ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 49/ 08-11-2021) Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

*Και πάλι η “βιαστική” επικαιρότητα, που “τρέχει” ραγδαία, μας προτρέπει να επανερχόμαστε και να βρισκόμαστε κοντά σας, σε συντομότερο διάστημα, για να ανταλλάσσουμε απόψεις επί των γεγονότων.

*Εξήγγειλε η Πολιτεία (μάλλον η κυβέρνηση) μέτρα για την προσέλευση των ανεμβολίαστων πολιτών στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά με διακρίσεις κατά των πολλών και μικρών και υπέρ των λίγων και μεγάλων. Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα στα μικρά καταστήματα της γειτονιάς και να αφήνει σε μεγαλύτερη κλίμακα ελευθερίας τα ΄΄πληθωρικά΄΄ καταστήματα. Το κακό παραέγινε, εάν λάβει υπόψη του κάποιος ότι, τον προηγούμενο χειμώνα έκλεισαν υποχρεωτικά το λιανεμπόριο, αλλά άφησαν ανοικτά τα πολυκαταστήματα, που, κοντά στα είδη εστίασης, πωλούσαν και είδη λιανεμπορίου. Έτσι, η κυβέρνηση δημιουργεί πολίτες και επιχειρηματίες δύο ταχυτήτων. Και αντί να βοηθά τους μικρούς και πολλούς, αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγάλους και λίγους. Ελπίζουμε σύντομα να αποκατασταθεί η αδικία αυτή, όπως ήδη τονίστηκε επισήμως και αρμοδίως.

*Το μεταναστευτικό βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα, με αφορμή την εμμονική στάση κάποιων να δημιουργήσουν υπερμεγέθεις δομές στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου, που αποτελούν τα προπύργια της Ελληνικής και συνάμα Ευρωπαϊκής μεθορίου, έμπροσθεν του επεκτατικού γείτονα εξ Ανατολών. Δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση κορόιδεψε τον κόσμο και την τοπική Αυτοδιοίκηση των  νησιών μας και εφάρμοσε εν πολλοίς το σύνθημα <<ανοίξαμε και σας περιμένουμε>> !, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν ! Σήμερα, ο κόσμος, πλέον, δεν πείθεται για την αναγκαιότητα δημιουργίας δομών-χωριών (και πολύ καλά κάνει και αντιδρά) για δυο λόγους: 1) Διότι όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης (που τα έχει πάει πολύ καλά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού, σε αντίθεση με τους προκατόχους της), κανένας δεν αποκλείει ότι στο εγγύς μέλλον δεν θα επανέλθει μια ανάλογη της προηγούμενης κυβέρνησης στα πράγματα, οπότε θα επανέλθουμε στη δεινή –εθνικά και κοινωνικά– κατάσταση της περιόδου 2015-2019 & 2) Διότι πρέπει να καταλάβει και η σημερινή κυβέρνηση ότι, δεν μπορεί να ΄΄θυσιάσει΄΄ την ακριτική νησιωτική Ανατολική παραμεθόριο της χώρας (αυτή που όλοι ΄΄κόπτονται΄΄ επί σειρά ετών ότι αγωνίζονται για την ανάπτυξή της, αλλά εν τοις πράγμασι πράττουν οτιδήποτε άλλο συντείνει στην κοινωνική “ταφή” της …!!!) για να σώσει την υπόλοιπη χώρα ή την Ευρώπη. Ας εφαρμοστεί η γεωγραφική αναλογία που πρέπει, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο κι ας αφεθούν οι άνθρωποι να μεταβούν στον τόπο που επιθυμούν, εφόσον τούτο είναι νόμιμο. Ποτέ μου δεν μπόρεσα να καταλάβω, γιατί να μην ισχύει στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου ό,τι ισχύει στον Έβρο, για λόγους εθνικού συμφέροντος και προστασίας;

Εν ολίγοις και για να ξεμπερδεύουμε: Εάν η κυβέρνηση σέβεται τον λαό που την εξέλεξε, οφείλει να κάνει σεβαστές τις Αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτές αποτυπώνονται μέσα από τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια των περιοχών που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό. Όσον αφορά τον τόπο μας, οι όποιες Αποφάσεις είναι γνωστές: Δημιουργία μικρής δομής μόνο για ταυτοποίηση και καταγραφή, όχι για παραμονή στα νησιά. Και γενικότερα, στο εσωτερικό της χώρας, λίαν σύντομη διεκπεραίωση της διαδικασίας εξέτασης για τη χορήγηση ασύλου και αναχώρηση για τον τόπο που επιθυμούν (εφόσον πληρούν τα κριτήρια) ή επιστροφή στον τόπο προέλευσής τους (εφόσον δεν τα πληρούν).

