Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα (Νο 25/27-11-2020) Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

*Εδώ και αρκετές εβδομάδες διαβάζουμε σε τοπική, ειδησεογραφική, ιστοσελίδα του διαδικτύου (μάλιστα με ικανή επισκεψιμότητα αναγνωστών), για τα έργα και τις ημέρες του Υπουργού Μετανάστευσης και Βουλευτή Χίου κ. Μηταράκη και -ομολογουμένως- εκπλησσόμαστε με όσα αναγράφονται σ΄αυτή. Η αλήθεια είναι ότι, ο κ. Μηταράκης έχει ανοίξει πολλά μέτωπα με την τοπική μας κοινωνία, κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως πολιτικό πρόσωπο του νομού μας. Μόλις μέσα σε ένα χρόνο, ξεκίνησε με τα ΜΑΤ στο Βροντάδο και τα Μεστά, ήλθε σε αντιπαράθεση με δικηγόρους, κατόπιν με Ιατρούς, με μεμονωμένα πρώην φιλικά προσκείμενα στον ίδιο στελέχη της Χίου, με ομοϊδεάτες (νυν αλλά και πρώην) αιρετούς, κ.α. Νομίζω ότι, δεν έχει -πλέον- τον “αέρα” του βουλευτή, που είχε πριν 1,5 – 2 χρόνια και αυτό, βέβαια, προοιωνίζει την πορεία του… Ενώ, Υπουργός ων, θα περιμέναμε το αντίθετο…

Στην ιστοσελίδα αυτή, λοιπόν, διαβάσαμε ότι, προέβη σε ανάθεση συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εταιρία έναντι του ποσού των 6,2 εκατομμυρίων Ευρώ. Και διερωτηθήκαμε τι είδους συμβουλευτικές υπηρεσίες είναι αυτές, τι αφορούν, ποιος θα τις πάρει, για ποια ακριβώς δουλειά και για πόσο χρονικό διάστημα. Τα εκατομμύρια Ευρώ δεν είναι…”πλατανόφυλλα”… ! Όσοι διαχειρίζονται τα δημόσια πράγματα οφείλουν να ενημερώνουν, εξηγούν και διαφωτίζουν τον λαό για το που πάει το δημόσιο χρήμα, σε ποιον, γιατί, πως και πότε.

Ακόμη δε αναμένεται εξήγηση (πάλι σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα), για τη διάθεση ποσού 25.000 Ευρώ αναφορικά με την τοποθέτηση καλλιτεχνικών πινάκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης. Καλά, 25.000 Ευρώ κόστισε η τοποθέτηση καλλιτεχνικών πινάκων; Τι πίνακες ήσαν αυτοί και που τοποθετήθηκαν; Και εάν κόστισε 25.000 Ευρώ η τοποθέτησή τους, πόσο κόστισε η προμήθειά τους; Μήπως και η αντιπολίτευση “κοιμάται τον ύπνο του δικαίου” κι ενώ αυτά όλα έπρεπε να τα φέρνει στη δημοσιότητα ασχολείται με δευτερεύοντα; Απλά διερωτώμαι και ρωτώ !

*Το κέντρο της πόλης μας -και όχι μόνο- το τελευταίο διάστημα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο “λακουβότοπο” εξ αιτίας της τοποθέτησης οπτικών ινών από συγκεκριμένη εταιρία. Δεν έχουμε τίποτε με την εταιρία, εξάλλου η νομοθεσία προβλέπει στα δημοτικά συμβούλια των Δήμων της χώρας να επιτρέπουν τη διέλευση τέτοιων καλωδίων για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών σημάτων. Όμως, με μια λεπτομέρεια. Δίνει στα δημοτικά συμβούλια την δυνατότητα και τις προϋποθέσεις που θα τεθούν για την αποκατάσταση του οδοστρώματος, ιδιαίτερα όταν αφορά την εσωτερική οδοποιία της πόλης, καθώς και το διάστημα εκτέλεσης των εργασιών.

