ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 72/ 15-07-2022) Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

*Ο φωτισμένος, Ρώσος φιλόσοφος και συγγραφέας, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι έλεγε: «Χωρίς Θεό τα πάντα επιτρέπονται». Αυτό έλαβε χώρα πλήρως στις ημέρες μας και είναι ηλίου φαεινότερο, ακούγοντας ένα από τα καθημερινά δελτία ειδήσεων. Φόνοι, σκοτωμοί, βιασμοί, ανωμαλίες, αδικίες, σχιζοφρένεια, παράνοια! Οι ξυλοδαρμοί, η βιαιοπραγία ανηλίκων μεταξύ τους, οι γυναικοκτονίες, οι βιασμοί μικρών παιδιών (αγοριών και κοριτσιών), κ.α. Διερωτήθηκε κανείς που οδηγείται η σύγχρονη κοινωνία, αυτή που εδώ και δεκαετίες γαλουχήθηκε στις Αρχές μιας επίπλαστης δημοκρατίας, που τελικά δεν διαφέρει από την αναρχία; Δημοκρατία και ελευθερία υπάρχει όταν σέβεσαι την ελευθερία και την βούληση του διπλανού σου και δεν επιβάλλεις την άποψή σου δια της βίας. Χρόνια ολόκληρα φωνάζαμε ότι, μια κοινωνία δίχως ηθικές αρχές και τήρηση των παραδόσεων οδηγείται στην καταστροφή. Τότε, όλοι μας λοιδορούσαν και μας χλεύαζαν, χαρακτηρίζοντάς μας παρωχημένους και οπισθοδρομικούς ! Σήμερα, πληρώνουν όλοι το αντίτιμο των επιχείρων της επιλογής εκείνων ! Σε ποια κοινωνία θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας; Δυστυχώς, ακόμη και η οικογένεια δυσκολεύεται να τα διατηρήσει σώα και αβλαβή, αφού ο εσμός των ηθικών διαστροφέων έχει υπέρπληθυνθεί και καταβάλλει κάθε είδος κοινωνικής βιωτής, από το σχολείο μέχρι την ψυχαγωγία! Στον δε πολιτικό βίο, εκεί η πλήρης σήψη και δυσωδία!!!

 

*Για μια ακόμη φορά η τοπική μας Εκκλησία, δια του σεπτού Ποιμενάρχου της, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου, ήλθε να καλύψει την ανεπάρκεια της Πολιτείας, αναφορικά με τα ζητήματα υγείας που μαστίζουν τον τόπο. Η Εκκλησία μεριμνά για το ποίμνιό της και δεν κάνει κοινωνικές, φυλετικές, ιδεολογικές, κομματικές ή άλλου είδους διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων. Βοηθούσε, βοηθά και θα βοηθά όποιος και να κυβερνά τη χώρα. Θυμάμαι, το έτος 2015 (επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ) όταν δεν υπήρχε ιατρός στη Βολισσό, ανέλαβε ο Μητροπολίτης και τότε να καλύψει τη σχετική δαπάνη (με σύμβαση παροχής υπηρεσιών) από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως και το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλης Βολισσού, για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στην Αμανή. Σήμερα, επιχορήγησε, για μια ακόμη φορά, από το ταμείο του «Αντιφυματικού Αγώνος» (Νομικό Πρόσωπο που τελεί υπό την Ιερά Μητρόπολη Χίου, στο οποίο προεδρεύει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης) το Νοσοκομείο Χίου, για να προσληφθεί πλήρωμα ασθενοφόρου («διασωστών») και να μπορεί να ανταποκριθεί το ΕΚΑΒ στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο. Ζητήματα που η κεντρική διοίκηση- Πολιτεία θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει επιλύσει αλλά δεν έλυσε.  Ο Μητροπολίτης κ. Μάρκος, από την ημέρα που εξελέγη Μητροπολίτης Χίου μέχρι και σήμερα, έχει διαθέσει περί τις 100.000 Ευρώ στο Νοσοκομείο Χίου, πλέον των λοιπών δωρεών και διαθέσεων υλικού σ΄ αυτό δι΄ ενεργειών του. Αυτό που, προσωπικά, διαπίστωσα είναι ότι, είτε κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ, τα προβλήματα δεν λύνονται, μόνο εξαγγελίες δίδονται και ο λαός αναμένει ! Ενώ η Εκκλησία έμπρακτα, άμεσα και δίχως πολλά λόγια, βάζει πλάτη στο πλευρό του εμπερίστατου Χιώτη, διαχρονικά, αλλά σήμερα περισσότερο από ποτέ, την δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε. Εύγε, Άγιε Χίου, για τις πρωτοβουλίες σας ! Σας ευχαριστούμε!

