ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (17-05-2023),

του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

*Λίγο μετά τις εθνικές εκλογές θα μάθουμε, ως φαίνεται, τι θα γίνει με τη δρομολόγηση του πλοίου <<Πρέβελης>> στα νησιά μας. Ο ένας -πολιτευτής στα νησιά μας- ανέφερε ότι δεν θα δρομολογηθεί εδώ αλλά στα Δωδεκάνησα, ο άλλος -πολιτευτής στα Δωδεκάνησα- ανέφερε ότι η εταιρεία τον διαβεβαίωσε ότι σε λίγο καιρό θα δρομολογηθεί στο Βόρειο Αιγαίο. Τι θα συμβεί; Θα το δούμε σε λίγες εβδομάδες και τότε θα διαπιστωθεί ποιος είχε δίκιο ! Την προεκλογική περίοδο λέγονται πολλά … !

 

*Πληθαίνουν τα παράπονα ασφαλισμένων και υποψηφίων συνταξιούχων για τις καθυστερήσεις στις απονομές συντάξεων. Μέσα σε όλα αυτά προστέθηκε ακόμη ένα πρόβλημα. Το αλαλούμ μεταξύ των πρώην ταμείων -που συγχωνεύτηκαν σε ένα ενιαίο (τον ΕΦΚΑ)- όπου ενώ θα έπρεπε να υπάρχει κοινή εξυπηρέτηση των πολιτών, στέλνονται από τον ΄΄Άννα στον Καϊάφα΄΄, ιδιαίτερα οι ασφαλισμένοι του ΝΑΤ-Οίκου Ναύτου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσχέρεια και στην προώθηση των αιτημάτων τους αλλά και στην επικοινωνία με τις Υπηρεσίες του πρώην ταμείου τους σε κεντρικό επίπεδο. Το αυτό συμβαίνει και με τον πρώην ΟΓΑ (νυν ΟΠΕΚΑ) όπου ουδείς απαντά στα κατ΄ επανάληψη τηλεφωνήματα πολιτών, οι δε πολυδιαφημιζόμενες τετραψήφιες τηλεφωνικές γραμμές εξυπηρέτησης ανταποκρίνονται στην παροχή γενικών πληροφοριών και μόνο, παραπέμποντας σε άλλα τηλέφωνα και Υπηρεσίες… ! Αλαλούμ, όντως !

 

*Τι κακό είναι αυτό, βρε παιδί μου, με την επιδειξιομανία και προβολή υπεροχής (παράσταση νίκης λέγεται αυτό και παίζει ρόλο στη διαμόρφωση κλίματος στους ψηφοφόρους !), εκ μέρους κάποιων πολιτευτών που ΄΄αμέτι μουχαμέτι (ντε και καλά)΄΄ θέλουν την εξουσία ! Παρατηρήσαμε υποψήφιο να οργανώνει πολυπληθείς δήθεν συγκεντρώσεις σε χωριά της περιφέρειάς του ή και πόλεις πέραν της περιφέρειάς του, όμως αναζητώντας να διακρίνουμε είτε χωριανούς είτε συμπατριώτες δεν βρήκαμε (ευκρινώς τουλάχιστον) στις προβαλλόμενες φωτογραφίες. Τι γίνεται; Υπάρχει ΄΄μετακινούμενος πληθυσμός΄΄ για να δείξει ο υποψήφιος υπεροχή; Απορίας άξιον !

 

