ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 70 / 20-06-2022) Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

*Συχνά πυκνά ακούμε για ενίσχυση των μικρών νησιωτικών δήμων και των κατοίκων τους, αλλά τούτο εξαγγέλλεται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων και η πραγματικότητα άλλα μαρτυρεί. Διαφορετικά πως μπορεί κάποιος να ερμηνεύσει το γεγονός ότι, ο πρωθυπουργός καλεί στο γραφείο του τους δημάρχους όλων των μικρών νησιών, ενώ δεν εισηγείται την μείωση του ΦΠΑ στα νησιά αυτά και δεν επιδοτεί στο τριπλάσιο την μισθοδοσία των υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτά (εκπαιδευτικών, ιατρών, δημοτικών υπαλλήλων, στελεχών σωμάτων ασφαλείας, κ.α.). Το να μιλάς για ανάπτυξη και για παραμονή των νέων παιδιών στη γενέτειρα (νησιωτική) γη είναι εύκολο και ανέξοδο, αλλά το να εφαρμόσεις την πολιτική εκείνη που θα τα κρατήσει στον πατρικό τους τόπο είναι δύσκολο και επώδυνο, για κάποιον που έχει μάθει να ικανοποιείται στις εξαγγελίες και να μην αποδεικνύει εμπράκτως του λόγου του το αληθές !

Πώς να μείνουν οι νέοι στα μικρά νησιά όταν δεν τους δίνεις εργασιακή διέξοδο; Πώς να μείνουν οι νέοι στα νησιά όταν, για να επισκευάσουν το πατρικό τους σπίτι, θέλουν διπλάσια έξοδα και γραφειοκρατία, από το εάν ήταν στο κέντρο της … Αθήνας; Πώς να μείνουν στο νησί όταν δεν έχουν ιατρούς, μεταφορικά μέσα, όταν υποχρεώνονται να μεταβούν σε άλλο τόπο για να τους χορηγηθεί ακόμη κι ένα πιστοποιητικό; Το ΄΄τέρας΄΄ της Ελληνικής γραφειοκρατίας (που καλλιεργήθηκε έντονα από την μεταπολιτευτική περίοδο και εντεύθεν) καλά κρατεί και ολοένα αυξάνει ! Ας εφαρμόστηκαν ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τα τοιαύτα: Στα μικρά νησιά οι κάτοικοι και πάλι θα χρειάζονται μηχανικούς, πάλι θα χρειάζονται δικηγόρους, πάλι θα χρειάζονται ΄΄μεσάζοντες΄΄ για να προωθήσουν τα αιτήματά τους και να τους διεκπεραιώσουν ακόμη και τις πλέον απλές υποθέσεις τους, διότι έτσι τους έμαθαν από το επικρατούν σύστημα!

Άκουγα πριν καιρό την δήμαρχο Κάσου να αναφέρει ότι, στο δημαρχείο μέσα βρίσκεται μόνο η ίδια και ένας ακόμη υπάλληλος. Δεν μπορεί να διεκπεραιώσει ακόμη και τις πλέον απλές διοικητικές διαδικασίες και τούτο διότι, το Υπουργείο Εσωτερικών για να εγκρίνει την οποιαδήποτε πρόσληψη απαιτείται άπειρος χρόνος και ταχύτητες ΄΄αραμπά΄΄ ! {Μήπως το αυτό δεν συμβαίνει και εδώ, σε Δήμο και Περιφέρεια, όπου ενώ έχουν ζητηθεί κατ΄ επανάληψη να προκηρυχθούν οι κενές (λόγω συνταξιοδοτήσεων, μετατάξεων, κλπ) θέσεις προσωπικού, το ΑΣΕΠ και το αρμόδιο Υπουργείο κωφεύουν;}  Άντε να πεις τώρα σε κάποιον να πάει στην Κάσο να επενδύσει, να χτίσει σπίτι ή να ζήσει μόνιμα ! Δυστυχώς, είμαστε για κλάματα και αρεσκόμαστε σε φανφαρολογίες και φρούδες εξαγγελίες !

Εάν η εκάστοτε κυβέρνηση θέλει να θωρακίσει τα νησιά έναντι των αντίπερα εχθρών της πατρίδας μας, δεν έχει παρά να δώσει σε αυτά ειδικά κίνητρα παραμονής των νέων ανθρώπων, με συγκεκριμένα πακέτα στήριξης και προσέλκυσης εγχώριων επιχειρηματιών (ήπιου χαρακτήρα) ή ιδιωτών προς εργασία. Και να αυξήσει το στράτευμα που υπηρετεί στα νησιά, εξοπλίζοντάς τα. Όλα τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση και μόνο !

