ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 17- 03/07/2020) (Δημοτικά και άλλα τινά … !!!)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

*Γνωστοποιήθηκε από τον Δήμαρχο ότι, η κατασκήνωση των Σκλαβιών δεν θα λειτουργήσει φέτος, λόγω των πυρκαγιών πέριξ της ΒΙΑΛ. Στο χωριό μου λένε «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια»! Επίσης, λένε «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει»!

Κανένας δεν λέει ότι είναι αμελητέο το γεγονός των πολλών πυρκαγιών στην περιοχή πέριξ της ΒΙΑΛ, αλλά δεν μπορεί να είναι και η αφορμή να μην λειτουργήσει φέτος η κατασκήνωση των Σκλαβιών (έστω για 15 ημέρες τον Αύγουστο).

Πολλά παιδιά ζητούν τη λειτουργία της και μας ρωτούν πότε θα ανοίξει.

Να γίνει επιμελής καθαρισμός του περιβάλλοντος δασικού χώρου και να υπάρξει ισχυρή επιτήρηση του καθόλη τη διάρκεια του θέρους, ώστε να είναι ασφαλής για τα παιδιά και όλους τους κατοίκους της περιοχής (υπόψιν ότι, στα Σκλαβιά υπάρχουν και μόνιμοι κάτοικοι, εκτός από τις κατασκηνώσεις).

Δεν είναι λύση το «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι»!!! Βέβαια, θα θέλαμε να ξέρουμε σε ποιες ενέργειες προέβη ο Δήμος το Α΄ εξάμηνο του 2020 (ή και το τελευταίο τρίμηνο του 2019), ώστε η κατασκήνωση να είναι έτοιμη για λειτουργία την περίοδο αυτή. Νομίζω ότι, ακόμη και οι πυρκαγιές να μην υπήρχαν, πάλι δεν θα ήταν έτοιμη. Διαφορετικά, γιατί δεν είδαμε καμία ενέργεια ή δραστηριότητα γύρω από την κατασκήνωση; Π.χ., έγινε συντήρηση κατά την περίοδο της άνοιξης; Έγιναν οι απαραίτητες προμήθειες, προσλήψεις προσωπικού, προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, κλπ; Ή, απλά, οι πρόσφατες πυρκαγιές ήταν η ευκαιρία να μην λειτουργήσει; Ποια ακριβώς προετοιμασία υπήρξε; Δημοπρατήθηκε το ετήσιο έργο καθαρισμού των περιαστικών δασών, που γινόταν σε αγαστή συνεργασία Δήμου-Δ/νσης Δασών, μεταξύ των οποίων και αυτό των Σκλαβιών;

Η προηγούμενη δημοτική Αρχή “έφτυσε αίμα” για να μπορέσει να λειτουργήσει την κατασκήνωση τα καλοκαίρια του 2018 και 2019 (μετά από 7 χρόνια κλεισίματος, με ευθύνη της κεντρικής Πολιτείας, όχι της τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου ανεστάλη η λειτουργία μιας σειράς κατασκηνώσεων-παιδικών εξοχών, πανελλαδικά, με απόφαση των Υπουργών Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών). Κατόρθωσε, μάλιστα, να τύχει γενναίας χρηματοδότησης για την αναστήλωση των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεών της, ώστε να καταστούν λειτουργικές και σύγχρονες.

Σήμερα τι γίνεται; Θα ξαναπάμε στα πιο πίσω χρόνια, αντί να πηγαίνουμε μπροστά;

Ας μην κάνει το λάθος και βγει κανείς να πει ότι, προτάσσεται η ασφάλεια των παιδιών έναντι της ψυχαγωγίας τους, διότι εκ προοιμίου δηλώνω ότι, θα τον “κράξω” δημόσια, προσκομίζοντας τα σχετικά στοιχεία που αντικρούουν τον ισχυρισμό αυτό.

Πολιτική βούληση χρειάζεται και συντονισμός ενεργειών! Υπάρχει; Ή λέμε ένα «όχι» και … “καθαρίσαμε”…;

*Πληροφορηθήκαμε ότι, ολοκληρώθηκε η εκπόνηση της μελέτης για την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Δημοτικού Σχολείου Θυμιανών. Άλλο ένα προς ένταξη έργο που ωρίμασε και μελέτησε η προηγούμενη δημοτική Αρχή. Μάλιστα, τον ευπατρίδη Χιώτη, που χρηματοδότησε τη σχετική μελέτη, τον πλησίασε και έπεισε ο πρώην δήμαρχος Μαν. Βουρνούς. Το ίδιο και τον συμπατριώτη μας που χρηματοδότησε τις μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση των Δημοτικών Σχολείων Πυργίου και Νενήτων που, με παρέμβαση της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, δέχθηκε με χαρά να καλύψει τα έξοδα εκπόνησή τους, ώστε να συμπεριληφθούν τα δυο αυτά διδακτήρια στο ειδικό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων.

