ΣΥΡΙΑ & η αλληλεγγύη της στην Ιταλία — Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Συρία και μόλις  προχτές στο πολύπαθο Χαλέπι που έχει γνωρίσει τόσους βομβαρδισμούς, τόση καταστροφή, τόσα ερείπια και τόσο θάνατο εκεί που η γη έχει ποτιστεί με δάκρυα και αίμα, η νύχτα φωτίστηκε από τα χρώματα της Ιταλικής σημαίας πάνω σε μια χριστιανική εκκλησία.
Ήταν ένας μοναδικός τρόπος να δείξουν οι Σύριοι την αλληλεγγύη τους στον λαό της Ιταλίας που βιώνει δραματικές στιγμές με την πανδημία του κορονοϊού.

Το Χαλέπι, αρχαία Ελληνικά: Βέροια, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και πρωτεύουσα του ομώνυμου διαμερίσματος, το οποίο είναι το πολυπληθέστερο της χώρας. Έχει πληθυσμό 2.132.100 κατοίκους και έκταση 190 τετρ. χλμ.  είναι  δε η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Συρίας ακόμα και από την πρωτεύουσα Δαμασκό, μια από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες πόλεις της Ανατολής. Μετά την κατάκτηση του από το στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου ονομάστηκε Βέροια από τη Βέροια της ελληνικής Μακεδονίας. Οι αιώνες πέρασαν και το 1946 η Συρία ανεξαρτητοποιήθηκε από τους Γάλλους  κατακτητές της για να ξεκινήσει αμέσως εμφύλιος και σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, το Χαλέπι και την πρωτεύουσα Δαμασκό , τελικά επικράτησε η Δαμασκός  με τον Χαφέζ – αλ – Άσαντ που εξελέγη πρόεδρος της Συρίας (1971 – 2000), μετά δε τον θάνατο του οποίου εξελέγη πρόεδρος ο γιος του, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Χαλέπι είναι από τις πλέον πολύπαθες πόλεις του Συριακού Εμφυλίου που ξεκίνησε το 2011.για να φτάσουμε μέχρι το τώρα και τα εγκληματικά παιχνίδια των υπερδυνάμεων στη χώρα της Συρίας.Στη Συρία με 85% πληθυσμό μουσουλμάνους Σουνίτες και 10% Χριστιανούς διαφόρων δογμάτων.

Σε Χριστιανική λοιπόν εκκλησία  στο Χαλέπι άναψε η Συρία μία Ιταλική σημαία και η νύχτα έγινε μέρα στο βαρύτατα ‘τραυματισμένο’ Χαλέπι για να δείξει ο Συριακός λαός την αλληλεγγύη του στους Ιταλούς, γεγονός που ο τύπος ‘έθαψε’.

Αλληλεγγύη της Συρίας στους  Ιταλούς που είναι έξαλλοι με τη στάση της Ευρώπης και τα ξένα ΜΜΕ δείχνουν  Ιταλούς πολίτες να κατεβάζουν τις σημαίες της ΕΕ και να υψώνουν τις σημαίες Ρωσίας και Κίνας που έσπευσαν να βοηθήσουν την Ιταλία εν αντιθέσει με την ‘απάθεια΄και αδιαφορία της Ευρώπης.

Οι μόνες χώρες που βοήθησαν στην πράξη την Ιταλία ήταν η Κούβα, η Κίνα και η Ρωσία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Luigi di Maio όταν η πρώτη βοήθεια είχε φτάσει από την Κίνα απευθυνόμενος στον ιταλικό λαό μέσω facebook είχε πει:
«Ήθελα να σας δείξω την πρώτη βοήθεια που έφτασε: Από την Κίνα», είχε πει ο di Maio δείχνοντας ένα βίντεο από ένα φορητό υπολογιστή που είχε μπροστά του και στο οποίο φαίνονταν άτομα με μάσκες να κατεβαίνουν τις σκάλες ενός αεροπλάνου.
«Είναι ειδικό ιατρικό προσωπικό το οποίο αντιμετώπισε τον κορωνοϊό στην Κίνα και τώρα φτάνει στην Ρώμη», σημείωσε με έμφαση ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών για να τονίσει:
«Αυτή είναι βοήθεια. Αυτή είναι αλληλεγγύη».
Τα λόγια αυτά μπήκαν στο μυαλό του κάθε Ιταλού. Η απουσία βοήθειας από τις άλλες χώρες της Ευρώπης ήταν χαρακτηριστική.
Μάλιστα οι Ιταλοί  καραμπινιέροι έφτασαν στο σημείο 
να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, παρακρατώντας μεγάλο φορτίο με αναπνευστήρες που προοριζόταν για την Ελλάδα!
«Αφού δεν μας βοηθήσατε θα πάρουμε τη βοήθεια εμείς από μόνοι μας» σημείωσαν Ιταλοί αξιωματούχοι.

