Συνεχίζεται ο αγώνας της Ελάτας για το “Πελαγόνησο”

Σε συνέλευση της τοπικής κοινότητας Ελάτας συζητήθηκε το ζήτημα περί προσπάθειας ορισμένων ατόμων να εκμεταλλευτούν οικονομικά τα τρία μικρά νησάκια που βρίσκονται περιμετρικά της περιοχής, και πως μπορούν επί της ουσίας να αποτραπούν. Τώρα αποστέλλουν την δική τους ανακοίνωση, ενημερώνοντας τους πολίτες για το πρώτο τους επίτευγμα, δηλαδή την ολοκλήρωση της έρευνας σχετικά με τις πράξεις και παραλείψεις που έγιναν, καθώς και την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Συνεχίζουν ακάθεκτοι τον αγώνα, ωσότου να παραλάβουν τη πλήρης δικαίωση:

“Στις 30/08/2023, με ανοικτή μας επιστολή προς την κοινωνία της Χίου και όχι μόνο, ενημερώναμε για την συνεχιζόμενη και «ανοίκεια» προσπάθεια συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων να «εκμεταλλευτούν» οικονομικά, προς όφελος τους και μόνο και σε βάρος όλων των υπολοίπων, τα τρία μικρά νησάκια ιδιοκτησίας της Κοινότητας Ελάτας, δηλαδή το «Πελαγόνησος», το «Μικρό νησάκι» και τον «Άγιο Στέφανο» και την θαλάσσια περιοχή πέριξ αυτών.

Όπως με παρρησία αναφέραμε, κύριο όπλο των οικονομικών συμφερόντων στην διαχρονική αυτή προσπάθεια ήταν η ανώνυμη εταιρεία «ΔΙΑΠΟΡΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΕ», στην οποία μέτοχοι είναι 4 ιδιώτες από την περιοχή των Μεστών και, κατά 20%, ο Δήμος Χίου, ως διάδοχος του Δήμου Μαστιχοχωρίων και της κοινότητας Μεστών.

Στην έκτακτη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Ελάτας, στις 10/08/2023, αποφασίστηκε να ερευνηθούν όλες οι σχετικές ενέργειες κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου, ιδιωτικού ή δημόσιου, να ανακληθεί η άδεια μετεγκατάστασης της πλωτής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας της ΔΙΑΠΟΠΡΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΕ νότια της νησίδας Πελαγόνησος, να σταματήσει κάθε αμφισβήτηση και να αποκατασταθεί πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ελάτας πάνω στα νησάκια αυτά και να εξουσιοδοτηθεί η Επιτροπή Αγώνα για να πράξει τα δέοντα για όλα τα παραπάνω.

Ήδη, σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε ότι ολοκληρώθηκε από μέρους της Επιτροπής Αγώνα η έρευνα σχετικά με τις πράξεις και παραλείψεις που έγιναν στο συγκεκριμένο ζήτημα, από κάθε αρμόδιο πρόσωπο. Επίσης ότι, χάρη στα αποτελέσματα της έρευνας και την επίκλησή τους στο πλαίσιο της  αδιάλειπτης πίεσης και διεκδίκησης ευόδωσης των δίκαιων αιτημάτων μας, ανακλήθηκαν, με την με αριθμό πρωτ. 6854/1-03-2024 απόφαση της Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, οι εγκριτικές αποφάσεις του ίδιου Φορέα για την μετεγκατάσταση της πλωτής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας της ΔΙΑΠΟΡΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΕ στη θέση «Νότια της Νησίδας Πελαγόνησος», για λόγους που σχετίζονται με το πρόσωπο της εν λόγω μισθώτριας εταιρείας.

Συνεπώς ήδη μετράμε μια πρώτη δικαίωση για την τοπική μας κοινωνία αλλά και για κάθε ευαισθητοποιημένο, εθνικά και περιβαλλοντικά, πολίτη αυτής της Χώρας, λίγο πριν αναγκαστούμε να καταφύγουμε στην ελληνική Δικαιοσύνη. Ο αγώνας μας όμως δεν σταματά πριν την πλήρη δικαίωσή του. Θα πρέπει να αποκατασταθεί, σε ορισμένες δημόσιες Υπηρεσίες, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ελάτας πάνω στα δύο από τα τρία αυτά νησάκια και, κυρίως, να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχουμε ποτέ ξανά προσπάθεια παράνομης οικειοποιήσεώς τους από οιονδήποτε τρίτο ή «οικονομικής εκμετάλλευσής τους», πλην του σκοπού για το οποίον προορίζονται. Ο τελευταίος αποτυπώνεται με σαφήνεια στο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πύλης (ΣΧΟΟΑΠ) Δ.Ε. Μαστιχοχωρίων Δήμου Χίου (αριθμός φύλλου ΦΕΚ 309/30-12-2016, τεύχος Α.ΑΠ, σελ. 3638, 3656, 3658), όπου το μεν Πελαγόνησος χαρακτηρίζεται ως περιοχή αξιόλογων φυσικών και γεωλογικών σχηματισμών του παράκτιου και ημιορεινού χώρου, ενώ όλη η περιοχή από το Πελαγόνησος μέχρι τις ακτές της Ελάτας χαρακτηρίζονται ως περιοχές αναψυχής και τουρισμού για όλους.

Μόνο έτσι θα κρατήσουμε τα νησιά μας και την θαλάσσια περιοχή τους καθαρή, όπως τα λούζουν αιώνες τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου μας, και θα τα παραδώσουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές, όπως ακριβώς τα έβλεπε με την καθάρια ποιητική του  ματιά ο Λατούσης Ποιητής «Γ. ΒΕΡΙΤΗΣ», πριν εκατό χρόνια περίπου, όταν έγραψε για αυτά τα νησάκια:

«Της θάλασσας του τόπου μου μυριόκαλα νησιά

με την γαλάζια δόξα σας και την Ξανθή χαρά σας

πάντα η ψυχή μου σας ποθεί και πάντα ζει κοντά σας

στο μύρο, στη γαλήνη σας, στην αύρα, στη δροσιά

της θάλασσας του τόπου μου μυριόκαλα νησιά.»

Στη μνήμη του ανεπανάληπτου αυτού Λατούση Ποιητή και όλων των σεπτών προγόνων μας, αφιερώνουμε αυτή την πρώτη δικαίωση και σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν κερδοσκόπο να μολύνει την παρθένα αυτή περιοχή μας και υποσχόμαστε να σας κρατάμε ενήμερους για την ευόδωση των υπόλοιπων δίκαιων αιτημάτων μας. Τέλος ευχαριστούμε όλους, δημόσιο και ιδιώτες, και ειδικά την Περιφέρεια Αιγαίου και τη νέα Διοίκηση του Δήμου Χίου για τη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα μας μέχρι σήμερα.”

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.