ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 113/ 21-08-2023) Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου  

 

*Ένα μείζον ζήτημα το οποίο ταλαιπωρεί εκατοντάδες συμπολίτες μας είναι αυτό του χαρακτηρισμού των οδών Αρχιεπισκόπου Μακαρίου-Ράμνης- Παναγίας Λέτσαινας και Γεωργίου Βούρου ως Εθνικό (επαρχιακό) Οδικό Δίκτυο.  Δηλαδή ο λεγόμενος ΄΄μέσα δρόμος΄΄, που διέρχεται μετά την πλατεία Βουνακίου, από τα σχολεία Βουνακίου, την Λέτσαινα, τον Φόρο και τα Λιβάδια και καταλήγει μετά τον Άγιο Λουκά μπροστά στο Τάγμα του Δεσπότη (Ιερό Τάγμα Αγ. Παντελεήμονος). Πρόκειται για έναν παλιό χαρακτηρισμό δρόμου (οδών), που αδυνατεί ο ανθρώπινος νους να αντιληφθεί γιατί συνέβη κάτι τέτοιο, αφού ο εξωτερικός δρόμος που διέρχεται από το Νοσοκομείο (οδοί Καραολή & Δημητρίου, Καλουτά, Έλενας Βενιζέλου και Παντελεήμονος Φωστίνη) έχει ασυγκρίτως μεγαλύτερα γεωμετρικά χαρακτηριστικά (σχεδόν διπλάσιο πλάτος, κόμβους, κλπ), ενώ εκ των πραγμάτων δεν υπάρχουν σταθμευμένα οχήματα στο μήκος των οδών αυτών. Μιλάμε για μια περίπτωση για την οποία πρέπει ΑΜΕΣΑ να ξεκινήσει η διαδικασία αποχαρακτηρισμού του, διαφορετικά θα εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται εκατοντάδες συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν σπίτια στην περιοχή Λέτσαινας, Φόρου και Αγ. Λουκά Λιβαδίων. Ως γνωστόν, για τον αποχαρακτηρισμό οδών απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο πρέπει να αναιρεί προγενέστερο Βασιλικό ή Προεδρικό Διάταγμα, διαφορετικά κάθε άλλη διαδικασία νομικά πάσχει. Δηλαδή, ακόμη και το γεγονός ότι, στο Τοπικό Σχέδιο Πόλης μπορεί ο δρόμος αυτός να αποχαρακτηριστεί από Εθνικό σε Δημοτικό, τούτο γίνεται με την έγκριση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, πράξη η οποία δεν μπορεί να αναιρέσει Προεδρικό Διάταγμα. Για τον λόγο αυτό, οι κάτοικοι της οδού Γεωργίου Βούρου συγκέντρωσαν περί τις 150 υπογραφές και κατέθεσαν στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου και τον Δήμο Χίου σχετικό Υπόμνημα, με το οποίο ζητούν τον αποχαρακτηρισμό της οδού. Η διαδικασία προβλέπει ότι, θα λάβουν ανάλογες αποφάσεις το Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο και ακολούθως θα σταλούν στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να ληφθεί Απόφαση έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος. Το αίτημα των κατοίκων είναι εύλογο και δίκαιο. Αναμένουμε, λοιπόν, λίαν προσεχώς, να αποφανθούν Περιφέρεια και Δήμος και να προχωρήσει σύντομα η προβλεπόμενη διαδικασία, ώστε να πάψει η ταλαιπωρία τους. Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη είναι συντρέχτης και αρωγός στο αίτημα των κατοίκων και επικουρεί στην όλη διαδικασία, στο πλαίσιο του Νόμου και των αρμοδιοτήτων του.

 

*Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ανέφερε <<εις διδάσκαλος ζήλω πεπυρωμένος ολόκληρον δύναται διορθώσαι δήμον>> (ένα δάσκαλος με ισχυρή θέληση και δουλειά μπορεί να μεταβάλλει ολόκληρη πόλη). Την φράση αυτή θυμήθηκα βλέποντας το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου στον ακριτικό Εγρηγόρο της Αμανής, το χωριό που τα τελευταία χρόνια χάρη στο ζήλο, την φροντίδα και την αγάπη στον γενέθλιο τόπο κάποιων εκπαιδευτικών και των αγνών συγχωριανών τους ξαναζωντανεύει. Η ανιδιοτέλεια της κας Γιασεμής Αμπαζή, του κ. Νίκου Φλάμου, του κ. Σταμάτη Γεωργούλη και αρκετών άλλων μετέτρεψαν τον χώρο του παλιού σχολείου σε ένα χώρο συνάθροισης, ετήσιου ανταμώματος των συγχωριανών, που σπεύδουν να συναντηθούν και να σμίξουν βιώνοντας στιγμές χαράς και θύμησης. Πραγματικά εξέπληξαν θετικά και οι φετινές εκδηλώσεις: Θεατρικό και χορωδία από τον ΦΟΒ, Κινηματογραφική βραδιά, για τους μικρούς μας φίλους κλόουν και καραγκιόζης, γενική συνέλευση, μαρτυρίες προσφύγων από την ΟΠΙΧΙ (Ομάδα Προφορικής Μαρτυρίας Χίου), καθώς και Ιερά Παράκληση στο Μοναστήρι του Ευαγγελισμού στα Αγιάσματα (όπου έψαλλε ο αγαπητός μας κ. Νίκος Φλάμος, Ιεροψάλτης και Καθηγητής Φιλόλογος). Ευχόμαστε πάντα να είναι άξιοι, να διοργανώνουν τέτοιες εκδηλώσεις και να ανταμώνουν με τους όπου γης συγχωριανούς τους, καθιστώντας κι εμάς κοινωνούς των δράσεών τους.

 

*Την προηγούμενη Κυριακή (13/08) το απόγευμα, σε μια σεμνή και λιτή τελετή ο Αθλητικός Σύλλογος Πυργίου <<Ο Πύργος>> τίμησε, στο γήπεδο Πυργίου, τον μεγάλο Ευεργέτη του (καθώς και της Κοινότητας) αείμνηστο Νίκο Λω, τοποθετώντας την προτομή του στην είσοδο του σταδίου, ενός σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου που ανήγειρε με δαπάνη του πριν αρκετές δεκαετίες, ενώ πάντοτε στήριζε οικονομικά την ομάδα. Ο Νίκος Λως στάθηκε αρωγός στο Πυργί σε πολλές περιπτώσεις. Ενίσχυε κατ΄ έτος την Ενορία του χωριού, την αθλητική ομάδα, την ομάδα Προσκόπων, την Κοινότητα και κάθε οικογένεια που βρισκόταν σε έκτακτη εμπερίστατη κατάσταση. Ποτέ δεν έκλεισε την πόρτα του σε όποιον Πυργούση είχε πραγματικά ανάγκη. Υπήρξε και μεγάλος Δωρήτης της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου. Αγόρασε, πριν πολλά χρόνια το Τυπογραφικά μηχανήματα της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, ενώ ανήγειρε εξ ολοκλήρου την Ενοριακή Αίθουσα στον Ιερό Ναό (Προσκύνημα) του Αγίου Μακαρίου Βροντάδου και επισκεύασε το Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής Μυρσινιδίου. Ακόμη, με δαπάνη του ιδρύθηκε και διαμορφώθηκε το Ναυτικό Μουσείο Χίου (στον Αγ. Ιωάννη Θεολόγο). Συγχαίρουμε την Αθλητική Ομάδα <<Πυργός>> Πυργίου για την εξαίρετη πρωτοβουλία που είχε. Ας είναι η μνήμη του αιωνία και το έργο του φωτεινό παράδειγμα μίμησης και για άλλους.

 

*Με την ευκαιρία, να σημειώσουμε ότι, η τοπική κοινότητα Πυργίου, αποφάσισε ομόφωνα να αποδώσει την οφειλόμενη τιμή σε άτομα που ενίσχυσαν παντοιοτρόπως το χωριό, δίδοντας το όνομά τους σε ανώνυμες οδούς του. Έτσι, τιμώντας προσωπικότητες του τόπου, πρότεινε την ονοματοδοσία οδών υπέρ των: Γεωργίου Ηλ. Θεοτοκά (πρώτου Πυργούση ιατρού στο χωριό και Αντιστασιακού, πρώτου Αντιπροέδρου της ΕΜΧ), Νικολάου και Ηρούς Λω (Ευεργετών του χωριού) αλλά και Αντωνίου και Ειρήνης Φεγγουδάκη (Δωρητών). Οδοί ή μικρές πλατείες θα φέρουν το όνομά τους, σε σημεία του χωριού που ταυτίστηκαν με το έργο τους. Μπράβο στην Κοινότητα Πυργίου για την πρόταση και την έκφραση σύμφωνης γνώμης προς την Επιτροπή ονοματοθεσίας οδών και πλατειών ΟΤΑ Ν. Χίου.

