ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 111 / 03-08-2023)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

*Κάποτε κάποιος ζήτησε να διώξουν έναν συμπολίτη του από την εκλεγμένη θέση του, δίχως λόγο και αιτία. Έπειτα έδιωξαν τον ίδιο, από υψηλόβαθμη διορισμένη θέση, προφανώς για σοβαρές αιτίες. Η αλαζονεία και η έπαρση αργά ή γρήγορα τελειώνουν. Νομοτελειακό !!! Όπως έλεγαν οι παλαιότεροι <<Κάνεις καλό, κάνεις κακό, θα ΄ρθεί γυρεύοντάς σε>> ! Και ακόμη <<Ό συ μισής, ετέρω μη ποίησης>> (αυτό που εσύ απεχθάνεσαι, μην το κάνεις στον άλλον) ! Το σημαντικότερο δε όλων ήταν ότι, όταν ο αδικημένος ζήτησε ειρήνη, καταλλαγή και αποκατάσταση των ανθρώπινων σχέσεων, ο αδικών (που επεχείρησε να δημιουργήσει πρόβλημα και στην εργασία του αδικουμένου, ως υπαλλήλου) αρνήθηκε την συμφιλίωση. Σημείο και αυτό της έλλειψης ανωτερότητας !

 

*Για να διαπιστώσετε πόσο ΄΄αντικειμενικά΄΄ και ΄΄ανεξάρτητα΄΄ λειτουργούν κάποιοι, να σημειώσουμε ότι, υπάρχει ειδησεογραφική ιστοσελίδα στη Χίο που δεν ανέφερε καν το γεγονός της παραίτησης γνωστού Υπουργού. Και για να γελάσετε, δημοσίευσε το κείμενο που έδωσε ο ίδιος στη δημοσιότητα, δικαιολογώντας την, δίχως να την έχει καταγράψει προηγουμένως, όταν αυτή έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας. Μιλάμε για τόση … αντικειμενικότητα… !!! Είναι το ίδιο site που, όταν στο παρελθόν μας λοιδόρησε, δίχως να γνωρίζει τις απόψεις μας, δημοσίευε τις απαντήσεις άλλων προς εμάς, χωρίς να δημοσιεύει τις δικές μας απόψεις και απαντήσεις. Βέβαια, το όλο θέμα ακόμη δεν έχει κλείσει σε δικαστικό επίπεδο, διότι ο χρόνος άσκησης κάποιων (αστικών) δικαιωμάτων μας δεν έχει παρέλθει. Αντιτιθέμεθα (εκ πεποιθήσεως) στις δικαστικές διενέξεις, όμως όταν δεν υπάρχει τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και πολιτισμένος τρόπος συνεννόησης, δεν υπάρχει και άλλος τρόπος επίλυσης των όποιων διαφορών !

 

*Γράψαμε -τουλάχιστον πέντε (5) φορές την τελευταία διετία- για το έργο ανέγερσης των 7ου και 11ου Νηπιαγωγείων, στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Ορφανού, το οποίο παραμένει ανενεργό εδώ και μήνες (αν και βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης από πέρυσι) και δεν παραδίδονται τα δυο σχολεία στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα της πόλης μας. Λυπούμαστε βαθύτατα ! Πρόκειται για ένα έργο που σχεδίασε, μελέτησε, ενέταξε σε πρόγραμμα, δημοπράτησε, συμβασιοποίησε και εγκατέστησε τον εργολάβο η προηγούμενη δημοτική Αρχή και πριν παραδώσει στη σημερινή είχε ξεκινήσει το εργοτάξιο. Μιλάμε για ένα έργο που θα έπρεπε να έχει παραδοθεί εδώ και δύο χρόνια (ίσως και περισσότερο). Προφανώς, θα απέλθει η τρέχουσα δημοτική Αρχή και η επόμενη θα το ολοκληρώσει και θα παραδώσει τα σχολεία. Εάν ήμουν αιρετός του Δήμου σήμερα, ειλικρινά, θα το είχα βάλει στοίχημα ικανότητας για τον εαυτό μου (αλλά και πολιτικής αξιοπιστίας) να παραδοθούν πριν τις αρχές Σεπτεμβρίου τα σχολεία. Άλλο ένα έργο της προηγούμενης Αρχής, που η σημερινή δεν κατόρθωσε να παραδώσει. Και άλλη μια σχολική χρονιά εν όψει, που θα διανυθεί δίχως οι μικροί … συμπολίτες μας, τα παιδιά μας, να πάνε στο νέο σχολικό συγκρότημα.

