ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 47/ 29-10-2021) Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

 

*Σήμερα, η στήλη θα ασχοληθεί με την τοπική επικαιρότητα κυρίως από υγειονομικής πλευράς!

 

* Για μια ακόμη φορά, η Εκκλησία ήλθε και κάλυψε ένα κενό, που όφειλε να έχει καλύψει η κεντρική Πολιτεία, αλλά δεν το έπραξε. Αναφέρομαι στην κάλυψη των εξόδων (εκ ποσού 15.000 Ευρώ) για την διαμόρφωση χώρου-αίθουσας χημειοθεραπείας των καρκινοπαθών ασθενών στο “Σκυλίτσειο” Νοσοκομείο Χίου. Συμπολίτευση και αντιπολίτευση “σκοτώνονται” για την έκδοση δελτίων τύπου άνευ ουσίας και για δημόσιες σχέσεις, ενώ πλείστα όσα προβλήματα εξυπηρέτησης πολιτών παραμένουν άλυτα επί δεκαετίες. Ανίκανοι -και οι πρώην και οι νυν, πανελλαδικά κυβερνόντες- να επιλύσουν στοιχειώδη ζητήματα, που πάντοτε λύνονται είτε από τη φιλανθρωπία και αγαθοεργία ευπατριδών συμπολιτών μας, είτε από την τοπική Εκκλησία που στέκεται αρωγός στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Να σημειώσουμε ότι, τα τελευταία δυο χρόνια (από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοιού) η Ιερά Μητρόπολις Χίου -μέσω του “Αντιφυματικού Αγώνα” και άλλων δωρεών- έχει χρηματοδοτήσει το Νοσοκομείο Χίου με ποσό που ξεπερνά τις 75.000 Ευρώ. Αυτό, βέβαια, ορισμένοι το κάνουν “γαργάρα”, διότι ακούν για Εκκλησία και φεύγουν “όπως ο διάολος το λιβάνι” …!!!

 

*Πολύ κατατοπιστική η αφίσα που εκδόθηκε και παρουσιάστηκε και που εμφανίζει στη Χίο τα σημεία όπου υπάρχουν απινιδωτές (για την επαναφορά της καρδιακής λειτουργίας σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής). Θυμάμαι ότι, οι πρώτοι απινιδωτές τοποθετήθηκαν –σε κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία (όπως π.χ. πλατείες και κεντρικοί αθλητικοί χώροι)– γύρω στο 2017 από το Δήμο Χίου, με μέριμνα του τότε Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και υπεύθυνου για θέματα υγείας του Δήμου, Ιατρού κ. Ιωάννη Γεωργιάδη. Έκτοτε από αρκετούς συλλόγους αλλά και με δωρεές ομογενών αλλά και συμπολιτών μας έχουν τοποθετηθεί και σε κάποια χωριά. Όπως, οι περισσότεροι (πάνω από 15) έχουν τοποθετηθεί τα τελευταία δυο χρόνια με παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Παντελή Βρουλή και με έξοδα προμήθειας τους από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που φρόντισε να γίνει και σχετική ενημέρωση από ιατρό στο κοινό, για τον τρόπο λειτουργίας των απινιδωτών, ανά χωριό, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ. Από εκεί και πέρα, με χαρά ακούσαμε, σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις στελεχών του Δήμου ότι, ο Δήμος Χίου αναλαμβάνει τα έξοδα συντήρησης τους, μιας και κάθε χρόνο πρέπει να ελέγχονται οι μπαταρίες τους για την εύρυθμη λειτουργία τους. Ευχόμαστε η καλή αυτή συνεργασία ΕΚΑΒ – Περιφέρειας- Δήμου να συνεχιστεί.

 

*Οι συνταξιούχοι ναυτικοί της Χίου επί χρόνια αγωνίζονται για την αξιοπρεπή στελέχωση του Οίκου Ναύτου στη Χίο, με ιατρούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων για τη συνταγογράφηση φαρμάκων. Υποσχέσεις επί υποσχέσεων διαχρονικά, που μόλις και για λίγο ικανοποιούνταν. Κάποτε, στο υπόγειο του κτιρίου σάπιζαν αχρησιμοποίητα τα σύγχρονα (για την εποχή τους) ακτινολογικά και μικροβιολογικά μηχανήματα που είχε δωρίσει για τους Χιώτες ναυτικούς ο αείμνηστος Ανδρέας Λαιμός, δίχως ποτέ να τεθούν σε λειτουργία ! Δεν γνωρίζω την τύχη τους… !!! Γνωρίζω, όμως, ότι, αποτελεί ντροπή για όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές των τελευταίων (τουλάχιστον δέκα -10-) ετών η ανικανότητα που έχει ως αποτέλεσμα την ανυπαρξία ιατρού –σε σταθερή βάση– για τη συνταγογράφηση φαρμάκων των ναυτικών της Χίου και των μελών των οικογενειών τους.

