέντρο Ομήρειο για τις μελλοντικές …. Όμως δεν θα ανακοινώσω κάτι αυτήν την ώρα…

Ευχαριστώ θερμά κ αντιδήμαρχε.

Η συνέντευξη του κ. Πατεριμού θα δημοσιευτεί και στην έντυπη εφημερίδα Χιώτικη Διαφάνεια την προσεχή Πέμπτη.

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος- Ερευνήτρια.

.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.