ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 112 / 11-08-2023)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

*Μια χαρμόσυνη είδηση μόλις έγινε γνωστή: Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ανώτατο ακυρωτικό Δικαστήριο) δικαίωσε τη νομική προσφυγή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που είχε καταθέσει προκειμένου να μην επιτραπεί η κατασκευή υπερδομής στην περιοχή ΄΄Βάστρια΄΄ της Λέσβου. Πρόκειται για μια ακόμη δικαίωση-επιτυχία του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, στη σταθερή και αμετακίνητη αντίληψη που εκφράζει διαχρονικά, ενάντια στην κατασκευή υπερδομών στα ακριτικά νησιά μας. Η άποψη αυτή μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και από αυτήν δεν παρεκκλίνουμε. Άποψη της τοπικής μας κοινωνίας, όπως έχει εκφραστεί κατά πλειοψηφία μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι να υπάρχει μια μικρή δομή (χωρητικότητας 500 ατόμων) για καταγραφή και ταυτοποίηση και ακολούθως αναχώρηση των εισερχομένων μεταναστών από την ακριτική και παραμεθόριο περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των μεταναστών στα νησιά μας, διότι η διαδικασία μετεγκατάστασής τους προς την ηπειρωτική χώρα δεν προχωρά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΒΙΑΛ, όπου ενώ στο πρόσφατο παρελθόν φιλοξενούσε περί τους 250 μετανάστες, σήμερα φιλοξενεί πλέον των 500. Από αυτό και μόνο το γεγονός είναι ηλίου φαεινότερο γιατί πρέπει να μην υπάρχουν δομές μεγάλης χωρητικότητας στα νησιά. Διότι με την πρώτη ευκαιρία (ακόμη και εάν δεν υπάρχουν εισροές μεταναστών, αλλά οποιαδήποτε γραφειοκρατική διαδικασία) υπάρχει δυνατότητα εγκλωβισμού τους στα νησιά, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

*Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις καταλήψεις των κοινοχρήστων χώρων και δη των παραλιών και την υπερβολική κατάληψη εκ μέρους ελάχιστων επαγγελματιών. Ακούστηκαν πολλές απόψεις ένθεν κακείθεν, επικαλούμενος καθένας σωρεία επιχειρημάτων για να τις τεκμηριώσει. Τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Η Πολιτεία έχει καθορίσει όρους και προϋποθέσεις, ψηφίζοντας σχετικούς Νόμους, όπου προσδιορίζονται οι συνθήκες χρήσης των δημόσιων αγαθών. Δημόσια αγαθά είναι αυτά που ο Θεός έδωσε δια της φύσεως στον άνθρωπο και τη δημιουργία εν γένει. Ο ήλιος, ο άνεμος, το νερό, η θάλασσα, τα δάση, τα βουνά, οι δημόσιες και κοινόχρηστες εκτάσεις, κλπ. Ουδείς έχει το δικαίωμα της οικειοποίησής τους προς ίδιον όφελος. Έτσι, επιτρέπεται να μισθώνονται συγκεκριμένοι χώροι για την επαγγελματική διάθεση τους υπό προϋποθέσεις. Η μίσθωση παραλίας γίνεται με δύο τρόπους: 1) Να επιτραπεί η μίσθωση σε όμορο (συνορεύοντα) επαγγελματία, εκ μήκους ισότοπου με την πρόσοψη του καταστήματος, που προβάλλει επι της παραλίας και όχι πλέον αυτής (πρόσοψης). 2). Να προβεί σε δημοπρασία ο Δήμος ή η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου συγκεκριμένου τμήματος, με χωροθέτηση του επί του εδάφους. Όποιος κάνει χρήση χώρου και δεν τηρεί την μια ή την άλλη προϋπόθεση παρανομεί και δεν πρέπει να υπάρχει επιείκεια. Τελεία και παύλα. Οι παραλίες ανήκουν στο λαό και όχι σε ιδιώτες. Είναι ντροπή να πηγαίνεις σε παραλίες και να πρέπει να πας σε μια γωνιά ή να ΄΄συνθλιβείς΄΄ ανάμεσα σε ομπρέλες καταστημάτων για να κάνεις μπάνιο με την οικογένειά σου. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να κάνουν τη δουλειά τους και να αφήσουν κατά μέρος τις όποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες ελέω … εκλογών και … ψηφοθηρίας… ! Τελικά, σε αυτή τη χώρα δεν θα γίνουμε ποτέ Ευρωπαίοι, αλλά πάντα θα μας ακολουθεί το DNA του ρουσφετιού και της … καμαρίλας… !!! Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται ορισμένοι ΄΄μικροπολιτικοί΄΄ είναι ότι, με αυτή την τακτική, κερδίζουν 50 και χάνουν 1000 ! Και αυτό που δεν αντιλαμβάνονται ορισμένοι επαγγελματίες είναι ότι, από τη δική τους στάση και συμπεριφορά καταξιώνονται στη συνείδηση του κόσμου ως καλοί ή ως καιροσκόποι…