*Παρακολουθώ -τις τελευταίες ημέρες- τις εξελίξεις, στο Δημοτικό Συμβούλιο, γύρω από την προσπάθεια δημιουργίας του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α.Ο.Τ.Α.). Για το ζήτημα αυτό έχω ξαναγράψει και πριν από αρκετούς μήνες από τη στήλη αυτή. Προσωπικά, είμαι υπέρ της δημιουργίας του φορέα. Θα μπορέσει να λύσει τα χέρια σε πολλά γραφειοκρατικά ζητήματα και κυρίως θα μπορέσει να απορροφήσει Ευρωπαϊκά και άλλα κονδύλια για την εκτέλεση έργων σε Χίο, Οινούσσες και Ψαρά, κάτι που σήμερα είναι ιδιαίτερα δυσχερές λόγω έλλειψης προσωπικού και αυτοτελούς φορέα ενασχόλησης με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Κατανοώ ότι, κάποιοι διαφωνούν θέτοντας το ζήτημα σε πολιτική βάση και τη γνώμη αυτών τη σέβομαι. Εκείνο, όμως, που -ειλικρινά- δεν κατανοώ είναι η εμμονή κάποιων να μην γίνει, επικαλούμενοι ότι, θα <<ανοίξει ακόμη ένα παραμάγαζο στην Αυτοδιοίκηση>>. Σε αυτούς έχω να πω το εξής: Εσείς, όλοι, που διαμαρτύρεστε, μελετήστε την πρόσφατη αυτοδιοικητική ιστορία της Χίου και αναζητήσετε να μάθετε από πού και πώς έγιναν όλα τα μεγάλα έργα, οι δομές και οι δράσεις που έμειναν στο διάβα του χρόνου στο νησί. Η συντριπτική πλειοψηφία τους έγιναν από Ν.Π.Ι.Δ. υπαγόμενα στην Αυτοδιοίκηση (Δήμους και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση). Αφήστε, λοιπόν, τα πολιτικά τερτίπια και πείτε στον κόσμο την αλήθεια. Πείτε στον κόσμο, <<δεν θέλουμε να γίνει, γιατί δεν θέλουμε να καρπωθεί πολιτικά οφέλη ο νυν Δήμαρχος στις επόμενες εκλογές, γιατί θα δείξει έργο κι εμείς θέλουμε να χάσει>> !!! Πείτε, λοιπόν, την αλήθεια στον κόσμο και αφήστε τα φούμαρα ! Ένα σκοινί μπορεί να σώσει έναν άνθρωπο ανασύροντάς τον από τον γκρεμό, αλλά μπορεί να γίνει και ο βρόγχος που θα απαγχονιστεί και θα οδηγηθεί στον θάνατο. Όλα εξαρτώνται από το πώς χρησιμοποιεί καθένας τα πράγματα που έχει στη διάθεσή του. Ο Α.Ο.Τ.Α. είναι ένα πολύ καλό εργαλείο στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το θέσπισε, πρόσφατα, η Βουλή των Ελλήνων δια Νόμου και το έδωσε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να παράξει έργο με ευελιξία και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Γιατί προκαταλαμβάνετε τι θα γίνει; Αφήστε να γίνει, να δείξει τι μπορεί να προσφέρει και ακολούθως ασκήσετε κριτική. Όχι <<πριν το βούδι το σκοινί>> !!! Έχετε υπόψιν ότι, με τον τρόπο σας, ΄΄ρίχνετε νερό στον μύλο΄΄ εκείνων που θα σας κατηγορήσουν στο τέλος της θητείας ότι δεν αφήνετε να γίνει τίποτα στον τόπο, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν κάποιοι τις προσωπικές τους πολιτικές φιλοδοξίες, αδιαφορώντας εάν τελικά ο τόπος ζημιώνεται από τη στείρα αυτή στάση σας. Εκείνο δε, που είναι όντως κωμικοτραγικό, είναι το γεγονός ότι, φέρονται ως διαφωνούντες για τον Α.Ο.Τ.Α. και σύμβουλοι που στο παρελθόν θήτευσαν ως Δήμαρχοι ή Αντιδήμαρχοι και προήδρευαν ή συμμετείχαν στα ΔΣ ανάλογων φορέων που εκτέλεσαν πλειάδες έργων στη Χίο ! Αλλά, για το θέμα αυτό, θα επανέλθω.