 

*Αναφερόμενοι στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Ορφανού, έχουμε να επισημάνουμε και το εξής: Στη συμβολή της οδού Αγίου Γεωργίου Ορφανού με την οδό Κ. Τρυπάνη ο δρόμος αποκτά πολύ μεγάλη κλίση, με αποτέλεσμα να ολισθαίνουν (γλιστρούν) οχήματα αλλά και πεζοί πολίτες, που διέρχονται από το εν λόγω σημείο. Θεωρούμε σκόπιμο να γίνει μια μικρή παρέμβαση στο οδόστρωμα, για να αποφευχθούν ενδεχόμενοι τραυματισμοί αλλά και πιθανές βλάβες (σωματικές και υλικές). Ας το δει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

 

*Επίσης, στην ίδια οδό υπήρχε παλαιότερα μια παιδική χαρά, την οποία χρησιμοποιούσαν τα παιδιά της γειτονιάς. Όταν αφαιρέθηκαν τα όργανά της, μετατράπηκε άτυπα σε χώρο γηπέδου. Σήμερα, ο χώρος έχει εγκαταλειφθεί, ενώ η γειτονιά ασφυκτιά από την ύπαρξη αρκετών αυτοκινήτων που στερούνται δημοτικών χώρων στάθμευσης. Ας το δει ο Δήμος Χίου:  Ή να κατασκευάσει μια σύγχρονη παιδική χαρά ή να μετατρέψει τον χώρο σε πάρκινγκ των αυτοκινήτων της γειτονίας, απαγορεύοντας τη στάθμευση στην οδό Αγίου Γεωργίου Ορφανού. Είναι απαίτηση των κατοίκων. Αναμένουμε να δούμε κάτι προ των εκλογών … !!!

 

*Συμπολίτες μας εξέφρασαν παράπονα για πλημμελή αποκομιδή των απορριμμάτων στις παραλίες του Εμπορειού, της Κώμης και του Λιθίου. Όσον αφορά την πρώτη, το διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι την προηγούμενη εβδομάδα. Μιλάμε για τους κάδους και τα καλαθάκια, που εδώ και χρόνια έχει τοποθετήσει ο Δήμος στις παραλίες, προκειμένου οι λουόμενοι να ρίπτουν μικροαπορρίμματα που τυχόν έχουν. Ενθυμούμαι ότι, επί της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, υπήρχαν συνεργεία εξ ατόμων που τρεις φορές την εβδομάδα (τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο) περιέρχονταν τις παραλίες του νησιού (ανά δημοτική ενότητα) και μάζευαν τα απορρίμματα των καλαθακιών. Εάν δεν κάνω λάθος είχαν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ορισμένου χρόνου (δίμηνης ή τρίμηνης διάρκειας) μέσω του ΔΙΑΝΟΧ ή της Μονομετοχικής Εταιρείας Ακινήτων του Δήμου. Υπάρχουν σήμερα; Εάν όχι, κακώς. Εάν ναι, γιατί λουόμενοι διαμαρτύρονται για την ύπαρξη απορριμμάτων;

 

*Στο επί έτη εγκαταλελειμμένο αρχοντικό, που βρίσκεται πλησίον του ξενοδοχείου <<Κύμα>> (οδός Κλεάρχου Χρύση Νενητούση 2), υφίσταται ξύλινος εξώστης ο οποίος είναι σχεδόν έτοιμος να πέσει, ενώ από κάτω υπάρχει δημοτικό πεζοδρόμιο. Έχει ξαναγραφτεί και στο παρελθόν τούτο, αλλά δεν είδαμε να έχουν ληφθεί κάποια μέτρα, επιτόπια. Εάν ξαφνικά τραυματιστεί κάποιος, ποιος θα φέρει την ευθύνη; Ο Δήμος ακούει;

 

*Στην Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου <<Αγ. Αγαπητός>>, στον Βροντάδο, λαμβάνουν χώρα ημερίδες και διαλέξεις, άλλοτε θεολογικού και άλλοτε φιλολογικού περιεχομένου, οι οποίες λαμπρύνουν το χώρο και ενισχύουν τον παιδευτικό χαρακτήρα λειτουργίας της. Εκτός του ότι, μπορεί όποιος επιθυμεί να μελετήσει πολλά, ενδιαφέροντα (και ενίοτε δυσκόλως ευρισκόμενα) βιβλία, μπορεί και να παρακολουθήσει τις ομιλίες που αναπτύσσουν -περιστασιακά- καθηγητές πανεπιστημίου (και όχι μόνον), προς καταρτισμό των ενδιαφερομένων. Ειδικότερα, την τρέχουσα περίοδο πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια παλαιογραφίας, αλλά και διαλέξεις περί Βυζαντινών Σπουδών. Μια ακόμη αξιόλογη πνευματική δράση.

