ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 61/ 05-04-2022) Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

*Η επικαιρότητα μας επιτάσσει να αναφερθούμε και πάλι στο ζήτημα της κατασκευής του φράγματος <<Κόρης Γεφύρι>>, όπου διαπιστώνεται -για μια ακόμη φορά- ότι, οι έχοντες την εξουσία σε κεντρικό επίπεδο αδιαφορούν, ασφαλώς με τις ΄΄πλάτες΄΄ του κυβερνητικού βουλευτή. Από εκεί που ΘΑ ξεκινούσαν οι τελικές εργασίες αρχές του 2022 (όπως είχε δεσμευτεί από τα τέλη του 2021 ο κυβερνητικός βουλευτής σε δηλώσεις του) δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ένα έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο γνωστοποιείται ότι το έργο ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ (δηλαδή ότι ζητήθηκαν χρήματα)… Δηλαδή ΄΄ζήσε Μαύρε μου να φας τον Μάη τριφύλι΄΄… !

Νομίζω ότι, ίσως να έχει έλθει -πλέον- η ώρα να καταφύγει κάποιος στη δικαιοσύνη για το έργο αυτό. Να δούμε τι έχει δαπανηθεί, για ποιες εργασίες, ποιες εξ αυτών κατέστησαν λειτουργικές, ποιοι παρέλαβαν τι, κλπ.

Ανατρέχω τη μνήμη μου πίσω, γύρω στο 2004, όταν η τότε κυβέρνηση (πάλι ΝΔ) πήρε την αρμοδιότητα κατασκευής του φράγματος από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου στο Υπουργείο Γεωργίας. Εάν δεν είχε γίνει αυτό, θα είχε ολοκληρωθεί το έργο και σήμερα το φράγμα θα λειτουργούσε. Αλλά, για την κατάντια αυτή, παρήλθαν ήδη 18 χρόνια και οι όποιοι υπεύθυνοι έχουν ονοματεπώνυμο… Στο μέλλον, περισσότερα … !

*΄΄Αγρόν ηγόρασαν΄΄ εκ των κυβερνόντων για το ζήτημα του Κτηματολογίου στη Χίο, που θίξαμε και στο προηγούμενο σημείωμά μας. Μέσα στο 2022 εκπνέει η προθεσμία για την τακτοποίηση των παλιών κτηματολογικών καταγραφών στους τέως Δήμους Ανέμωνα-Ιωνίας και Μαστιχοχωρίων. Το πρόβλημα που έχει προκύψει αφορά σε 15 χωριά. Εάν δείτε προσεχώς να γίνεται αλαλούμ με τις ιδιοκτησίες των γεωργών και ο κόσμος να βγαίνει στο δρόμο, μην εκπλαγείτε… Εκ του γραφείου του κυβερνητικού βουλευτού ΄΄καθεύδουν΄΄…! Εάν δουν κι αυτοί, προσεχώς, ΄΄ιλιγγιώδη κατήφορο΄΄ στα ποσοστά προτίμησης των ψηφοφόρων στις εν λόγω περιοχές, ας μην εκπλαγούν… ! Εμείς, πάντως, μέχρις ότου ΄΄ιδρώσει το αυτί΄΄ κάποιου αρμόδιου, θα επαναφέρουμε το θέμα διαρκώς ! Ας κάνουν κάτι και πρώτοι εμείς θα τους επαινέσουμε.

*Διάβασα κάπου στον τοπικό Τύπο ότι, θα εκριζωθούν φοίνικες στον χώρο έναντι του Δημαρχείου Ομηρούπολης- Γυμνασίου Βροντάδου και θα προκύψουν νέες θέσεις στάθμευσης !!! Κατά πρώτον, νέες θέσεις στάθμευσης δεν θα προκύψουν διότι, οι φοίνικες είχαν φυτευτεί σε σημείο που ήδη ήταν μπροστά από κάθε δέντρο μια θέση στάθμευσης και δεύτερο όχημα στην ίδια σειρά δεν χωράει ούτως ή άλλως. Από εκεί και πέρα πολύ καλά κάνουν και απομακρύνουν τα δέντρα που σάπισαν και κατέστησαν νεκρά, αλλά και επικίνδυνα. Όμως, κάθε φοίνικας που εκριζώνεται καλό είναι να αντικαθίσταται από νέο, μικρότερο. Και τούτο διότι, στην πολιτική που εφαρμόζει η τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα, είναι η ανάπτυξη πρασίνου, όχι η εξάλειψή του. Και επιπλέον, στο συγκεκριμένο σημείο μόνο φοίνικες ευδοκιμούν, λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα, αλλά και για λόγους αισθητικής και ενιαίας δεντροστοιχίας πλησίον των παραλιών του Βροντάδου, που έχουν είτε φοίνικες είτε αλμύρες. Ευελπιστώ να αντικατασταθούν με νέα δέντρα και αυτά που εκριζώθηκαν δίπλα στο λιμανάκι της Δασκαλόπετρας. Ή έστω στη θέση τους να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο, ενιαίο πεζοδρόμιο, ικανό για περίπατο.

