ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 37/10-06-2021) Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

*Ψηφίστηκε από τη Βουλή και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νέος νόμος για την διεξαγωγή των επόμενων εκλογών στην τοπική Αυτοδιοίκηση και τον τρόπο διοίκησης και διακυβέρνησης των Δήμων και Περιφερειών της χώρας. Πρόκειται για τον νόμο 4804/2021 ο οποίος ισχύει από τις 05/06 ε.ε.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι, καταργήθηκε η “κακώς εννοούμενη” «απλή αναλογική» (διότι -όπως είπαμε και άλλες φορές- και στην Ευρώπη ισχύει η απλή αναλογική αλλά όχι όπως την επινόησε εδώ η “Τσίπρεια ψευτοαριστερά”, δηλαδή μην επιτρέποντας στον πρώτο σε αριθμό ψήφων συνδυασμό να διοικήσει ! Ή μην εκλέγοντας ως συμβούλους τους πολίτες εκείνους που ο κόσμος ψήφισε αλλά εκείνους που έλαβαν το 1/2 των ψήφων προτίμησης έναντι εκείνων ! Αυτά μόνο επί Στάλιν ίσχυαν !).

Έπειτα, μια σειρά νέων αλλαγών ήλθαν να τροποποιήσουν τα μέχρι σήμερα ισχύοντα και ειδικότερα (θα αναφερθώ σε αυτά που ισχύουν για τη Χίο):

1) Η θητεία των αυτοδιοικητικών Αρχών γίνεται πλέον πενταετής (5 χρόνια).

2 )Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου θα έχει πλέον 35 μέλη (αντί 41 που έχει σήμερα). Η δε Περιφερειακή Ενότητα Χίου θα έχει 8 Περιφερειακούς Συμβούλους (από 11 που έχει σήμερα και εκ των οποίων οι 8 είναι της μειοψηφίας και μόλις 3 της πλειοψηφίας !). Αυτό σημαίνει, αναλογικά και σύμφωνα με το υφιστάμενο πληθυσμιακό καθεστώς των τριών νομών της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αλλά -κυρίως- την κατάργηση της απλής αναλογικής, ότι, στη Χίο, ο συνδυασμός του εκλεγέντος (το 2023) Περιφερειάρχη θα εκλέξει περί τους 5 περιφερειακούς συμβούλους, ο συνδυασμός της μείζονος μειοψηφίας 2 ή 3 περιφερειακούς συμβούλους και ο τρίτος συνδυασμός 1 ή 0.

3) Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου θα έχει 39 μέλη (από 41 που έχει σήμερα). Σύμφωνα με τον πληθυσμό του Δήμου θα είχε 35, αλλά επειδή ο “Καλλικρατικός” Δήμος Χίου προέκυψε το έτος 2010 από συνένωση πάνω από 6 δημοτικών ενοτήτων (έχει 8), τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καθορίζονται με αναγωγή στην αμέσως επόμενη κατηγορία πληθυσμού (δηλαδή στις 39 έδρες – που αντιστοιχούν σε Δήμο με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων).

4) Ο συνδυασμός του Δημάρχου θα έχει αυξημένη πλειοψηφία εν συνόλω και θα μπορεί να διοικεί, ενώ, εάν την πρώτη Κυριακή των εκλογών (8 Οκτωβρίου 2023) κατορθώσει να λάβει ποσοστό 43 % και 1 ψήφο, μπορεί να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

5) Δυστυχώς, καταργείται το ενιαίο ψηφοδέλτιο στις κοινότητες. (Μέγιστο λάθος !)

6) Τα τοπικά συμβούλια θα είναι, πλέον: μονομελή για πληθυσμό έως 300 κατοίκους, τριμελή από 301-2000 κατοίκους, πενταμελή από 2001 έως 10.000 κατοίκους και ενδεκαμελή από 10001 έως 50000 κατοίκους. Δηλαδή πενταμελές συμβούλιο θα έχουμε μόνο στο Βροντάδο και ενδεκαμελές στην πόλη της Χίου. Όλα τα υπόλοιπα θα είναι μονομελή και τριμελή. (Πρόδηλη και εμφανής η υποβάθμιση των τοπικών συμβουλίων και από τη σημερινή κυβέρνηση !)

7) Δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι και να εκλεγούν δημοτικοί ή Περιφερειακοί σύμβουλοι όσοι κατέχουν θέση: Εκτελεστικού, Γενικού ή Ειδικού Γραμματέα Δήμου ή Περιφέρειας, Ειδικού Συμβούλου ή Συνεργάτη Δημάρχου ή Περιφερειάρχη, Συμπαραστάτη του Δημότη ή του Πολίτη, έχουν συνάψει Σύμβαση με τον Δήμο ή την Περιφέρεια ποσού άνω των 10.000 Ευρώ ετησίως, έχουν ορισθεί -ως πολίτες, όχι αιρετοί- Πρόεδροι ή Διευθύνοντες Σύμβουλοι Νομικού Προσώπου, Οργανισμού, Εταιρείας ή Επιχείρησης του Δήμου ή της Περιφέρειας. Μοναδική περίπτωση να είναι υποψήφιοι είναι να παραιτηθούν από το αξίωμα που κατέχουν τον Δεκέμβριο του έτους 2022 (δηλαδή 10 μήνες πριν τις εκλογές του 2023), με εξαίρεση τον Συμπαραστάτη του Δημότη ή Πολίτη (που δεν μπορεί να εκλεγεί για τα επόμενα 4 χρόνια !).

Και άλλα πολλά…!

Όπως αντιλαμβάνεστε, έρχονται… γλέντια !!!

Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, οφείλουν να σχεδιάσουν με ποια στελέχη και ποιες ομάδες θα πορευτούν στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, έχοντας βέβαια υπόψιν τους τα ανωτέρω, διότι στο τέλος πολλοί δεδομένοι (σήμερα) για τον εκλογικό στίβο του 2023 θα μείνουν -λόγω νέου νόμου- στην εξέδρα …!!! Και επειδή οι όποιες αλλαγές (αιρετών και δημοτών) θα γίνουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο (Σεπτέμβριος 2021), αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι όποιες εξελίξεις … !

*Πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί ότι, δεν μπορεί να είναι και με τον “αστυφύλακα” και με τον  “χωροφύλακα” !!! Δηλαδή, δεν μπορούν να επικαλούνται διαρκώς την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας και την τήρηση της νομιμότητας (και πολύ σωστά πράττουν μέχρι εδώ), αλλά όταν αυτή δεν τους αρέσει ή δεν τους συμφέρει πολιτικά, να επικαλούνται … “δικαιώματα και λαϊκίστικες κορώνες”…, που ο κόσμος έχει κατατάξει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας !

Αναφέρομαι στο εγχείρημα, που ο νομοθέτης δίδει τη δυνατότητα να υλοποιηθεί, της ίδρυσης «Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Πρόκειται για ένα εργαλείο ανάπτυξης, μέσα από την απορρόφηση κονδυλίων και την υλοποίηση δράσεων διαδημοτικής εμβέλειας. Αυτό θα ευνοήσει κυρίως τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους και τις απομακρυσμένες τοπικές κοινότητες.

Κάποιοι μιλούν για εργαλείο ιδιωτικοποίησης ή/και διάλυσης της αυτοδιοίκησης. Με συγχωρείτε, αλλά, η αυτοδιοίκηση κοντεύει να διαλυθεί από την αργοπορία του Δημοσίου, τη γραφειοκρατία καρεκλοκένταυρων και την ανευθυνότητα πολλών υπευθύνων στους τομείς που δραστηριοποιούνται. Οι απόψεις σας είναι αναχρονιστικές και παραπέμπουν στο κατά κόσμον «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι». Δεν είναι έτσι, φίλοι μου. Το μαχαίρι μπορεί να κόψει τις φλέβες ενός ανθρώπου και να τον οδηγήσει στο θάνατο ακαριαία, μπορεί όμως και να τεμαχίσει μια μερίδα φαγητού ώστε ο άνθρωπος να φάγει και να μην πεθάνει. Εξαρτάται πως θα το χρησιμοποιήσεις. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το διαδίκτυο. Είναι εργαλείο διακίνησης ιδεών και πλουραλισμού, αλλά μπορείς να βρεις και πληθώρα “σκουπιδιών” μέσα στις αντένες του !!! Ο διαχωρισμός πολιτών και υπηρεσιών δυο ταχυτήτων (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) πρέπει κάποτε να εκλείψει. Βέβαια, όχι εις βάρος των πολιτών, αλλά ούτε των εργαζομένων. Δεν μπορεί όμως μια ζωή να διαμαρτύρεται κάποιος που έχει “δέσει τον γάιδαρό του” σε μια καρέκλα του Δημοσίου, να μπαίνει διαρκώς εμπόδιο στο να γίνει οτιδήποτε και να αφήνει εκτός προόδου, ανάπτυξης, δημιουργίας και εργασίας χιλιάδες άλλους συμπολίτες του !