 

*Εδώ και πολλά χρόνια έχω καταστεί κοινωνός της τεράστιας προσπάθειας την οποία καταβάλλει ο εκλεκτός συμπολίτης μας, κ. Γιάννης Κολλιάρος, Επίτιμος Γυμνασιάρχης και συγγραφέας, στο στήσιμο του λαογραφικού μουσείου, που ίδρυσε και λειτουργεί επιτυχώς, στον υπόγειο χώρο του Γυμνασίου Καλλιμασιάς. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι, είναι το μεγαλύτερο, στο νησί μας, λαογραφικό μουσείο με πολλά και εξαιρετικά εκθέματα και κειμήλια, που χρήζουν φύλαξης, συντήρησης και προστασίας. Διακρίνω ότι, το περίφημο αυτό μουσείο ΄΄ασφυκτιά΄΄ εκεί που βρίσκεται και επιπλέον δεν θα είναι πρακτικά διαχειρίσιμος ο χώρος του σε λίγο, λόγω άλλων παραγόντων και ιδιαίτερων συνθηκών. Γνωρίζω, επίσης, ότι, στην Καλλιμασιά υπάρχουν οικοπεδικές εκτάσεις ικανές για την κατασκευή ενός σύγχρονου λαογραφικού μουσείου. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν ! Να υπάρξει συνεργασία των τοπικών φορέων και της αυτοδιοίκησης, να οριοθετηθεί ο κατάλληλος χώρος, να παραχωρηθεί δεόντως για μακροχρόνια χρήση, να ξεκινήσει η εκπόνηση των μελετών και να αναζητηθεί χρηματοδοτικό εργαλείο-πρόγραμμα για την κάλυψη του κόστους ανέγερσής του. Ας ξεκινήσει τώρα η όλη διαδικασία, ώστε να έχουμε αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου 5-7 ετών. Ένα τέτοιο έργο θα αποτελέσει κόσμημα για την νότια Χίο και θα φημίζεται για την μοναδικότητα, αλλά -κυρίως- τη διάσωση των κειμηλίων και εκθεμάτων του στο διάβα του χρόνου. Κι έτσι θα τιμηθεί ο ένθερμος και ακάματος ιδρυτής του κ. Γιάννης Κολλιάρος, στον οποίο οφείλουν πολλά τα χωριά της νότιας Χίου και η Χιώτικη λαογραφία εν γένει.

 

*Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε την κυκλοφορία μιας ξεχωριστής έκδοσης, για τους μικρούς μαθητές-τα παιδιά μας, αναφορικά με την σημασία, την αξία και τη σπουδαιότητα της δωρεάς αίματος, από την συμπολίτισσά μας ιατρό κα Δέσποινα Ανταράκη. Το βιβλίο φέρει τον τίτλο «Η Δώρα και το Δώρο της Αιμοδοσίας», εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Έαρ» και παρουσιάστηκε με επιτυχία πριν λίγες ημέρες, στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης «Κοραής» (δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό), από εξαίρετους ομιλητές. Όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό της, από τις εκδόσεις «Έαρ»: «Η Δέσποινα Ανταράκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χίο. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Ιατρική Βιοπαθολογία (Μικροβιολογία) στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ.Γεννηματάς». Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις Εφαρμογές της Βιολογίας στην Ιατρική και είναι Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την Ιατρική των Μεταγγίσεων ως Ιατρός Αιμοδοσίας στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου. Η αγάπη της για τον άνθρωπο σαν ενιαία δημιουργία την οδήγησε να σπουδάσει και στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διακονήσει πολλά χρόνια κοντά σε παιδιά σε κατηχητικά, χριστιανικές ομάδες, ραδιοφωνικές εκπομπές και κατασκηνώσεις. Ευχή της είναι η αγάπη να κατευθύνει τα βήματα της επιστήμης σε νέα αχαρτογράφητα μονοπάτια γνώσης με σκοπό να απαλύνει τον πόνο και να ανακουφίσει τον αγαπημένο ασθενή».  Συγχαρητήρια για την λαμπρή και πρωτότυπη αυτή έκδοση. Να την προμηθευτείτε, για την παιδεία των παιδιών μας !