*Μιας δε και ο λόγος για τα περί Δήμου, να σχολιάσω και την παραίτηση, από το Δημοτικό Συμβούλιο, του φίλτατου μου πρώην Δημάρχου και πολιτικού ΄΄αναδόχου΄΄ μου, Μάρκου Μεννή. Κοντά του πήρα το ΄΄βάπτισμα του πυρός΄΄ ως αιρετός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Μάρκος είναι άνθρωπος της προσφοράς. Ανάλωσε ολόκληρη τη ζωή του στην Αυτοδιοίκηση και από όπου πέρασε άφησε έργο. Είτε σε κάποιους αρέσει είτε δεν αρέσει, είτε συμφωνούν μαζί του πολιτικά είτε διαφωνούν, είτε επικρότησαν τον τρόπο λειτουργίας του είτε τον κατηγόρησαν, ο Μάρκος ήταν λίαν αποτελεσματικός και άφησε έργο που ούτε δέκα Δήμαρχοι μαζί δεν θα μπορούσαν να κάνουν. Ειδικά στον Βροντάδο, παρέλαβε έναν μικρό Δήμο που λειτουργούσε στοιχειωδώς και τον μεταμόρφωσε σε έναν από τους πλέον υπολογίσιμους και γνωστούς στο πανελλήνιο. Εάν δε συνέβαινε παλαιότερα να συνυπάρχουν με τον Αριστείδη Ζαννίκο (και να μην βρίσκονται σε αντίθετα ψηφοδέλτια), ο Δήμος Βροντάδου & μετέπειτα Ομηρούπολης θα ήταν μια μήτρα πρότυπης αυτοδιοικητικής όασης στο γίγνεσθαι του είδους. Θυμάμαι, όταν πρωτοεκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος, το 2002, σε ηλικία 24 ετών και πήγα σε πολλά συνέδρια της ΚΕΔΚΕ στη χώρα μας όπου, οσάκις έλεγα ότι είμαι από τη Χίο, όλοι ήξεραν και ονομάτιζαν τον Μάρκο ως πρότυπο Δημάρχου δραστήριου, παραγωγικού και διεκδικητικού. Τον γνώριζαν όλοι στην Αυτοδιοίκηση της χώρας.

Ο Μάρκος πάντοτε ήθελε να είναι δραστήριος και να αφήνει έργο, όχι να συμμετέχει απλά στα συμβούλια λήψης αποφάσεων, που ενίοτε καλλιεργούν παραταξιακές αντεγκλήσεις, έριδες και ανούσιες φιλολογικές προστριβές. Σε αυτό ταιριάζουμε ! (Κι εγώ δεν μπορώ τους τίτλους και τα αξιώματα κι εάν δεν συνοδεύονται από χειροπιαστό έργο τα θεωρώ άχρηστα και βαρίδια για τη ζωή μου !). Αυτά τον ξένιζαν και δεν τον ενέπνεαν, όπως δεν εμπνέουν και τους ενσυνείδητους αυτοδιοικητικούς. Στο Δημοτικό Συμβούλιο λέμε τις απόψεις μας, προασπιζόμαστε τη δημοκρατία και τη νομιμότητα, αλλά δεν ζητάμε την εξόντωση των πολιτικών μας αντιπάλων, ούτε κάνουμε τη ζωή τους δύσκολη, μη σεβόμενοι ποιος υποψήφιος Δήμαρχος πλειοψήφησε στις εκλογές, μην αφήνοντάς τον να διοικήσει ! Αυτά παραπέμπουν σε φασίζουσες συμπεριφορές ! Αφήνουμε τον πρώτο να δείξει το έργο του και μετά τον κρίνουμε.

Ο Μάρκος, λοιπόν, επειδή είναι άνθρωπος της προσφοράς, δεν δίστασε και άλλες φορές να αποχωρήσει, όταν είτε του προτάθηκε κάτι από το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα στον τόπο, είτε όταν διέβλεπε ότι δεν έχει ρόλο θετικής συμβολής περαιτέρω λόγω των συγκυριών. Έτσι, και το 1989 παραιτήθηκε, όταν επελέγη αρχικά Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ακολούθως Νομάρχης Λέσβου, αλλά και το 2007 όταν –έπειτα από ένα χρόνο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου– άνοιξε το δρόμο διαδοχής του στο συνδυασμό του <<Ανθρώπινη Πόλη>>. Σήμερα, η αποχώρησή του έρχεται με την έλευσή του στο 76ο έτος της ηλικίας του αλλά και αρκετά προβλήματα υγείας. Όμως, προσωπικά, θεωρώ ότι, την προεδρία της <<Προμηθευτικής>> δεν πρέπει να την αποχωριστεί, ειδικά σήμερα όπου χρειάζεται να κάνει το επόμενο βιώσιμο βήμα της και που ο Μάρκος μπορεί σε αυτό να βοηθήσει όσο κανένας άλλος, ως ΄΄πατέρας΄΄ της.