Έτσι στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολίτες σε διάφορους δήμους αρχίζουν να κατεβάζουν τις σημαίες της ΕΕ και να αναρτούν στη θέση τους σημαίες της Ρωσίας και της Κίνας.Ένα δείγμα ότι το αντι-ευρωπαικό ή καλύτερα αντι-ενωσιακό μένος στην Ιταλία όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά αντίθετα διευρύνεται.

Ένας άνδρας ο Federico Cane  στο δήμο του Omegna της βόρειας Ιταλίας κάνει ακριβώς αυτό. Ανεβάζει τη ρωσική σημαία και κρατώντας ένα χαρτί διαβάζει λέγοντας: «Ευχαριστούμε Ρωσία, ευχαριστούμε Πούτιν».( Site:εθνικα θεματα).

Η έλλειψη αλληλεγγύης, όπως καταλογίζουν  οι Ιταλοί από τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης έχει προκαλέσει ένα πρωτοφανές αν τι-ευρωπαικό κύμα αγανάχτησης.
Μάλιστα η τελευταία κίνηση των Βρυξελλών να απαγορεύσουν την πτήση ρωσικού μεταφορικού αεροσκάφους με βοήθεια για τον κορωνοϊό από τον πολωνικό εναέριο χώρο αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Έχουν άδικο οι Ιταλοί όταν…

Μια Ευρώπη «άσχημη», «νεκρή»: ο ιταλικός Τύπος εξέφραζε σήμερα την οργή και την σύγχυση του ενάντια στην ΕΕ μια ημέρα μετά την απόφαση των 27 ηγετών της Ένωσης να αναβάλουν την εξέταση πιο ισχυρών μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη διάρκεια της συνόδου αυτής ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απείλησε να μην υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, αν η ΕΕ δεν υιοθετήσει πιο ισχυρά μέτρα, «με ριζοσπαστικά και πραγματικά επαρκή οικονομικά μέσα σ’ έναν πόλεμο τον οποίο πρέπει να διεξαγάγουμε από κοινού προκειμένου να κερδίσουμε το συντομότερο δυνατόν».

Οι 27 χώρες μέλη συμφώνησαν να «παρουσιάσουν προτάσεις σε διάστημα δύο εβδομάδων»….

Να σημειωθεί ότι η Ιταλία, το χρέος της οποίας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη μετά από αυτό της Ελλάδας, αναμένει από την ΕΕ μεγαλύτερη οικονομική αλληλεγγύη, την ώρα που οι χώρες του βορρά, και κυρίως η Γερμανία, αρνούνται οποιαδήποτε αμοιβαιοποίηση των χρεών της ευρωζώνης όπως και την έκδοση corona bonds. Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε επίσης την οργή του. Σύμφωνα με εκείνον, «μία Ευρώπη δειλή, όπως αυτή που είδαμε χθες, θα παρασυρθεί από τον κορωνοϊό».

«Όταν πεθαίνουμε και η οικονομία καταρρέει οι αποφάσεις αναβάλλονται για δύο εβδομάδες. Ο μαζοχιστικός εγωισμός των υπέρμαχων της λιτότητας είναι μυωπικός και επικίνδυνος για όλους μας», τόνισε.

«Για μία ακόμη φορά η Ευρώπη επιδεικνύει την απουσία της, δεν υπάρχει στρατηγική», κατήγγειλε στον τηλεοπτικό σταθμό Rete4 ο Λούκα Ζάια κυβερνήτης του Βένετο, μίας από τις περιοχές που έχει πληγεί περισσότερο από την Covid-19.

(Πηγή: iskra.gr)

Υπέρμαχος μαζοχισμός, το αληθινό πρόσωπο του καπιταλισμού, ‘βιώνουν οι Ιταλοί που ο Εθνικισμός χτυπάει ταβάνι λόγω της στάσης της ΕΕ. Έχουν άδικο; Ποιος πήρε την απόφαση να απαγορέψει την πτήση του Ρώσικου σκάφους προς την Ιταλία με βοήθεια για τον κορονοιό από τον εναέριο χώρο της Πολωνίας αδιαφορώντας για έναν λαό που κάθε μέρα θρηνεί χιλιάδες νεκρούς; Έγκλημα που πρέπει να διερευνηθεί. Θα μου πείτε από ποιόν; Από τους ΄διους που το διέταξαν;

Ρωσία-Κίνα-Κούβα και τώρα η Συρία ‘θύμα’ κι αυτή των ιδίων συμφερόντων που αναβάλουν για 15 μέρες τις αποφάσεις τους ενώ ο κόσμος πεθαίνει από την πανδημία κυριολεκτικά στους δρόμους ,αποφάσισε με αυτή την συμβολική κίνηση να δείξει την αλληλεγγύη της στους Ιταλούς. Εύγε!

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος

Ερευνήτρια Ελληνικής λογοτεχνίας.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.