 

*Την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχαμε, κατόπιν προσκλήσεως, στην λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Κοινότητα Ελάτας, με αφορμή την ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργητικής δράσης πλησίον της νήσου Πελαγόννησος, στη θαλάσσια περιοχή Αγ. Στεφάνου – Αγ. Ειρήνης Ελάτας. Αυτό το οποίο προσωπικά συμπέρανα ήταν ότι, αφενός η Πελαγόννησος (η οποία υπάγεται στο Δήμο Χίου- Κοινότητα Ελάτας, μιας και μισθωνόταν σε ποιμένες από τη δεκαετία του 1930 εκ μέρους της Κοινότητας Ελάτας) φέρεται σήμερα να ανήκει σε άλλη Κοινότητα (εσφαλμένα) και αφετέρου η εν λόγω ιχθυοκαλλιεργητική δράση πραγματοποιήθηκε δίχως να έχει γνωμοδοτήσει η τοπική Κοινότητα αλλά και δίχως να έχει ληφθεί υπόψη η ύπαρξη αρχαίου ναυαγίου στην θαλάσσια αυτή περιοχή. Ευελπιστώ να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της λαϊκής συνέλευσης και τόσο το Περιφερειακό όσο (κυρίως) το Δημοτικό Συμβούλιο (αφού ο Δήμος κατέχει, ως μέτοχος, το 20 % της εταιρείας και δεν υπάρχει δικαιολογία για άγνοια στην μετεγκατάσταση της δραστηριότητας δίχως τη σύμφωνη γνώμη των μετόχων) να λάβουν ανάλογες αποφάσεις σύμφωνα με τη λαϊκή ετυμηγορία. Αναμένουμε.

 

*Κάθε χρόνο γινόμαστε κοινωνοί (ή καλύτερα αναγνώστες) εκλεκτών εκδόσεων, από χιώτικα τυπογραφεία, που αναφέρονται σε ιστορικά, λαογραφικά και παραδοσιακά γεγονότα, κυρίως αφηγηματικά ή παραθετικά και ενίοτε μυθιστορηματικά, πρωτινών καιρών, που λαμπρύνουν τη χιώτικη βιβλιογραφία. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αναφερθούμε σε δύο νέες εκδόσεις. Σήμερα, εν συντομία θέλω να αναφερθώ στο πολύτιμο έργο του αγαπητού δασκάλου-πρ. Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου κ. Αριστείδη Κελεπερτζή ο οποίος επί πολλά χρόνια μόχθησε και κοπίασε για να συγγράψει σε τέσσερις (4) τόμους την ιστορία, την παράδοση, τη λαογραφία και την κοινωνική ζωή των Καρδαμύλων του τελευταίου αιώνα. Ήδη κυκλοφορούν οι δυο πρώτοι τόμοι, από τις εκδόσεις ΄΄Άλφα Πί΄΄ υπό τον τίτλο ΄΄Τα Καρδάμυλα στα γυρίσματα του χρόνου΄΄. Την προηγούμενη Παρασκευή (11/08) έγινε η επίσημη παρουσίαση των δύο αυτών τόμων (Α. Ασχολίες και επαγγέλματα κατοίκων, Β. Θαλάσσιοι δρόμοι και γενέθλια γη) στον αύλειο χώρο του Σχολικού Συγκροτήματος Καρδαμύλων, από εκλεκτούς ομιλητές και επιστήμονες. Να σημειώσω ότι ο κ. Αριστείδης, παλιό αυτοδιοικητικό στέλεχος (πρ. Αντιδήμαρχος Καρδαμύλων), αλλά  και Δ/ντης επί σειρά ετών στο Ειδικό Σχολείο Χίου, ακολούθως δε Προϊστάμενος Εκπαίδευσης, έχει συγγράψει και άλλο βιβλίο, για μαθητές, με την γεωγραφική περιγραφή και την ιστορία της Χίου με τίτλο ΄΄Γνωρίζοντας τον τόπο μου΄΄. Μαζί του δε στο Δήμο είχαμε, επί σειρά ετών, μια εξαιρετική και αγαστή συνεργασία στον τομέα της παιδείας. Πάντα άξιος, κύριε Αριστείδη, να είστε και σας ευχόμαστε εγκάρδια καλή επιτυχία στο νέο σας εγχείρημα.