 

*Η ΔΗΚΕΧ (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Χίου) και ο Πρόεδρός της κ. Κώστας Μισόβουλος ανακοίνωσαν την ίδρυση ενός νέου ΚΔΑΠ (Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) στο Χαλκειός, στο ισόγειο του πρώην Δημαρχείου Καμποχώρων (εκεί, πολύ παλαιότερα στεγαζόταν ο Παιδικός Σταθμός Καμποχώρων και μεταγενέστερα οι Τεχνικές και Οικονομικές Υπηρεσίες του τότε ΄΄Καποδιστριακού΄΄ Δήμου. Ο χώρος έγινε πολύ όμορφος, καλαίσθητος και φιλικός, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει για απασχόληση περί τα 30 παιδιά. Συγχαρητήρια στο Δήμο Χίου και την ΔΗΚΕΧ για την πρωτοβουλία και δράση αυτή !

 

*Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, τις ημέρες αυτές, εκτελεί έργα αποκατάστασης και ασφαλτόστρωσης του οδικού δικτύου «Κόρης Γεφύρι» – Δαφνώνας, προϋπολογισμού γύρω στα 2.000.000 Ευρώ. Άλλο ένα χρόνιο πρόβλημα έρχεται να λήξει και να παραδοθεί στην κυκλοφορία ένας ασφαλής δρόμος που χρησιμοποιούν καθημερινά δεκάδες οδηγοί από την περιοχή των Καμποχώρων προς την πόλη και το αντίστροφο.

 

*Το Γραφείο Καινοτομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι, πλέον, γεγονός !  Σε μια λιτή εκδήλωση εγκαινιάστηκε, στη Μυτιλήνη, το Γραφείο Καινοτομίας, υπό την επιμέλεια και καθοδήγηση του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη και του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη κ. Λεωνίδα Αθηνάδη. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει αναπτύξει με αλματώδη ταχύτητα νέες μεθόδους και εποπτικά μέσα στον τομέα της επιχειρηματικότητας, ενώ οι καρποί του όλου εγχειρήματος αναμένεται να φανούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για έναν ακόμη σύγχρονο τομέα, που η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πρωτοστατεί τα τελευταία χρόνια και καθιστά την ίδια ως έναν σοβαρό και υπολογίσιμο φορέα στο είδος.

 

*Για τον ένδοξο πατριώτη, αγωνιστή και ήρωα, Ιερολοχίτη Επιλοχία, Γεώργιο Καρασούλη (από το Νεοχώρι της Χίου) γράψαμε και πριν λίγο καιρό. Τέτοιες ηρωικές μορφές πρέπει να προβάλλονται και να διδάσκονται στις νέες γενιές, αποτίοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη μνήμη τους. Τις ημέρες αυτές, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) τίμησε τη μνήμη του Χιώτη ιερολοχίτη Επιλοχία Γεωργίου Καρασούλη, δίδοντας το όνομά του στην τελετή αποφοίτησης της 6ης ΕΣ, του τμήματος Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης του ΓΕΕΘΑ. Στην τελετή, όπου έγινε ιδιαίτερη μνεία στο έργο και τις υπηρεσίες που παρείχε στην πατρίδα ο αείμνηστος εκλιπών, κλήθηκαν τιμητικά και παρέστησαν οι συγγενείς του. Ας είναι η μνήμη του αγήρως ! Συγχαρητήρια στο ΓΕΕΘΑ !

 

*Εξεδήμησε προς Κύριον, πλήρης ημερών, στον Κέραμο – Αμανής Χίου, όπου και διέμενε τα τελευταία έτη της επιγείου βιωτής του, ο λαμπρός μουσικοδιδάσκαλος και Πρωτοψάλτης Αθανάσιος Πέττας. Ο εκλιπών λάμπρυνε τα ιερά αναλόγια μεγάλων Ναών των Πατρών, της Λάρισας, της Αθήνας και του Μητροπολιτικού Ναού Πειραιώς, ενώ από τον ίδιο διδάχθηκαν την Ψαλτική τέχνη μεγάλοι και καλλικέλαδοι Πρωτοψάλτες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, ανά τον κόσμο. Η μορφή του θα παραμείνει ανεξίτηλη στη μνήμη όσων των γνώρισαν είτε προσωπικά είτε μέσω του τεράστιου έργου του, που θα διατηρηθεί στο διηνεκές ως έργο έρευνας, μελέτης και μάθησης. Εξέδωκε πολλές κασέτες, δίσκους και βιβλία για την Ψαλτική Τέχνη. Κατά την εξόδιο Ακολουθία του, έψαλλε αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου «Ρωμανός ο Μελωδός». Είη η μνήμη του απαλαίωτος !

 

*Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Μέχρι τότε υγεία και χαρά ! Κοιτάμε μπροστά !-

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.