 

*Στην κοινότητα Πυργίου, το τοπικό Συμβούλιο παρέδωσε στο κοινό, προς αρδευτική χρήση, πηγάδια που επι δεκαετίες παρέμεναν ανενεργά και ακαθάριστα. Μάλιστα, πληροφορηθήκαμε ότι, ο καθαρισμός τους έγινε με χρήματα που διέθεσε η Πρόεδρος του χωριού Κα Ειρήνη Βολάκη, η οποία την αντιμισθία της (ως Πρόεδρος) διαθέτει πάντοτε για εργασίες που αφορούν στο χωριό. Συγχαρητήρια στην Πρόεδρο και όλα τα μέλη του τοπικού Συμβουλίου του χωριού, που κατά τη διάρκεια της θητείας τους απέδειξαν ότι μπορούν να λειτουργούν ομαδικά-συλλογικά προς όφελος του χωριού μας, για το κοινό καλό. Εύγε !

 

*Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στην Γυναικεία Ομάδα Υδατοσφαίρισης της ΠΕΚΕΒ, η οποία νίκησε στους αγώνες της Β΄ Κατηγορίας και ανήλθε στην Α2 Εθνική Κατηγορία Υδατοσφαίρισης Γυναικών την περίοδο 2023-2024. Τα κορίτσια της ΠΕΚΕΒ μας έκαναν υπερήφανους. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν τόσο στις αθλήτριες όσο και στους συντελεστές της ομάδας, αλλά και τη διοίκηση της ΠΕΚΕΒ η οποία πασχίζει καθημερινά για την ανέλιξη των δράσεων του Σωματείου σε πολλά επίπεδα και με πλούσια θεματολογία. Μπράβο !

 

*Πριν λίγες ημέρες, απήλθε εκ του προσκαίρου τούτου βίου ο εκλεκτός του Υψίστου λευίτης, πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Αντώνιος Χρίτης. Ο αείμνηστος πατήρ Αντώνιος ήταν ένας εξαίρετος Κληρικός, χειροτονία του μακαριστού Μητροπολίτου Χίου Χρυσοστόμου Γιαλούρη (+29/11/1978) και υπηρέτησε το Ιερό θυσιαστήριο σχεδόν επί μισό αιώνα. (Ενθυμούμαι όταν, πριν αρκετά χρόνια, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Μάρκος, στην Ιερά Νέα Μονή, απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου σε τέσσερις Ιερείς που χειροτονήθηκαν από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Χίου Χρυσόστομο, στο πλαίσιο τέλεσης της Θείας Λειτουργίας και ιερού Μνημοσύνου, εις μνήμην του κυρού Χρυσοστόμου. Ένας εκ των τεσσάρων ήταν ο π. Αντώνιος. Οι άλλοι τρείς ήσαν: Ο π. Πλάτων Γκιάλης -ήδη αείμνηστος, από το έτος 2017-, ο π. Μακάριος Στρουμπάκης και ο π. Νικόλαος Μάκρης).  Ήταν Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Αναστασίας Φραγκοβουνίου, ενώ παλαιότερα πολλάκις εξυπηρετούσε και Ενορίες χωριών της Αμανής (από την οποία καταγόταν). Κατέλιπε μνήμη αγαθού ιερέως και καλού ανθρώπου, με ιλαρότητα, ευλάβεια και ιεροπρέπεια. Με τιμούσε με την εκτίμηση και αγάπη του, που ήσαν αμοιβαίες εκατέρωθεν. Ευχόμεθα ο Εξουσιαστής της ζωής και του θανάτου, Αναστάς Κύριος, να αναπαύει την μακαρία ψυχή του εν χώρα ζώντων, στο υπερουράνιο θυσιαστήριό Του. Τους δε οικείους του θερμά συλλυπούμεθα και προτρέπουμε να τον μιμηθούν στην καλοσύνη.

 

*Τη επόμενη εβδομάδα και πάλι μαζί, με νεότερα σχόλια και πολιτικές ειδήσεις. Μέχρι τότε χαίρετε !-

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.