*Κάποιοι έσπευσαν τις τελευταίες ημέρες να αναφέρουν ότι, έχουμε εθνικές εκλογές και όχι εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα δικά τους λάθη και τις αδέξιες πολιτικές κινήσεις τους. Όμως, αυτοί οι ίδιοι οργανώνουν συγκεντρώσεις και συνεστιάσεις προκειμένου να στηρίξουν συγκεκριμένους υποψηφίους, μάλιστα εργαλειοποιώντας αντικείμενα που θα έπρεπε να βρίσκονται μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, όπως π.χ. ο χώρος της παιδείας. Πραγματικά λυπούμαστε, διότι όσο πλησιάζουμε προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι άνθρωποι αυτοί μας απογοητεύουν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλαμε να τους αποδεχθούμε τα τελευταία χρόνια ! Κανένας αυτοδιοικητικός μέχρι σήμερα (τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια) δεν εργαλειοποίησε τα ζητήματα της παιδείας (στα οποία οφείλουμε συναίνεση, για το καλό των παιδιών μας και του τόπου), όμως επ΄ εσχάτων των ημερών το είδαμε κι αυτό ! Τώρα, εάν υπάρχουν στο εξής αντιδράσεις (από αντιπολιτευόμενους και … μη) στο συγκεκριμένο τομέα, με αφορμή την αντιμετώπιση αυτή, θα έχουν άδικο όσοι δεν συναινούν και διαμαρτύρονται για τα γενόμενα;

 

*Με χαρά διαπιστώνουμε ότι προχωρά το έργο της αντικατάστασης των φωτιστικών σωμάτων στους στύλους διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος, με νέα σύγχρονα φωτιστικά Led, τα οποία και παρέχουν άριστα αποτελέσματα φωτισμού αλλά και εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα για τον Δήμο. Πρόκειται για ένα ακόμη έργο το οποίο εκλήφθηκε ως ιδέα, σχεδιάστηκε και μελετήθηκε επί της προηγούμενης δημοτικής Αρχής (Βουρνού), το οποίο πήρε η σημερινή και το προχώρησε, φθάνοντας στα ΄΄απτά΄΄ αυτά αποτελέσματα που βλέπουμε. Να σημειώσω ότι, η μελέτη που είχε γίνει επί της προηγούμενης δημοτικής Αρχής προέβλεπε, αφενός την αρχική αντικατάσταση των φωτιστικών και την υποχρέωση αντικατάστασης των λαμπτήρων για ένα χρονικό διάστημα, αφετέρου την παρακολούθηση-εποπτεία όλου του δικτύου δημοτικού φωτισμού. Βέβαια, θα πρέπει να πούμε και κάτι ακόμη, που πιθανόν πολλοί δεν γνωρίζουν. Τα φωτιστικά αυτά είναι σύγχρονα, εξοικονομούν ενέργεια και κερδίζει χρήματα ο Δήμος (δηλαδή οι δημότες), αλλά ο χρόνος αντικατάστασής τους είναι πολύ πιο σύντομος από τα παλιά ΄΄κλασικά΄΄ σώματα. Αυτό σημαίνει ότι, από τα χρήματα που εξοικονομεί ο Δήμος, θα είναι σε θέση ανά περιόδους (π.χ. ανά πενταετία ή δεκαετία ή δεν γνωρίζω πόσο προβλέπει η σχετική αρχική μελέτη για τον μέγιστο χρόνο ζωής τους) να πραγματοποιεί εργασίες αντικατάστασής τους με νεότερα και ούτω πως και χρήματα θα κερδίζει αλλά -κυρίως- θα διαθέτει ένα σύγχρονο και επαρκέστατο δίκτυο δημοτικού φωτισμού. Να επισημάνω μόνο ότι, σε περιοχές όπου ήδη η τοποθέτηση των νέων φωτιστικών σωμάτων έχει γίνει, είδαμε κάποιους στύλους που βρίσκονται σε παράδρομους των κεντρικών να υπάρχουν ακόμη τα παλιά φωτιστικά σώματα. Ευελπιστούμε ότι θα αλλάξουν και αυτά. Εάν πρόκειται να συμβάλλουμε θετικά στην εξέλιξη του όλου έργου, θα καταγράψουμε όσα πέσουν στην αντίληψή μας και θα τα αναφέρουμε.