 

*Μέσα σε όλα τούτα, να επισημάνουμε το βασικότερο όλων: Ότι το ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό στο “Σκυλίτσειο” Νοσοκομείο της Χίου βρίσκεται στα όρια του…!, ειδικά μετά την έξαρση της πανδημίας του κορωνοιού. Συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις προσωπικού αντιμετωπίζονται εμβαλωματικά με επικουρικό, που ενίοτε καλύπτεται από τα έσοδα της ακίνητης περιουσίας του Νοσοκομείου και την Ανωτέρα Ενοριακή Αντιπροσωπεία (εάν δεν υπήρχαν αυτά, τα προβλήματα θα ήσαν σαφώς περισσότερα και μεγαλύτερα, διαχρονικά). Απαιτείται ουσιαστική ενίσχυση του προσωπικού με μόνιμες, μαζικές, προσλήψεις, δίδοντας μια ανάσα στο υπηρετούν προσωπικό, που σήμερα στερείται αρκετά από τα θεμελιώδη κυριαρχικά δικαιώματά του (άδειες, κλπ) και λόγω των συγκυριών της εποχής. Για να μην παρεξηγηθώ, οι όποιες αιτιάσεις μου δεν έχουν να κάνουν με τους ασκούντες διοίκηση σε τοπικό επίπεδο, αλλά με την πολιτική που εφαρμόζει κεντρικά η Πολιτεία και που δεν προβαίνει σε μαζικές προσλήψεις προσωπικού. Κακά τα ψέματα, λίγο πολύ, όποιος ασκεί διοίκηση, προσπαθεί να λύσει προβλήματα, αλλά δεν εξαρτώνται πάντοτε τα πάντα από εκείνον !

 

*Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα και χαροποιά τα μηνύματα που περνά στην τοπική κοινωνία μας ο σύλλογος καρκινοπαθών Χίου «ΕλπίΖω». Αναπτύσσει μια έντονη κοινωνική δράση, ενισχύει τα μέλη του και αγωνίζεται σθεναρά για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, κυρίως για αξιοπρεπείς συνθήκες θεραπείας και ενίσχυσης σε εμπερίστατα μέλη που χρήζουν στήριξης. Η επίλυση του ζητήματος διαμόρφωσης του απαραίτητου χώρου χημειοθεραπείας, που καλύφθηκε με παρέμβαση του Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου, οφείλεται εν πρώτοις στη δημόσια γνωστοποίηση του ζητήματος από τον σύλλογο καρκινοπαθών. Προσωπικά, γνωρίζω όλα τα μέλη του ΔΣ του και βεβαιώνω ότι έχουν και την εξαιρετική καλοσύνη αλλά και μια γενναιόδωρη διάθεση προσφοράς προς οτιδήποτε αρκεί να τους δοθεί η δυνατότητα συνεργίας. Δύο ακόμη πρόσφατες δράσεις τους ήταν, η συγκέντρωση μαλλιών για την κατασκευή περουκών, που θα διατεθούν σε ασθενείς, αλλά και η λαμπαδηφορία στην πόλη μας για την ευαισθητοποίηση του κοινού, αναφορικά με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Συγχαρητήρια για το έργο που επιτελούν!

 

*Χθες (28/10), ημέρα της Αγίας Σκέπης (Υπέρμαχος Στρατηγός, Υπεραγία Θεοτόκος, Παναγία) πανηγύρισε η ομώνυμη Ιερά Μονή της στο Χαλκειός της Χίου. Πρόκειται για ένα όμορφο μονύδριο, που ίδρυσε το έτος 1935 ο μακαριστός Γέροντας Κορνήλιος (Μαρμαρινός), διετέλεσε Ηγούμενος της επί 40 έτη (έως το 1975 που εκοιμήθη) και που μέχρι πριν λίγα χρόνια διέμεναν μοναχές (η τελευταία εκοιμήθη το 2016). Η Μονή ανακαινίστηκε εκ βάθρων τα τελευταία 15 χρόνια, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του υπευθύνου της, Αρχιμανδρίτου π. Νεκταρίου Επιτροπάκη, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεώς μας, με τη συνδρομή πολλών ευλαβών χριστιανών και δωρητών που αγαπούν τη Μονή. Αξίζει να την επισκεφθείτε και να προσκυνήσετε. Πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο! Θεία Λειτουργία τελείται συνήθως τα Σάββατα. Η Τιμία Κάρα του Γέροντος Κορνηλίου, που φυλάσσεται σε ειδική λάρνακα στο Ιερό Βήμα του Καθολικού της Μονής, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας λαμβάνει πορφυρό χρώμα, ενώ συχνά ευωδιάζει. Θαυμαστός ο Θεός εν τοις Αγίοις Αυτού! Τοις Αγίοις Αυτού τοις εν τη γη εθαυμάστωσεν ο Κύριος!

 

*Σε λίγες ημέρες και πάλι κοντά σας, μέχρι τότε υγιαίνετε κατ’ άμφω!-

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.