*Η θερινή περίοδος για τα παιδιά και τους εφήβους, εκτός από περίοδος χαλάρωσης, ξεκούρασης και διακοπών, είναι και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να μάθουν τις φυσικές ομορφιές, την ιστορία, τον πολιτισμό και τα αξιοθέατα του τόπου μας. Εκτός από τα θαλάσσια μπάνια και το παιχνίδι (απαραίτητα και αυτά, οπωσδήποτε) υπάρχουν εξαιρετικά σημεία αναφοράς στη Χίο, όπου αξίζει κάθε μαθητής να επισκεφθεί και να πληροφορηθεί τα δέοντα: Τα Σπήλαια των Ολύμπων και του Αγίου Γάλακτος -με την Αγία Δύναμη και την Παναγία Αγιογαλούσαινα αντίστοιχα-, το Μουσείο Φυσικής και Ιστορίας του ιστορικού Γυμνασίου Αρρένων (1ο Γυμνάσιο) Χίου με τα αξιόλογα και πρωτότυπα εκθέματα και βιβλία του, η δημόσια ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου <<Αδαμάντιος Κοραής>> με τους τόμους και το λαογραφικό μουσείο <<Αργέντη>> στον όροφό της και το δανειστικό τμήμα της στο ισόγειο, το Ναυτικό Μουσείο δίπλα στον Αγ. Ιωάννη Θεολόγο, το Βυζαντινό Μουσείο στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα (Βουνάκι), την έκθεση Παλατάκι Ιουστινιάνη και τα παλιά Λουτρά στο Φρούριο, το Ιατρικό Μουσείο (στην Προκυμαία της Χίου), το Λαογραφικό Μουσείο στο ισόγειο του Γυμνασίου της Καλλιμασιάς (δημιούργημα του εκπαιδευτικού Γιάννη Κολλιάρου και μας σειράς ακόμη ανθρώπων του πολιτισμού στην περιοχή), το Μουσείο Μαστίχας στο Πυργί και τον Ναό των Αγίων Αποστόλων (12ου αιώνα) επίσης στο Πυργί. Ακόμη, το παλαιοχριστιανικό βαπτιστήρι στον Εμπορείο (το πρώτο χριστιανικό μνημείο στη Χίο, αντίστοιχο της περιόδου της κρύπτης και παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Αγίου Ισιδώρου Νοσοκομείου) και τον αρχαιολογικό χώρο του Προφήτη Ηλία, την Ιερά Νέα Μονή και το Μουσείο της, την Παναγία Κρήνα (Βαβύλοι), τον Ανάβατο, την Ιερά Μονή Αγίου Μηνά με το νέο μουσείο ιστορίας (στο Νεοχώρι),  την Βιβλιοθήκη <<Άγιος Αγαπητός>> της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου (όπου μπορεί κάποιος μαθητής -ή και μεγαλύτερος- να μελετήσει σε καθορισμένο ωράριο, πρωί ή απόγευμα), στο Βροντάδο, τα δύο ασκητήρια του Αγίου Μακαρίου στους πρόποδες του Αίπους, τους χώρους του Ιερού Τάγματος Αγίου Παντελεήμονος Λιβαδίων (με το αξιόλογο Μουσείο εκκλησιαστικών κειμηλίων του Μητροπολίτου Παντελεήμονος Φωστίνη), κ.α. Αυτά όλα (και άλλα πολλά ακόμη που υπάρχουν τοπικά αλλά μας διαφεύγουν αυτή τη στιγμή) μπορεί κανείς να συνδυάσει για επίσκεψη μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο. Οι εντυπώσεις που θα αποκομίσουν τα παιδιά θα είναι άριστες και οι αναμνήσεις τους ανεξίτηλες.

*Ειλικρινά, χαίρομαι όταν, κάθε φορά που γράφω κάτι βλέπω ότι, οι προβαλλόμενες προτάσεις μου πιάνουν τόπο. Έτσι, δεν μπορώ παρά να ομολογήσω ότι, στη συντριπτική πλειοψηφία των όσων έχω γράψει και άπτονται ζητημάτων του Δήμου, έπειτα από λίγο καιρό υλοποιούνται. Και μιλώ για θέματα που είτε αφορούν στην καθημερινότητα είτε στην υποβολή προτάσεων για συνεργασία με φορείς αναφορικά με πολιτιστικά, κοινωνικά ή/και τεχνικά θέματα. Το κρατώ στα υπόψιν !!!

