ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 29/03-02-2021)

 

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

* Μπήκαμε ήδη στον Φεβρουάριο του 2021 και ολοένα και η επικαιρότητα “δίνει και παίρνει”…

* Μιας και διανύουμε το 2021 να αναφέρουμε ότι, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Ιερά Μητρόπολις Χίου έχει διοργανώσει μια σειρά επετειακών εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων και η προβολή μικρών, ολιγόλεπτων (10΄), ιστορικών και αγιολογικών εκπομπών. Στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως (www.imchiou.gr), κάθε Δευτέρα (καθόλο το έτος) ο φιλόλογος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος παρουσιάζει εκπομπή με τίτλο «Σελίδες Δόξης». Ενώ ο υποφαινόμενος, την παραμονή της μνήμης κάθε Αγίου νεομάρτυρα της τοπικής μας Εκκλησίας ή εκ των Κολλυβάδων πατέρων, που μαρτύρησαν ή έδρασαν στη Χίο, θα αναφέρεται στη βιογραφία και το μαρτύριό τους, σε εκπομπή με τίτλο «Τα Θεμέλια του ΄21». Ο Σεβασμιώτατος θα πραγματοποιήσει περί τις 50 εκπομπές και ο υποφαινόμενος περί τις 20. Αξίζει να τις παρακολουθήσετε και να πληροφορηθείτε, σύντομα και με απλά λόγια, όσα διαδραματίστηκαν τις αναφερόμενες χρονικές περιόδους στον τόπο. Η Χίος είναι αγιοτόκος νήσος και είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, να πληροφορηθείτε τη ζωή και το μαρτύριο των Αγίων της τοπικής μας Εκκλησίας.

* Παρακολουθούμε, τις τελευταίες ημέρες, την διαρκώς αυξανόμενη υποβάθμιση των ΕΛΤΑ στη χώρα μας, που έχει να κάνει με το κλείσιμο πολλών υποκαταστημάτων-πρακτορείων, αλλά και την μη πρόσληψη νέου, μόνιμου προσωπικού στη θέση του συνταξιοδοτηθέντος. Πληροφορηθήκαμε ότι, πρόκειται να κλείσει το υποκατάστημα της Βολισσού, που καλύπτει όλη τη Βορειοδυτική Χίο. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, θα αποτελεί όνειδος. Μετά την κατάργηση του υποκαταστήματος Βροντάδου (κάλυπτε περί τους 5.000 πολίτες), πριν χρόνια, όλα να τα περιμένουμε…! Τελικά, ποια είναι η μέριμνα της Πολιτείας για τις ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές;

* Πραγματικά σε “κρανίου τόπο” έχουν μετατραπεί κεντρικές οδοί της πόλης μας, με αφορμή την πραγματοποίηση εργασιών από εταιρεία τηλεφωνίας. Δεν λέμε, αλίμονο, να γίνουν οι όποιες εργασίες. Αλλά, κατά πρώτον δεν μπορεί επί εβδομάδες να είναι σκαμμένος ένας δρόμος δίχως να έχει αποκατασταθεί το οδόστρωμά του και κατά δεύτερον, δεν είναι δυνατόν ενώ οι ίδιες οδοί ασφαλτοστρώθηκαν καθόλο το μήκος και πλάτος τους μόλις πριν από 2-3 χρόνια, να σκάβονται ολομεσής (οριζόντια και κάθετα) και να καλύπτονται μόνο με μια λωρίδα ασφάλτου, δημιουργώντας “σκαμπανεβάσματα” στο οδόστρωμα. Τελικά, “δεν θα γίνουμε άνθρωποι ποτέ”…

* Γεγονότα που ολοένα και –τυχαία;– έρχονται στο φως της δημοσιότητας μαρτυρούν περίτρανα ότι, δυστυχώς, και η σημερινή κυβέρνηση –όπως και η προηγούμενη– δεν έχει ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στη χώρα μας. Όλα γίνονται “βλέποντας και κάνοντας”…! Αυτό, βέβαια, φάνηκε εξ αρχής, με την κατάργηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και την επαναφορά του μόλις ένα χρόνο κατόπιν. Τούτο, κατέδειξε ότι, ουδείς σοβαρός σχεδιασμός υπήρχε εντός της ΝΔ πριν γίνει κυβέρνηση, για να τον εφαρμόσει όταν θα γινόταν ! Σε τοπικό δε επίπεδο, η διχόνοια και ο αλληλοσπαραγμός καλά κρατεί… Ανίκανοι και “παρτάκηδες” μικροπολιτικοί, το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να διχάσουν το λαό (από μια περιοχή σε μια άλλη περιοχή…) είτε διότι δεν έχουν τη δύναμη να πουν ευθαρσώς την άποψή τους είτε διότι η κρατούσα κατάσταση τους ευνοεί και δεν θέλουν να επιλυθεί το ζήτημα, μιας και τα προς “κατανάλωση” κονδύλια μάλλον είναι αρκετά …!!!

*Μετά το πέρας της κακοκαιρίας και των τελευταίων χιονοπτώσεων, που έτειναν να αποκλείσουν χωριά και περιοχές (κυρίως στη βόρεια και την κεντρική Χίο), πρέπει να επισημάνω ότι, η πολιτική προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Χίου δούλεψε άψογα. Μάλιστα, γίναμε κοινωνοί πληθώρας ευχαριστιών προς το πρόσωπο του Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντ. Μπουγδάνου, ο οποίος ήταν παρών στη βόρειο Χίο, επισκέφθηκε όλα τα χωριά με συνεργείο της Πολιτικής Προστασίας και ανταποκρίθηκε άψογα.