Έτσι, από παλιά υπήρχε μια “ασφαλιστική δικλείδα” του Δήμου προς τους εργολάβους που έθετε δυο προϋποθέσεις: α) Την κατάθεση εγγυητικής επιστολής προς τον Δήμο η οποία θα επεστρέφετο στον εργολάβο μόνο εφόσον το οδόστρωμα αποκαθίστατο πλήρως μετά το πέρας του έργου και β) Την απαραίτητη προϋπόθεση ότι, εάν οι τομές γίνονταν έπειτα από πρόσφατη πλήρη οδόστρωση των δρόμων με άσφαλτο, θα υποχρεώνονταν οι εργολάβοι να οδοστρώσουν τον δρόμο καθόλο το πλάτος τους και όχι μόνο σε αυτό της τομής.

Δυστυχώς, σήμερα, μετά λύπης μας βλέπουμε ότι, πρόσφατα στρωμένοι με άσφαλτο δρόμοι ξανασκάφτηκαν τόσο σε σημεία εντός της πόλεως όσο και του επαρχιακού δικτύου. Λυπηρότατο. Φαίνεται κάποιοι δεν σχεδιάζουν σωστά και δεν θέλουν να αναλάβουν και το πολιτικό κόστος βάζοντας αυστηρότερους όρους.

*Το διάβασα και νόμιζα ότι διαβάζω ανέκδοτο…! Κάποιοι μελετούν την τοποθέτηση μεταλλικής ή πλαστικής (Plexiglas) κατασκευής στον κεντρικό δρόμο (παρά θιν΄αλός) έναντι του Τάγματος Δεσπότη στα Λιβάδια- Καστέλο, προκειμένου να αναχαιτίσουν τα χειμερινά φουρτουνιασμένα κύματα της θάλασσας, που βγαίνουν στη στεριά. Ειδικά τώρα που έχουν τοποθετηθεί φωτεινοί σηματοδότες στο συγκεκριμένο σημείο. Βέβαια, θα έπρεπε να προβλεφθεί αυτό πριν τοποθετηθούν οι σηματοδότες, αλλά λέμε τώρα… Στην Ελλάδα ζούμε, πολλά ζητάμε… !!! Τι άλλο θα ακούσουμε …!!!

Γιατί δεν παραδειγματίζονται από το παραθαλάσσιο μέτωπο του Βροντάδου, από τους Τρεις Μύλους μέχρι τον Όρμο Λω, που ήταν στην ίδια κατάσταση και το έφτιαξε ο Μάρκος Μεννής, όταν ήταν Δήμαρχος Βροντάδου, τη δεκαετία του 1980; Τόσο μυαλό θέλει; Το κύμα “πιάνεται” μέσα στη θάλασσα, όχι στη στεριά. Υπάρχουν ειδικά “μπλόκια” που τοποθετούνται 50-100 μέτρα μέσα στη θάλασσα και ανακόπτουν το ύψος και τη δύναμη του κύματος εντός θαλάσσης, ώστε το κύμα που φτάνει στην ακτή να είναι πολύ αδύναμο και να μην αλλοιώνει την εικόνα της υφιστάμενης ακτής. Όσο για τα περί αδειοδότησης αυτού που προτείνω, σίγουρα θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο από το να αδειοδοτηθεί μια κατασκευή επί της ακτής…! Δεν νομίζω το Λιμενικό Σώμα- Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να φέρει αντίρρηση. Με συνεννόηση όλα λύνονται !

*Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν για την μείωση των ανταποδοτικών τελών του Δήμου Χίου. Η αλήθεια είναι ότι, η πρόταση του 65% των εκλεγμένων εκπροσώπων των Χιωτών στο Δημοτικό Συμβούλιο (4 παρατάξεις μειοψηφίας) με βρίσκει σύμφωνο. Τα ανταποδοτικά τέλη βαρύνουν τη τσέπη του δημότη και πρέπει να επιστρέφονται στον ίδιο με τη μορφή παροχής υπηρεσιών. Οφείλει ο Δήμος να τα μειώνει, εάν και εφόσον έχει την οικονομική δυνατότητα. Βέβαια, πάντοτε οι Υπηρεσίες είναι αρνητικές, διότι στοχεύουν στη δημιουργία ισχυρού αποθεματικού. Αλλά, εκεί υπεισέρχεται ο πολιτικός παράγοντας και η πολιτική σκέψη και οφείλεις να σκεφτείς ότι, και τον Δήμο πρέπει να σώσεις, αλλά και να επιστρέψεις γενναία στους δημότες όσα τους πήρες. Ουδείς μπορεί να κατηγορήσει κάποιον προκάτοχό του ότι αύξησε ή μείωσε τα ανταποδοτικά τέλη (εκτός εάν ήταν η τελευταία χρονιά τη θητείας του-προεκλογική), διότι η κρίση αύξησης ή μείωσης αφορά τον προϋπολογισμό του ίδιου και του επόμενου μόλις χρόνου. Κατ΄ εμέ Δήμαρχος που δεν απορροφά τις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει και επικαλείται τη δημιουργία “μεγάλου αποθεματικού” είναι άπραγος Δήμαρχος και δεν κάνει γι΄ αυτή τη δουλειά ! (μιλώ γενικότερα και όχι ειδικότερα για τη Χίο). Τον τελευταίο χρόνο, στα ταμεία του Δήμου Χίου εισήλθαν αρκετά Εκατομμύρια Ευρώ που δεν είχε στο παρελθόν, κυρίως από δυο πηγές: Την ανακατανομή, νέα καταγραφή των σωστών τετραγωνικών μέτρων των ιδιοκτησιών στο Δήμο. Και το περίπου 1,5 εκατομμύριο Ευρώ που επιχορήγησε το υπουργείο Μετανάστευσης τον Δήμο (χρήματα που πριν από 2-3 χρόνια οι σήμερον διοικούντες τον Δήμο έλεγαν ότι δεν τα θέλουν γιατί είναι “καραμέλες για να μας γλυκάνουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι” να δεχθούμε νέα δομή…!!!). Ουτοπώς έχουν τα πράγματα κι έτσι ο Δήμος, αφού δεν δίνει τίποτε περισσότερο στους χειμαζόμενους -από την οικονομική κρίση και τον κορονοιό- δημότες του (σε σχέση με το παρελθόν), οφείλει να μειώσει τα ανταποδοτικά τουλάχιστον 15 %. Τότε, θα τους παραδεχτώ όλους. Και για όσους “πονηρούληδες” σπεύσουν να πουν για τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Μετανάστευσης ότι, κακώς η αντιπολίτευση την προσμέτρησε στα ανταποδοτικά τέλη, θα τους απαντήσω ότι, καλώς έπραξε, αφού με αυτά τα χρήματα προσλαμβάνουν εργάτες, βάζουν φώτα, κάνουν εργασίες, κλπ., άρα είναι ανταποδοτικά τέλη. Οι πονηριές μπορεί να περνούν στους νέους, αλλά στους παλιούς αυτοδιοικητικούς δεν περνούν !

*Προχθές, πέρασα έξω από το Δημαρχείο και το είδα κατακόκκινο… Μου είπαν ότι, είναι το χρώμα “ευαισθητοποίησης” κατά της βίας προς τις γυναίκες. Να τιμηθεί η μέρα, βρε παιδιά, αλλά όχι κι έτσι… Μου θύμισε κάτι κόκκινα λαμπάκια στην παρακείμενη οδό Δρομοκαίτη… !!! (πιπέρι στο στόμα και το μυαλό !).

*Άντε να περάσει ο κορονοιός να ξεκινήσουμε τις επισκέψεις σε γειτονιές !-

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.