 

*Πλούσιο το πρόγραμμα εκδηλώσεων και στο Βροντάδο. Εγκαίνια Ψηφιακής Βιβλιοθήκης στο ΄΄Ανδρεάδειο΄΄ Γυμνάσιο από τον Σύλλογο Αποφοίτων και Φίλων του ΄΄Ανδρεάδειου΄΄ Γυμνασίου και Λυκείου Βροντάδου, μουσικοχορευτική εκδήλωση -΄΄Αντάμωμα΄΄ στις 23/08 στο κολυμβητήριο της ΠΕΚΕΒ από τον ίδιο σύλλογο, εκδηλώσεις ΦΟΒ και ΠΕΚΕΒ, Εκδήλωση Ναυτικών Βροντάδου- με παράλληλή έκθεση έργων (ζωγραφικής και πηλού) Βρονταδουσίων καλλιτεχνών σχετικών με το αντικείμενο, κ.α. Ιδιαιτέρως μας συγκίνησαν όσα ακούσαμε από τις αφηγήσεις ναυτικών του Βροντάδου στην τελευταία αυτή εκδήλωση στον ΄΄Αφανή Ναύτη΄΄. Σε επόμενο σημείωμά μας θα αναφερθούμε στο βιβλίο που επιμελήθηκε ο πρ. Δήμαρχος Ομηρούπολης κ. Αριστείδης Ζαννίκος και αφορά στους ναυτικούς του Βροντάδου.

 

*Πολύς λόγος έγινε τελευταία για την ΄΄Λευκή Νύχτα΄΄ που οργάνωσαν έμποροι και επαγγελματίες της πόλης μας και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Μπράβο για την πρωτοβουλία. Η επιτυχία επισκίασε τις όποιες μεμψιμοιρίες και κακόβουλες κριτικές ελάχιστων ατόμων εκ συγκεκριμένων –παρωχημένων- κομματικών πεποιθήσεων. Εκείνο που πολλοί είδαν και … γέλασαν ήταν οι δηλώσεις αιρετών, που επεχείρησαν ανεπιτυχώς να οικειοποιηθούν τη διοργάνωση εν όψει εκλογών, ενώ άπαντες γνωρίζουν ότι η πρωτοβουλία ανήκε αποκλειστικά στους επαγγελματίες (όπως και στα υπόλοιπα μέρη της χώρας μας, που έγινε κάτι ανάλογο τις ημέρες αυτές). Όσοι επιχαίρουν για κατορθώματα που έκαναν άλλοι και όχι εκείνοι, θα ήταν προτιμότερο να ψάξουν ποιοι επιθυμούν να ασχοληθούν πλησίον τους με τα κοινά, ζητώντας να υπηρετήσουν στην τοπική Αυτοδιοίκηση για την … ευταξία και εύρυθμη λειτουργία της, ενώ ενδεχομένως οι ίδιοι χρωστούν σ΄ αυτή κάποιες χιλιάδες Ευρώ…! Για να δούμε, θα ενδιαφερθεί κανένας υποψήφιος δημοτικός συνδυασμός να συλλέξει τα σχετικά στοιχεία;

 

*Μιας δε και οι αυτοδιοικητικές εκλογές ενώπιον μας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, μοναδικός στόχος όσων κατέρχονται και εκτίθενται στις εκλογές πρέπει να είναι η προσφορά στα κοινά του τόπου και όχι οι θώκοι, οι αντιμισθίες και οι καρέκλες. Είτε εκλεγεί είτε δεν εκλεγεί κάποιος μπορεί να προσφέρει από το όποιο μετερίζι του. Η εκλογή δεν πρέπει ντε και καλά να είναι αυτοσκοπός. Η κοινωνία μας είναι μικρή και καθένας κρίνεται καθημερινά από τη διάθεση προσφοράς που έχει (εάν έχει) και δεν … εξαφανίζεται, σε περίπτωση μη εκλογής. Αλλά και όσοι εκλέγονται, δεν σημαίνει ότι θα εκλέγονται διαπαντός. Σε μια δημοκρατική κοινωνία όλοι χωρούν, κανείς δεν περισσεύει.

 

*Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Υγιαίνετε κατ΄ άμφω !-

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.