Πολύ σωστά η δημοτική Αρχή έφερε το ζήτημα προς ψήφιση, όπως η νομοθεσία προβλέπει. Από εκεί και πέρα ας γίνει διάλογος και ας καταλήξουν κάπου οι συμπαρακαθήμενοι στην διαλογική τράπεζα. Δεν δικαιούνται όμως να θέλουν να επιβάλλουν την άποψη τους οι ισχνές αριστερίστικες ελίτ στο σύνολο μιας κοινωνίας που βρίσκεται στην αδράνεια και αναζητεί απεγνωσμένα την περιβόητη ανάπτυξη !

Πάντα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να υπάρχουν καλές προθέσεις συνύπαρξης και συνεργασίας ! Υπάρχουν από όλους; Γιατί καταδικάζουν κάτι πριν δουν πως λειτουργεί;

*Για μια ακόμη φορά θα πω ότι, η ΝΔ έχει προβεί σε πολλά λάθη και ολοένα προβαίνει σε μεγαλύτερα. Κι ενώ σε σχέση με τον ληστρικό ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε λεκτική αντιπαράθεση, ουσιαστικά αντιγράφει πρακτικά και συνεχίζει την πορεία που προέγραψε εκείνος όταν κυβερνούσε.

Το νομοσχέδιο που έφεραν προς ψήφιση για τα εργατικά είναι κατάπτυστο. Λένε ότι ενδιαφέρονται για τον εργαζόμενο και το μόνο που φαίνεται είναι ότι, επιδιώκουν να μετατρέψουν τον σύγχρονο άνθρωπο σε ρομπότ, όργανο για την παραγωγή εργασίας, δίχως καμία μέριμνα και πρόνοια για την ανθρώπινη φύση και υπόστασή του. Ο Μητσοτάκης και η παρέα του (που αμφιβάλλω εάν έχουν δουλέψει ποτέ τους για να δουν πως βγαίνουν τα χρήματα και πως μεγαλώνουν οι εργαζόμενοι τα παιδιά τους) σύντομα θα διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα και το Ελληνικό DNA δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά… Ευρωπαϊκό! Θα περάσουν πολλά χρόνια ! Και θα έχει κι εκείνος την κατάληξη του Γιωργάκη (Παπανδρέου) όταν, προ δεκαετίας και πλέον, διοικούσε και σκεπτόταν λες και ζει στην Ελλάδα του 2050 !!!

Βιάζεσαι πολύ, Κυριάκο! Step by step!

Το μόνο που σώζει τον διχασμένο (πολιτικά) Κουλή μέχρι σήμερα, στο να επιβιώσει πολιτικά μελλοντικά, είναι ότι δεν υπάρχει ένας ισχυρός, αξιοπρεπής και αξιόλογος, κεντρώος δημοκρατικός χώρος, να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας. Κι έτσι, έχοντας απέναντί του πολιτικά “τζόβενα” ελπίζει στην πολιτική μακροημέρευσή του, κάτι που δεν είναι καθόλου απίθανο να ισχύσει, αφού οι “Φώφες” οι “Αλέξηδες”, οι “Γιάνηδες”, οι “κηραλοιφάνθρωποι”, και άλλοι τινές εκ του πολιτικού βίου δεν “φτουράνε” κατά το λαϊκό ρήμα!

*Συντομότατα και πάλι κοντά σας! Μέχρι τότε, υγιαίνετε! –

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.