*Μιας δε ο λόγος για προτάσεις και μεταφορά αιτημάτων πολιτών προς κάθε αρμόδιο, έχω να αναφέρω ακόμη λίγα:

1) Επισκέφθηκα, πρόσφατα, τα Αγιάσματα, στην Κέραμο της Αμανής και είδα μικρά παιδιά περίλυπα διότι, η μοναδική παιδική χαρά -που υπήρχε εκεί επί χρόνια- ξηλώθηκε. Θέλω να πιστεύω ότι, τούτο συνέβη, προκειμένου να τοποθετηθεί νέα, σύγχρονη και με τις προβλεπόμενες πιστοποιήσεις, που η σχετική νομοθεσία ορίζει. Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική Αρχή και βρίσκεται σε εξέλιξη. Πιστεύω να μην ξεχαστεί και η παιδική χαρά στα Αγιάσματα, αφού ήταν το μόνο σημείο στην περιοχή όπου, τα μικρά παιδιά που την επισκέπτονται, μπορούσαν να ΄΄ξεδώσουν΄΄ λίγο, ειδικά για όσες οικογένειες μεταβαίνουν εκεί για ολιγοήμερη παραμονή, λόγω των θεραπευτικών λουτρών που διαθέτει η περιοχή.

2)Το έγραψα και άλλοτε και το ξαναγράφω. Υπάρχουν δυο σημεία στο δημοτικό οδικό δίκτυο, που πρέπει να απαγορευτεί η στάθμευση: α) Το πρώτο είναι έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ισιδώρου Βροντάδου, όπου ο δρόμος είναι στενός, είναι διπλής κατεύθυνσης και εν τούτοις επιτήδειοι σταθμεύουν τα οχήματά τους, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η διέλευση των διερχομένων οχημάτων. Απαιτείται η τοποθέτηση πινακίδων απαγόρευσης στάθμευσης από το ύψος της ενοριακής αίθουσας του Αγίου Ισιδώρου και έως έμπροσθεν του Ιερού Ναού (50-100 μέτρα).  β) Το δεύτερο είναι στην οδό Ριζαρείου (από την δυτική πλευρά της) και από το ύψος του υφιστάμενου κομμωτηρίου έως τη συμβολή της με την οδό Αγίου Σταματίου Σπετσών (100 μέτρα). Ο δρόμος είναι διπλής κατεύθυνσης και δεν χωρούν να περάσουν δύο αυτοκίνητα μαζί, με αποτέλεσμα να επικρατεί κομφούζιο, ειδικά τις πρωινές-μεσημβρινές ώρες.

3)Στο φανάρι στου <<Βαξάλη>> (συμβολή των οδών Καραολή και Δημητρίου- Αρχιεπισκόπου Μακαρίου- Χάνδακος), τα αναπτυσσόμενα κλαδιά του ακρογωνιαίου (στο πεζοδρόμιο) δένδρου έχουν καλύψει (φράξει) τελείως το φανάρι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουν οι οδηγοί πότε είναι κόκκινο και πότε πράσινο. Παρακαλώ να επιληφθείτε ! Και με την ευκαιρία θα ξαναπώ για την φωτεινή επιγραφή -που πρόσφατα τοποθετήθηκε- στο ίδιο μέρος και προβάλλει τους χώρους στάθμευσης του Δήμου. Η επιγραφή προτρέπει τους οδηγούς να αναζητήσουν το πάρκινγκ της οδού Ράμνης στην… τάφρο του Φρουρίου…, αφού τους λέει να στρίψουν αριστερά και πίσω ! Διορθώστε το !

4)Την προηγούμενη εβδομάδα περπάτησα όλο το συνοικισμό του Νοσοκομείου (Φόρος) και συνομίλησα με κατοίκους της περιοχής. Όσα μου ανέφεραν θα ειπωθούν εν καιρώ, αφού προηγουμένως ερευνηθούν καταλλήλως. Όμως, αυτό που εγώ διέκρινα ως πεζός, ήταν το ΄΄μαύρο χάλι΄΄ της ασφάλτου εντός των δρόμων του οικισμού. Σίγουρα έχει να πέσει άσφαλτος εκεί πάνω από 15 χρόνια. Ας το δουν στις προσεχείς ασφαλτοστρώσεις, θα εκτιμηθεί από τους κατοίκους … !

*Όσοι ονειρεύονται δομές μεταναστών στο Θόλος (ή αλλού) ας μην φάνε…, έχουμε ΄΄γλαρόσουπα΄΄… ! Ο κόσμος ξύπνησε και δεν δέχεται τετελεσμένα !!!

*Κεραυνός εν αιθρία: Είναι ή όχι αληθές  ότι, ετοιμάζεται συνδυασμός για τα δημοτικά δρώμενα με πρώην αυτοδιοικητικούς και επικεφαλής πρόσωπο άφθαρτο (που δεν πέρασε από αρχηγική θέση εξουσίας στο παρελθόν); Μαθαίνω ότι αναμοχλεύεται η όλη διαδικασία από αρκετούς αιρετούς και μη του 2014 …  <<Δεν ξέρω…, κύριε Πρόεδρε…, μόνο άκουσα>> … (πάντως, προσωπικά δεν δέχθηκα πρόσκληση !, ούτε σχετική κλήση …στήριξης !).

 

*Εις το επανιδείν λίαν προσεχώς ! Χαίρετε !-

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.