*Πραγματικά χαίρομαι που, η δημοτική Αρχή αναζητά και βρίσκει νέους χώρους στάθμευσης στις γειτονιές της πόλης. Στην εποχή μας, κάθε νέος χώρος στάθμευσης δίνει μια μικρή ανάσα στο πρόβλημα αναζήτησης πάρκινγκ, κυρίως των μονίμων κατοίκων στις συνοικίες της πόλης, ιδιαίτερα στο κέντρο. Καλή συνέχεια !

*Πολύς λόγος έγινε τις τελευταίες ημέρες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την εξαγγελία κατασκευής ενός νέου έργου στο βόρειο τμήμα της πόλης (περιοχή Λιβαδίων), που θα περιλαμβάνει αθλητικό χώρο και χώρο αθλοπαιδιών, όμοιο με αυτό της Φάρκαινας. Οι γνωστοί ΄΄πικραμένοι΄΄, που επιθυμούν να μηδενίσουν οτιδήποτε γίνεται και από οποιονδήποτε, ΄΄ξαναχτύπησαν στην αρένα΄΄ του πληκτρολογίου… !, βάλλοντας κατά της δημοτικής Αρχής.

Για να μην παραπληροφορείται ο κόσμος, αλλά και για την ιστορία, θα σας πω εγώ τι έχει συμβεί, που το ζήτημα το γνωρίζω πολύ καλά, διότι το έζησα εξ αρχής: Ο σχεδιασμός για την κατασκευή του αθλητικού χώρου στη Φάρκαινα έγινε επί δημοτικής Αρχής Μάρκου Μεννή (2003-2006), όταν ζητήσαμε από το Νοσοκομείο Χίου την ανταλλαγή οικοπεδικής έκτασης με το Δήμο προκειμένου να δημιουρηθεί στη Φάρκαινα σύγχρονο εμπορικό κέντρο, άνετος χώρος στάθμευσης και αθλητικός χώρος ψυχαγωγίας, με δρομολόγια λεωφορείων που θα μετέφεραν τους πολίτες από και προς το κέντρο της πόλης. Τότε έγινε, σε σύμπραξη Δήμου και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, το παραλιακό πεζοδρόμιο, που μέχρι σήμερα περπατούν εκατοντάδες πολίτες καθημερινά, από τη Μπέλα Βίστα στο Αεροδρόμιο. Τότε υπηρετούσαν στην Αυτοδιοίκηση άτομα δραστήρια, με διάθεση προσφοράς στον τόπο, που άφησαν το αποτύπωμά τους, όχι ορντινάτσες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η γραβάτα, η καρέκλα και ο μισθός. Για όσα νόμιμα αμείφθηκαν, άφησαν ουσιαστικά έργα στο κοινό, που τα χαίρεται ο κόσμος σήμερα, όχι εξαγγελίες και ανόητα ρουσφετάκια ! Ο Μεννής δικαιώθηκε σε ότι έχει κάνει. Λίγοι Δήμαρχοι είχαν τα ΄΄κότσια΄΄ να αφήσουν ουσιαστικό έργο μέσα στη θητεία τους και να μην παρουσιάζουν τα έργα των προκατόχων τους ως δικά τους. Έτσι, ο Μεννής έφτιαξε τη Φάρκαινα, αλλά έχασε τις εκλογές και δεν πρόλαβε να προχωρήσει τα υπόλοιπα. Στον σχεδιασμό για τον αθλητικό χώρο υπήρξαν από το 2005 συζητήσεις με τους ανθρώπους των Λιβαδίων, να γίνει άλλο ένα αθλητικό κέντρο εκεί μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου τμήματος του δρόμου παράκαμψης της πόλης κοντά στο Τάγμα Δεσπότη Λιβαδίων. Εκείνος, πρόλαβε και κατασκεύασε εξ αρχής σε χρόνο ρεκόρ το Κλειστό Γυμναστήριο που είναι η έδρα του ΒΑΟΛ. Και μόνο αυτά; Πεζοδρομιοποίηση της Απλωταριάς, πεζοδρόμια σε Βενιζέλου και Ροδοκανάκη, χώροι στάθμευσης στην πόλη, Παιδικές Χαρές, Ανάπλαση πλατείας Φρουρίου και πλήρης επισκευή ξενοδοχείου <<Απόλλων>>, Φράγμα Ψαρόπετρας, λιμνοδεξαμενή Αγίου Αρτεμίου, Αφαλατώσεις Θόλους, θέατρο Καστρομηνά, ευρωπαϊκά προγράμματα εκατομμυρίων Ευρώ, προνοιακά προγράμματα (που οι επόμενοι τα κατήργησαν). Όλα αυτά εξολοκλήρου σχεδιάστηκαν, δημοπρατήθηκαν και κατασκευάστηκαν μέσα σε 4 χρόνια, όταν άλλοι θέλουν 4 χρόνια μόνο για να τα μελετήσουν ή εντάξουν ! Ας μας πει και κανένας άλλος Δήμαρχος Χίου, των τελευταίων 30 χρόνων, εάν έκανε κάτι ανάλογο…