 

*Το γράψαμε και άλλοτε, το αναφέρουμε και σήμερα: Στην Καλλιμασιά, στο ημιυπόγειο του Γυμνασίου στεγάζεται ένα περίφημο Λαογραφικό Μουσείο, ιδρυθέν χάρη στις άοκνες προσπάθειες του ακάματου εκπαιδευτικού και λάτρη της παράδοσης του τόπου μας, Γυμνασιάρχη Γιάννη Κολλιάρου, Καθηγητή Θεολόγου, ο οποίος έχει δώσει ΄΄ και την ψυχή του΄΄ για την απρόσκοπτη λειτουργία του. Το Μουσείο αυτό κοσμεί τον τόπο μας και είναι ένας πόλος έλξης μαθητών και εκατοντάδων επισκεπτών εκτός Χίου, που το καμαρώνουν και γίνονται πρεσβευτές του νησιού μας. Όλοι μας, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, έχουμε διαθέσει και αντικείμενα εκ των πατρικών μας οικογενειών, τα οποία εκτίθενται στους χώρους του (όπως και στο ιατρικό μουσείο). Το Μουσείο αυτό ολοένα και εμπλουτίζεται, θεωρώ δε ότι αρχίζει να ασφυκτιά. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, για Δήμο και Περιφέρεια. Να προγραμματίσουν και να αναθέσουν σήμερα κιόλας μια μελέτη κατασκευής ενός νέου, σύγχρονου λαογραφικού μουσείου στην Καλλιμασιά, σε οικοπεδικό χώρο που διαθέτει είτε η κοινότητα είτε ο συνεταιρισμός είτε η Εκκλησία στην ευρύτερη περιοχή. Εάν ΄΄τρέξει΄΄ γρήγορα μια τέτοια μελέτη (π.χ. εντός ενός έτους- που δεν νομίζω ότι χρειάζεται περισσότερο) θα μπορέσει να ενταχθεί για χρηματοδότηση ακόμη και στα υπό αναμονή προκήρυξης νέα προγράμματα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ. Μάλιστα, ευχής έργο θα ήταν να βρίσκεται κοντά στον σχεδιαζόμενο δρόμο παράκαμψης της Καλλιμασιάς. Υπάρχει βούληση;

 

*Τα παλαιότερα χρόνια, όταν πρωτοεκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος Χίου (το έτος 2002) θυμάμαι ότι υπήρχε στον προϋπολογισμό του Δήμου ένας κωδικός (εσόδων και αντίστοιχα εξόδων) με τίτλο <<Απόδοση εσόδων από ακίνητα της πρώην Σχολικής Εφορείας Δήμου Χίου στα σχολεία και τη Βιβλιοθήκη Χίου ΚΟΡΑΗΣ>>. Αυτός ο Κωδικός είχε χρόνια πολλά (εάν δεν κάνω λάθος από την περίοδο της δημοτικής Αρχής Γιάννη Μπουμπάρη) να ενεργοποιηθεί ως προς την απόδοση χρημάτων στη Βιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗΣ. Όταν ήμουν πρώτη φορά Αντιδήμαρχος Παιδείας (επί Μάρκου Μεννή, γύρω στο 2005) ζήτησα από τον τότε Δήμαρχο να ενεργοποιηθεί και με εισήγησή μου προς το Δημοτικό Συμβούλιο αποδόθηκαν αρκετές χιλιάδες Ευρώ στη Βιβλιοθήκη. Το αυτό έπραξα και αργότερα ως Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν εισηγήθηκα το ίδιο θέμα και ο Δήμος ενίσχυσε τη Βιβλιοθήκη. Δεν γνωρίζω εάν έκτοτε έχει αποδοθεί πλέον κάποιο ποσό για την κάλυψη εξόδων που αφορούν στη Βιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗΣ. Όμως, θεωρώ ότι, σήμερα, όπου υπάρχει η συγκυρία ο νέος Πρόεδρος του Εφορευτικού της Συμβουλίου να είναι και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, πρέπει να ενεργοποιηθεί και πάλι ο Κωδικός αυτός και να αποδοθούν κάποια χρήματα στη Βιβλιοθήκη, συμβάλλοντας έτσι ο Δήμος στην εύρυθμη λειτουργία της. Θα σας πω και κάτι, που ίσως λίγοι το γνωρίζουν: Η Βιβλιοθήκη ΚΟΡΑΗΣ ως δομή και Υπηρεσία ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, όμως οι κτιριακές εγκαταστάσεις της ανήκουν στο Δήμο Χίου (ως ακίνητο της πρώην Σχολικής Εφορείας, που περιήλθε στο Δήμο το έτος 1986 με ΦΕΚ). Αναμένομεν και θα ζητήσουμε από όποιο συνδυασμό στηρίξουμε προσεχώς να το συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του !

