ΣΥΡΙΖΑ Χίου| Για 2η χρονιά ο Δήμαρχος εμποδίζει την ένταξη της Χίου στην Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή

Το δικαίωμα όλων των παιδιών για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση ικανοποιεί μια κοινωνική ανάγκη και ένα πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και ήδη από το σχολικό έτος 2018-2019 ξεκίνησε σε 184 δήμους της χώρας και σε βάθος τριετίας, η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα γίνει υποχρεωτική για το σύνολο των 325 δήμων της χώρας και θα ενταχθεί στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ενιαίας 14χρονης εκπαίδευσης που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των εκπαιδευτικών, των παιδαγωγών και των γονέων.

Στην Χίο για δεύτερη χρονιά ο Δήμαρχος εμποδίζει με την αρνητική του ψήφο την ένταξη της Χίου στην Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.

Προβάλλονται λόγοι όπως :επισφάλεια θέσεων εργασίας, κλείσιμο παιδικών σταθμών, διαφορετικό ωράριο λειτουργίας παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείου όπως και μεγαλύτερο διάστημα που είναι κλειστά τα νηπιαγωγεία.

Επιπλέον δημιουργούνται  συνθήκες έντασης και κοινωνικού αυτοματισμού μεταξύ των κλάδων των παιδαγωγών (παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας και νηπιαγωγών) που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς.

Η Αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο μέσος όρος γεννήσεων τα τελευταία έτη στην Ελλάδα (2013-2017) είναι περίπου 90.000 ανά έτος ,οι γεννήσεις παιδιών από 1-4 ετών ανέρχονται στις 276.894 χιλιάδες, ενώ οι θέσεις στους παιδικούς/ βρεφικούς σταθμούς είναι 88.396 χιλιάδες.Μένουν, δηλαδή, εκτός δομών αγωγής και φροντίδας 188.498 παιδιά ηλικίας 1- 4 ετών. Με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης θα απελευθερωθούν θέσεις για παιδιά έως τα 4 που οι γονείς τους αναγκάζονται να τα στείλουν σε ιδιωτικούς σταθμούς πληρώνοντας αδρά από τη τσέπη τους γι αυτό που η πολιτεία θα έπρεπε αυτοδίκαια να χορηγεί. Στην Χίο μένουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών βρέφη και αναγκάζονται οι γονείς να τα πηγαίνουν σε ιδιωτικούς σταθμούς πληρώνοντας από το υστέρημα τους.

Είναι φανερό από τα στοιχεία ότι όχι μόνο δεν συρρικνώνονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί,στην Χίο όπως είναι γνωστό  δημιουργείται ακόμα ένας βρεφονηπιακός σταθμός και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως, προκύπτουν  νέες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον ας μάθουν όσοι δεν ξέρουν , ότι τόσο οι βρεφονηπιακοί σταθμοί όσο και τα νηπιαγωγεία δεν είναι χώροι φύλαξης αλλά χώροι  ολόπλευρης μάθησης,αλληλεπίδρασης και κοινωικοποιήσης και υποτιμά το έργο που παρέχεται το επιχείρημα για το ωράριο και τις διακοπές.

Συμπερασματικά , οι λόγοι που επικαλείται  ο Δήμαρχος Χίου είναι επιφανειακοί και ανίσχυροι να κρύψουν τον πραγματικό λόγο που είναι η  πιστή τήρηση της γραμμής  Πατούλη και της ΚΕΔΕ.

Επιπλέον,είναι καιρός να μείνουν στην άκρη μικροπολιτικές και άλλες σκοπιμότητες που χρησιμοποιούν οτιδήποτε και ανάλογα με το κατά περίπτωση και συγκυρία «συμφέρον» και να μην  μπαίνουν εμπόδια στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.

Ως ΣΥΡΙΖΑ Χίου θα προσπαθήσουμε για τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τόσο της Εκπαίδευσης όσο και της Αγωγής ώστε να διασφαλίσουμε το μέλλον  και την εκπαίδευση των παιδιών μας.

Το μέλλον που δικαιούται να έχουν.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.