 

*Το παρελθόν Σάββατο πραγματοποιήθηκαν υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου, στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Κοινής, η τελετή των θυρανοιξίων του Ναού, ο καθαγιασμός της Αγίας Τραπέζης και η καθιέρωση νέων αντιμηνσίων, στον πλήρως ανακαινισμένο αυτό Ιερό Ναό (χωριοεκκλησιά). Αξίζουν συγχαρητήρια στους Εφημερίους του Ιερού Ναού και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου (πρώην και νυν), όλους όσοι μόχθησαν αλλά και όλους τους ενορίτες για την προσφορά και επιμέλειά τους. Ακόμη, τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Νίκο Μονιώδη για την εν γένει συνδρομή του και την παρουσίαση του ιστορικού του Ναού. Επίσης, την κα Άννα Χαζίρη – Ζερβοπούλου και τους συνεργάτες της, για την φιλοτέχνηση επιγραφών που αναφέρουν τα ιερά παρεκκλήσια και τα μνημεία του χωριού, που θα τοποθετηθούν σε καίρια σημεία της Κοινότητας κοινής. Εύγε σε όλες και όλους !

 

*Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η περίφημη ΄΄Γιορτή της Μαστίχας΄΄ στο χωριό Λιθί, την παρελθούσα  Δευτέρα. Πρόκειται για μια ημέρα χαράς, σύσφιξης σχέσεων, αρμονικής συνύπαρξης και προβολής εθίμων και προϊόντων εκ μέρους των εννέα (9) πολιτιστικών συλλόγων των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Μαστιχοχωρίων (Πυργί, Μεστά, Λιθί, Καλαμωτή, Αρμόλια, Ολύμποι, Βέσσα, Ελάτα, Πατρικά). Η εορτή αυτή κάθε χρόνο γίνεται σε διαφορετικό χωριό και στις εκδηλώσεις του συμμετέχουν χιλιάδες συμπολίτες μας. Συγχαρητήρια σε όλους ! Η οργάνωση, εξυπηρέτηση, καθαριότητα και υποδοχή-φιλοξενία ήταν άψογες ! Φιλοξενών Σύλλογος φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιθίου ΄΄Ο Αληθής Λιμήν΄΄. Από τις λίγες πολυπληθείς εκδηλώσεις με τόσο μεγάλη οργάνωση και τόσο μεγάλη συμμετοχή. Και του χρόνου με υγεία (στο Πυργί) !

 

*Ο δραστήριος Σύλλογος ΄΄Φίλοι του Χιώτικου Χωριού΄΄ σε συνεργασία με τον ΄΄Φάρο Βαρβασίου΄΄ πραγματοποίησαν και φέτος, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, την ετήσια έκθεση υφαντικής, δαντέλας και κοπτικής, που διοργανώνουν και προβάλλουν έργα των μαθητριών των εργαστηρίων τους. Ο Σύλλογος ΄΄Φίλοι του Χιώτικού Χωριού΄΄, υπό την εμπνευσμένη προεδρεία της Προέδρου του Κας Μαριέλλας Βαρώνη, αναπτύσσει ένα τεράστιο κοινωνικό, αλτρουιστικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο στη Χίο και όχι μόνο (που πολλοί θα ζήλευαν), συνδράμοντας πάντοτε και όπου υπάρχει ανάγκη.

 

*Ένα όνειρο πολλών δεκαετιών, φαίνεται σιγά σιγά να παίρνει ΄΄σάρκα και οστά΄΄, χάρη στις προσπάθειες και συνεχείς δωρεές των ομογενών συμπατριωτών μας. Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αυτισμό, που επι μακρόν συζητείται και επιδιώκεται, σε λίγο διάστημα θα διαθέτει τις μελέτες που απαιτούνται για την κατασκευή της. Τα Χιακά Σωματεία Αμερικής και Καναδά παρέδωσαν στον Σύλλογο Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Χίου επιταγή εκ ποσού 114.000 Ευρώ, διατεθισόμενου για την εκπόνηση των εν λόγω μελετών. Στον χώρο που μέλλει να δημιουργηθεί η Στέγη (περιοχή Ναυτικού Ομίλου Χίου- Αγιασμένος) τελέσθηκε Αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο, με την παρουσία των Αρχών, των δωρητών και των γονέων. Για μια ακόμη φορά καμαρώνουμε για το έργο που επιτελούν στην γενέθλια γη οι απόδημοι και ομογενείς συμπατριώτες μας, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι δεν μας ξεχνούν και ότι πάντοτε στέκονται αρωγοί και συμπαραστάτες σε έργα ευποιίας στον πατρώο τόπο.