 

*Πολλές φορές γράψαμε για τα κτίρια ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου Χίου, που ρημάζουν εγκαταλελειμμένα, έρμαια του πανδαμάτορα χρόνου. Έχουμε πολλάκις αναφερθεί στο <<Κοκκάλειο>> πρώην Μαιευτήριο (Μιχ. Λιβανού 45), όπου από το 2020 (τρία χρόνια ήδη) έχει κλείσει το διερχόμενο πεζοδρόμιο πλησίον του, αλλά και ένα τμήμα του οδοστρώματος (που αφαιρεί τουλάχιστον 5-6 θέσεις στάθμευσης), με αποτέλεσμα οι πεζοί να περπατούν -κυριολεκτικά- στη μέση του δρόμου, όπως αυτό συμβαίνει και σε άλλο κτίριο ιδιοκτησίας του, στη συμβολή των οδών Ψυχάρη και Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου είναι κλειστό ολόκληρο το πεζοδρόμιο και οι πολυπληθείς διερχόμενοι πολίτες περπατούν στο δρόμο γιατί το πεζοδρόμιο μπροστά του έχει κλείσει εδώ και χρόνια. Σήμερα, διαπιστώθηκε κάτι ακόμη: Στην είσοδο του εν λόγω κτιρίου (από την πλευρά της οδού Ψυχάρη) η -επι δεκαετίες- σάπια ξύλινη πόρτα έπεσε στο εσωτερικό του και ο εμπρόσθιος της εισόδου χώρος έχει μετατραπεί σε χώρο … ούρησης και … αφόδευσης επιτηδείων (!), ειδικά κατά τις βραδινές ώρες. Παρακαλείται κάποιος υπεύθυνος εκ του Νοσοκομείου να μεριμνήσει ώστε ΑΜΕΣΑ να σφραγισθεί η είσοδος αυτή του κτιρίου και να αποτραπεί η υφιστάμενη κατάσταση. Αν μη τι άλλο είναι ντροπή να υπάρχει μια τέτοια αντιμετώπιση και έναντι των χρηστών του αντίκρυ κτιρίου (επίσης ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου) το οποίο εδώ και δεκαετίες το μίσθωσαν και το επισκεύασαν με δική τους δαπάνη, καθιστώντας το όμορφο και λειτουργικό.

 

*Πριν από λίγες ημέρες, ο εκλεκτός συμπολίτης μας κ. Αντώνιος Γ. Πρινιάς δημοσίευσε στον τοπικό Τύπο ένα εμπεριστατωμένο κείμενο με το οποίο πρότεινε την αξιοποίηση (χρησιμότητα) του νερού που -επι εβδομάδες (ίσως και μήνες)- οδεύει προς τις σχάρες απορροής ομβρίων, επί της οδού Λεωφόρου Ενώσεως, πλησίον οικοπεδικής έκτασης που κατασκευάζεται σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα (και εκ της οποίας έκτασης προέρχεται). Ίσως οι εκατοντάδες αυτοί τόνοι ημερησίως που οδεύουν προς τη θάλασσα (ή τον βιολογικό, δεν γνωρίζω) αξιοποιηθούν μελλοντικά από τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου και έτσι δεν επιβαρύνουν το δίκτυο ύδρευσης με την περαιτέρω κατανάλωση νερού που θα απαιτείται κατά τη λειτουργία της μονάδας. Η πρόταση του αγαπητού συμπολίτη μας είναι σωστή λίαν. Προσθετικά σε όλα τούτα, ήθελα να προτείνω κι εγώ κάτι ακόμη, που εδώ και χρόνια θα έπρεπε να είχε γίνει, όμως σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη, λόγω των αναγκών που θα προκύψουν τα προσεχή χρόνια λόγω λειψυδρίας και πιθανής ξηρασίας. Πλησίον του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου υπάρχει αγωγός ο οποίος τουλάχιστον επί 6 μήνες το χρόνο (από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο) μεταφέρει δεκάδες τόνους νερού ημερησίως -μέσω υποβρύχιας αντλίας που βρίσκεται στο 2ο υπόγειο του Ομηρείου (πολλά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης)- διοχετεύοντάς το προς τις σχάρες απορροής ομβρίων που βρίσκονται στην οδό Πολυτεχνείου. Είναι κρίμα να χάνεται όλο αυτό το νερό το οποίο θα μπορούσε να διοχετεύεται προς το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου και να δίδεται προς χρήση. Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι εκεί υπήρχε πηγάδι με αρκετό νερό μέχρι τη δεκαετία του 1970.  Όμως, για το θέμα αυτό θα επανέλθω.