*Την Χίο επισκέφθηκε, τις προηγούμενες ημέρες, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Διαμεσολαβητών Ρομά κ. Κώστας Παιτέρης. Ο ίδιος επισκέφθηκε τις προνοιακές δομές του Δήμου και μίλησε με τα θερμότερα λόγια για τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας, αναφέροντας ότι, γίνεται εξαιρετική δουλειά. Όντως, από τις 26 Ιουλίου 2017 (δηλαδή εδώ και 3 χρόνια), που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Κοινότητας, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά σε όλους τους τομείς, όπως και στην κοινωνική ένταξη και ενίσχυση των Ρομά (Αθιγγάνων) στη Χίο. Προσλάβαμε διαμεσολαβητή για τους Ρομά με διαδικασία ΑΣΕΠ.

Ειδικότερα, καταργήσαμε πριν από 1,5 χρόνο τον καταυλισμό του Μυρσινιδίου, στεγάσαμε 4 οικογένειες Ρομά σε οικίες, δόθηκε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης σε πολλές οικογένειες στη Χίο. Τα προηγούμενα 2 χρόνια εμβολιάσαμε πολλά παιδιά Ρομά, μικρά παιδιά ενεγράφησαν σε δημοτικά σχολεία της πόλης μας για φοίτηση, τους μοιράστηκαν ρούχα και γραφική ύλη. Αναλάβαμε τη διάθεση μεσημεριανού φαγητού σε περιπτώσεις φοίτησης τους σε ολοήμερα τμήματα. Εντάχθηκαν πολλοί στο κοινωνικό παντοπωλείο και σε άλλους χορηγήθηκαν δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τη μετάβασή τους για λόγους υγείας ή σοβαρούς λόγους εκτός Χίου, κ.α. πολλά.

Καθιερώσαμε, για πρώτη φορά στα χρονικά, προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης σε ολιγομελή τμήματα παρακολούθησης Ρομά.Όλα αυτά -τα πρωτοφανή και πρωτόγνωρα για τη Χίο- κάναμε τα προηγούμενα 3 χρόνια, με τη φροντίδα και επιμέλεια των στελεχών της προηγούμενης δημοτικής Αρχής και του Κέντρου Κοινότητας της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου.

Χαίρομαι ειλικρινά που αναγνωρίζεται το έργο μας αυτό και που συνεχίζεται και σήμερα. Καλή συνέχεια!

*Κωμικοτραγικές καταστάσεις στην Ελλάδα του 2020.Αυστηρά μέτρα για την προστασία της ζωής, αδιαφορία για την πείνα που μαστίζει ανέργους και άπορους συμπολίτες μας.

Πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Ρόδου: Άνεργοι και οι δύο γονείς (ξενοδοχοϋπάλληλοι) με παιδιά. Το παιδί λιποθύμησε έξω από πρατήριο άρτου, όπου περίμενε να πάρει για να φάει λίγο ψωμί!

Ντροπή για όσους μας κυβερνούν! Ντροπή για όσους θυμούνται οποιονδήποτε και λησμονούν τους Έλληνες!

Ντροπή για όλους μας, που γεμίζουμε κανονικά τη γαστέρα μας και ο διπλανός πεθαίνει από την πείνα!

Στην Ελλάδα της δημοκρατίας, του αλτρουισμού, του πολιτισμού και της …λαθρομετανάστευσης του 2020!

Ντροπή σε όλους μας, μα πιο πολύ σε κείνους (που μας κυβερνούν)!

*Την ΔΕΗ την απαξίωσαν, την πτώχευσαν, την τριχοτόμησαν για να την εκχωρήσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα και να εξαρτάται η χώρα ενεργειακά από την Τουρκία και τα Σκόπια που έχουν εταιρείες οι ιδιώτες.

Τα ίδια έκαναν με την Ολυμπιακή, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, την Πειραϊκή Πατραϊκή, την Nissan Βόλος, τον ΟΣΕ και τόσες άλλες εταιρείες !Η ΔΕΗ, όπως και η ΕΥΔΑΠ, είναι τα επόμενα βήματα τους … !!!Τα ίδια δεν κάνουν με τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας;

*550 Ευρώ η κάθε ζαρντινιέρα και 5800 Ευρώ το κάθε παγκάκι στον …περίδρομο…του μικρού Μπακογιάννη !!! Ποιοι τον χρησιμοποιούν; Δέντρο να ξαποστάσεις δεν έχει, όπως και σκιά. Αξίζει τον κόπο;

*Στις 24 Ιουνίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου Παρίου. Πρόκειται για τον πρώτο Γυμνασιάρχη της Χίου (Σχολή της Χίου- πρόδρομος του Γυμνασίου Αρρένων). Μακάρι να ανακηρυχθεί επισήμως προστάτης και Έφορος του Σχολείου και τη μνήμη του να τιμά ετησίως και η τοπική εκπαιδευτική κοινότητα της Χίου. Την επόμενη ημέρα, τιμάται ο Άγιος νεομάρτυς Γεώργιος ο εν Κρήνη (Τσεσμέ). Μαρτύρησε στις 25 Ιουνίου 1823. Ευχής έργον θα ήταν να τιμώνται (ιδιαίτερα εδώ, στα νησιά μας, οι μάρτυρες της πίστεως μας, που έδωσαν μαρτυρία στη γη της Ιωνίας και Μικρασίας, ως “ανάδελφη και αυτάδελφη” γη!

*Και σε άλλα με το καλό!-

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.