 

*Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφι Κοφινά ποτέ δεν ξεχνά το Λωβοκομείο της Χίου, το σέμνωμα της περιοχής, την ιστορία και προσφορά του και αναβιώνει την ιστορική του μνήμη. Έτσι, την προσεχή Κυριακή διοργανώνει εκδηλώσεις στον χώρο του, ξεκινώντας το πρωί της ημέρας με την τέλεση Θείας Λειτουργίας και Επιμημόσυνης δέησης υπέρ των κεκοιμημένων τροφίμων και λοιπών αποβιωσάντων συντελεστών του Ιδρύματος. Θα ακολουθήσει κέρασμα, ανοικτή συζήτηση και ξενάγηση στον χώρο και το βράδυ μουσική εκδήλωση. Η ημέρα μνήμης φέρει την επωνυμία ΄΄Χριστόφορος Γ. Κοράκης΄΄ προς τιμήν του αειμνήστου φίλου του Συλλόγου και της περιοχής, αλλά και του Λωβοκομείου.

 

*Άλλη μια εξαιρετική εκδήλωση διοργανώνεται από το Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ Χίου ΄΄Ο Βροντάδος΄΄ την επόμενη Πέμπτη 17/08 το απόγευμα, στον χώρο της πλατείας ΄΄Αφανή Ναύτη΄΄ στο Βροντάδο. Η εκδήλωση τιμής ΄΄στους αειναύτες του Βροντάδου΄΄ πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 65 ετών από τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του ΄΄Αφανή Ναύτη΄΄ (1958). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την τέλεση Επιμνημόσυνης δέησης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Μάρκο, την παρουσίαση βιβλίου για τους Βρονταδουσίους Ναυτικούς (που συνέγραψε ο πρ. Δήμαρχος Ομηρούπολης κ. Αριστείδης Ζαννίκος), μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον ΦΟΒ και την ΠΕΚΕΒ και την προβολή βίντεο με διηγήσεις Βρονταδουσίων ναυτικών (που επιμελήθηκε ο κ. Νίκος Δανιήλ Γεωργούλης). Ευχαριστούμε το Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ Χίου ΄΄Ο Βροντάδος΄΄ και τον Πρόεδρο του κ. Ζαχαρία Κυλαδίτη για την ευγενική πρόσκληση και την εν γένει πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσουν.

 

*Ο συγχωριανός μου Γιάννης Μπενέτος, λαμπρός ζωγράφος και χαράκτης ξυστών, πραγματοποιεί, τις ημέρες αυτές, την πρώτη του έκθεση ζωγραφικής στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου. Τα έργα του -τοπία, άνθρωποι και αντικείμενα- έχουν μια εξαιρετική φυσικότητα, που νομίζεις ότι βρίσκονται μπροστά σου με την αληθινή τους υπόσταση. Θεωρώ ότι ο αγαπητός Γιάννης έχει ένα έμφυτο, σπάνιο ταλέντο στη ζωγραφική και πρόκειται για ένα δώρο με το οποίο τον επροίκησε ο Θεός. Συγχαρητήρια, Γιάννη ! Πεποίθησή μου είναι ότι, θα διαγράψεις τη δική σου σχολή, με τα κομψοτεχνήματά σου !

 

*Σε λίγο εισερχόμαστε στην επίσημη προεκλογική περίοδο, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Οκτώβρη. Ο γράφων επέλεξε -και τούτη την φορά, όπως και την προηγούμενη- να θέσει υποψηφιότητα με τον συνδυασμό του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη και να ζητήσει την ψήφο των συμπολιτών μας, προκειμένου να υλοποιήσει έναν σχεδιασμό που θεωρεί ότι θα είναι προς όφελος των κατοίκων του Νομού μας. Τις επόμενες εβδομάδες θα επιχειρήσω να αναφέρω ορισμένα ακροθιγώς μέσα από τη στήλη. Χαίρετε !-

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.