Συνεπώς, ο σχεδιασμός ξεκίνησε το 2005. Κατόπιν, για 10 χρόνια δεν είχε προχωρήσει σχεδόν τίποτα. Επί δημοτικής Αρχής Βουρνού ήλθε το θέμα και πάλι στο προσκήνιο και η προηγούμενη δημοτική Αρχή προχώρησε με γοργά βήματα στο σχεδιασμό, αλλά και στην εκπόνηση μελετών, προχωρώντας και στις γραφειοκρατικές διαδικασίες με τον ιδιοκτήτη του χώρου που είναι το Βούρειο Κληροδότημα Λιβαδίων.

Άρα, κανένας ας μην οικειοποιείται τίποτε και κανένας να μην σπεύδει να ρίξει ΄΄όξο και χολή΄΄ σε όσους σήμερα συνεχίζουν να υλοποιηθούν τα όποια έργα. Στη δημόσια διοίκηση και την τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχει συνέχεια. Κανένας δεν πρέπει να οικειοποιείται το έργο κανενός, αλλά και κανένας να μην μένει αδρανής, διότι όλοι κρίνονται και για ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ αλλά και για ΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ. Εγώ θα είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος εάν το εγχείρημα αυτό λάβει ΄΄σάρκα και οστά΄΄ σύντομα και ας το οικειοποιηθεί όποιος θέλει. Για δε τους μονίμως φωνασκούντες, αντιπολιτευόμενους, ας πιούν ξύδι !

*Τελικά, στην πολιτική δεν χρειάζεται μόνο θάρρος, αλλά και θράσος ! Δεν μπορώ αλλιώς να εξηγήσω, πώς ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε στη Χίο, υποτίθεται να προσελκύσει κόσμο, τον ΄΄καταστροφέα΄΄ της τοπικής Αυτοδιοίκησης και των μικρών Δήμων, όταν -ως Υπουργός άλλης κυβέρνησης- διέλυσε τον κοινωνικό ιστό της Ελληνικής υπαίθρου. Για όσα τραβάνε σήμερα οι ακρίτες και οι κάτοικοι των μεγάλων νησιών υπεύθυνος είναι αυτός ! Και βέβαια η πολιτική του απέτυχε παταγωδώς, τη στιγμή που Λέσβος, Σάμος, Κέρκυρα, Ζάκυνθος κατήργησαν τον ένα Δήμο και έκαναν τουλάχιστον δύο (για τη Χίο δεν συζητώ διότι εμείς κοιμόμαστε ΄΄τον ύπνο του δικαίου΄΄…και η πολιτική μας δεν υλοποιείται με βάση το ευρύτερο συμφέρον των πολιτών αλλά του εκάστοτε πολιτικά επικρατούντος στο νησί, προσωπικά…). Εντός δε του 2022 θα ακολουθήσει και η Ρόδος (προχθές μιλούσα μαζί τους), που ήδη επεξεργάζονται το πλαίσιο με το οποίο θα εισάγουν την πρότασή τους στο Υπουργείο Εσωτερικών, για διάσπαση του ενιαίου Δήμου. Εδώ ακούει κανείς;

*Σε λίγες ημέρες και πάλι κοντά σας. Υγιαίνετε !-

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.