 

*Για να διαπιστώσετε πόσο ανάλγητο είναι το κράτος σε πολλές των περιπτώσεων, θα αναφέρω μόλις μια, που αφορά πολύ κόσμο, ακόμη κι αν αυτό δεν γίνεται αντιληπτό εκ πρώτης σκέψεως. Εδώ και περίπου μια δεκαετία η Πολιτεία ψηφίζει Νόμους με τους οποίους γίνεται επανασύνδεση ρεύματος σε ευάλωτα και ευπαθή νοικοκυριά και διαγράφεται το χρέος προς τις εταιρείες διάθεσης-παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, με διαδικασία που συντονίζουν και ελέγχουν οι Δήμοι της χώρας (δια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας, Προστασίας, κλπ). Θα περίμενε κάποιος να υπάρχει ως προϋπόθεση ένταξης στο εν λόγω πρόγραμμα μόνο η απορία, η ανεργία, η ύπαρξη χρεών, παιδιών, προστατευομένων μελών, κλπ. Αμ δε… ! Το βασικότερο όλων ξέρετε ποιο είναι; Να σου έχουν κόψει ήδη το ρεύμα, λόγω οφειλών που δεν μπορείς να εξοφλήσεις, τουλάχιστον 3-4 μήνες πριν… !!! Ελλάς, το μεγαλείο των πολιτικών και ιθυνόντων σου … ! Δηλαδή, να πεθάνει κάποιος από το κρύο το χειμώνα, να μην έχει νερό να πλυθεί, φως να δει το βράδυ, να μαγειρέψει, να πεθάνει από την πείνα, να μην μπορούν τα παιδιά του να διαβάσουν και να ζήσουν στο σπίτι τους και αφού γίνει αυτό επί αρκετές εβδομάδες να έλθει η Πολιτεία να …φροντίσει… για σένα τον … εμπερίστατο ! Πολλές φορές αναρωτιέμαι: Ξέρουν πολλοί εξ όσων βρίσκονται μέσα στα Υπουργεία να αντιμετωπίσουν απλά, πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας του λαού ή απλά τα σχεδιάζουν από τα γραφεία τους;

 

*Διαβάζω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα κείμενα του καπετάν Αλέκου Καραμούζου (από τα Καρδάμυλα) και συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφει. Ο καπετάν Αλέκος είναι οξυδερκής και εκτός από την παρουσίαση ενός ζητήματος παραθέτει πάντοτε και την πρότασή του, αλλά και την πλέον εφικτή λύση στο όποιο πρόβλημα προκύπτει. Εύγε, καπετάν Αλέκο, σε παρακολουθούμε και σε καμαρώνουμε !

 

*Την Κυριακή ψηφίζουμε με νηφαλιότητα, για τον τόπο και την πατρίδα μας. Λάθη δεν χωρούν μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ! ΄΄Τιμωρήστε΄΄ τους … ψεύτες δια της ψήφου σας ! Η ψήφος είναι ιερή και είναι η μόνη ουσιαστική αντίσταση του πολίτη απέναντι στους κυβερνόντες (ενίοτε δυνάστες του). Θα τα ξαναπούμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με πλούσιο … μετεκλογικό σχολιασμό ! Έως τότε υγιαίνετε και χαίρετε ! Χριστός Ανέστη !

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.