Τον αγαπητό Μάρκο, διαδέχεται στα δημοτικά έδρανα ένας εξαίρετος άνθρωπος, δημοκρατικός, με σπάνιο χαρακτήρα και ήθος. Ο επίτιμος εκπαιδευτικός Νίκος Ξυλάς, επίσης από τον Βροντάδο. Άνθρωπος της προσφοράς, της εκτίμησης και της ανυπόκριτης αγάπης. Προσωπικά τον εκτιμώ βαθύτατα και του εύχομαι να είναι καλορίζικος και να έχει καλή επιτυχία σε ότι κάνει. Στη θέση του θα συνεργαζόμουν αμέσως με τον Δήμαρχο. Από την αρχή της τρέχουσας θητείας πρώτος εγώ διεκήρυττα ότι, ο σωστός αντιπολιτευτικός λόγος είναι απαραίτητος σε μια δημοκρατική κοινωνία, για την καλλιέργεια του πλουραλισμού και της δημιουργικής πολυφωνίας. Αλλά εδώ, διαπίστωσα, έπειτα από 2 χρόνια <<φωνών>> ότι, η πολυφωνία αυτή έγινε <<αλαλούμ>> και  εν τέλει <<φωνή αφωνίας>> όπου κάποιος πάντα φωνάζει απλά για να φωνάζει και να μην ευαρεστείται με τίποτα ! Γι΄ αυτό, εντελώς φιλικά και καλοπροαίρετα, θα πω ότι η συνεργασία με τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή επιβάλλεται για το καλό του τόπου και μόνον. Ο κόσμος εκλέγει τους δημοτικούς Συμβούλους για να δουλεύουν και να προσφέρουν έργο, όχι να αναλώνονται σε αντιπολιτευτικές κορώνες και σε ατέρμονες συνεδριάσεις στα συλλογικά όργανα που μετέχουν <<αλλήλοις κατεσθίοντες>> !

*Τις ημέρες αυτές, έντονα ήλθε και πάλι στη μνήμη μας, η σεπτή μορφή του προσφιλούς μας Καθηγητού και κοινωνικού σκαπανέα, αειμνήστου Δρος Θεολογίας, Συγγραφέως, Λυκειάρχου και Προέδρου του <<ΦΑΡΟΥ ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ>>, Ανδρέα Στυλ. Αξιωτάκη, με αφορμή την τέλεση Ιερού Μνημοσύνου, επί τη ανακομιδή των λειψάνων του, στον Ιερό Καθεδρικό Μικρασιατικό Ναό του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους Βαρβασίου Χίου. Ο αείμνηστος καθηγητής μας γεννήθηκε το έτος 1941 και απεβίωσε το έτος 2014.  Η όλη δράση και βιοτή του είναι τοις πάσι γνωστή όχι μόνον στη Χίο, αλλά και στον χώρο των Μικρασιατικών Σωματείων απανταχού, όπως και στον χώρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οιακοστρόφος του οποίου υπήρξε, ως φοιτητής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και συμφοιτητής του Οικουμενικού Πατριάρχου και πολλών Αρχιερέων της Εκκλησίας μας, καθώς και άλλων Κληρικών και λαϊκών. Για μένα υπήρξε πρότυπο οικογενειάρχου, εκπαιδευτικού και ομαδάρχη στελεχών πολιτισμού και παιδείας, αλλά και ένθερμος υποστηρικτής στην κατά Θεό προκοπή. Ας είναι η μνήμη του αιωνία και απαλαίωτος. Στους οικείους του, την εξαίρετη οικογένειά του, ευχόμαστε να έχουν υγεία, να τον θυμούνται πάντοτε και να είναι υπερήφανοι που είχαν έναν τέτοιο σύζυγο, πατέρα, αδελφό, συγγενή και συνοδοιπόρο, τόσο στα της οικογενειακής ζωής, όσο και στα της Εκκλησίας, της Παιδείας και του Πολιτισμού.

*Και πάλι δεν προλάβαμε να πούμε όλα όσα θέλαμε. <<Επιλείψει με γάρ ο χρόνος διηγούμενον>> κατά τον θείο Παύλο. Αφήσαμε εκτός όσα σκοπεύαμε και για το Κολέγιο. Στην επόμενη επικοινωνία ευελπιστούμε η επικαιρότητα να είναι λίγο πιο ΄΄μετρημένη΄΄ και να μπορέσουμε να πούμε λιγότερα σε εκτενέστερη μορφή. Έως τότε υγιαίνετε και χαίρετε !-

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.