*Ακούστε, τώρα, κάτι, που εάν ισχύσει θα “σκάσει” σαν βόμβα μεγατόνων…(πολιτικά)!

Στο σχέδιο Νόμου για την τοπική Αυτοδιοίκηση και τις εκλογές του 2023, που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση πριν το Πάσχα του 2021, μεταξύ άλλων, σταχυολογήσαμε και τα εξής (με δυο λόγια, απλά):

1) Η θητεία, πλέον, της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής αντίστοιχα, θα είναι πενταετής και όχι τετραετής.

2) Ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή, εάν συγκεντρώσουν ποσοστό 43 % (τουλάχιστον για τη Χίο, μάλλον απίθανο !, με τόσους συνδυασμούς που κατέρχονται υποψήφιοι τα τελευταία 12-15 χρόνια).

3) Καταργείται η απλή αναλογική (επιτέλους ! – κατέστρεψε τη χώρα η ακυβερνησία και εκθήλυνε τους συνδυασμούς το αλισβερίσι της… !).

4) Καταργείται η αυτονομία και η ανεξάρτητη κάλπη για την εκλογή Προέδρου και μελών στις τοπικές και δημοτικές Κοινότητες. Οι υποψήφιοι των Τοπικών Συμβουλίων θα προσαρτώνται στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού κάθε υποψηφίου Δημάρχου (μέγιστο σφάλμα, διότι κομματικοποιεί τα τοπικά συμβούλια και αφαιρεί τη δυνατότητα αυτονομίας και ανεξάρτητης πλεύσης στα χωριά. Αυτό, ίσως ήταν το μόνο θετικό που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση και σήμερα καταργείται !).

5) Για να εκλεγεί έστω ένας δημοτικός σύμβουλος συνδυασμού θα πρέπει αυτός (ο συνδυασμός) να συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 3 % (ορθό !).

6) Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων μειώνεται σε σχέση με το παρελθόν (ειδικότερα στη Χίο, από 41 θα γίνουν 33). Θα έχει πάνω από το 50 % των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων ο συνδυασμός του Δημάρχου (όπως παλαιότερα).

7) Μειώνεται ο αριθμός και των εκλεγμένων τοπικών συμβούλων (σφάλμα ! Άλλο τα χωριά και άλλο οι πόλεις. Στα χωριά τα μέλη των τοπικών συμβουλίων είναι άμισθα και προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες. Εξοστρακίζοντάς τα, κατά τον τρόπο αυτό, ουδείς θα ασχολείται πλέον με τα τοπικά συμβούλια, πλην των έμμισθων Προέδρων τους. Η αμοιβή τους ήταν η ηθική ικανοποίηση, που απέρρεε από την εκλογή τους και την ανάθεση αρμοδιοτήτων, που εκτελούσαν αμισθί και εθελοντικά).

8) Οι υποψηφιότητες θα κατατίθενται μέχρι τις 15 Ιουλίου του έτους διενέργειας των εκλογών και αμέσως θα γίνεται η ανακήρυξή των συνδυασμών και των υποψηφίων τους. Τούτο θα γίνεται για να υπάρχει προεκλογική περίοδος 3 μηνών και οι υποψήφιοι να έχουν χρόνο ώστε να παρουσιάζουν επαρκώς το πρόγραμμα και τον σχεδιασμό τους στους πολίτες (ε, ρε “γλέντια”… !!! Εδώ, ήταν 20 ημέρες και ασκούνταν φοβερές πιέσεις “αλλαξοπιστίας” μέχρι την τελευταία στιγμή, όχι να γίνει 3 μήνες…! Θα “κλάψουν μανούλες”…!!!).

9) Οι εκλογές θα γίνονται την 2η Κυριακή μηνός Οκτωβρίου (δηλαδή οι προσεχείς θα είναι στις 8 Οκτωβρίου 2023) και η ανάληψη της νέας (δημοτικής ή περιφερειακής) Αρχής την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους (νυν το 2024).

10) Όσοι συμπολίτες μας, μη εκλεγμένοι, έχουν ορισθεί ως Πρόεδροι νομικών Προσώπων (Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου) Δήμων ή Περιφερειών, καθώς και Εταιριών ή Επιχειρήσεων τους, δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023. Εκτός εάν παραιτηθούν από τις θέσεις τους με τη λήξη του προηγούμενου έτους (δηλαδή υποβάλλουν παραίτηση το αργότερο στις 31/12/2022 για να είναι υποψήφιοι στις εκλογές του Οκτωβρίου 2023). {Κι άλλα… “γλέντια τρικούβερτα” με σχετικές αποχωρήσεις και δυσαρέσκειες …!!!}.

11) Επίσης, δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023, όσοι είναι Ειδικοί Σύμβουλοι (έμμισθοι ή άμισθοι), Ειδικοί Συνεργάτες (έμμισθοι ή άμισθοι), Γενικοί Γραμματείς, Εκτελεστικοί Γραμματείς, Συμπαραστάτες του Πολίτη και της Επιχείρησης και Συμπαραστάτες του Δημότη και της Επιχείρησης. Εκτός εάν παραιτηθούν από τις θέσεις τους τον προηγούμενο χρόνο των εκλογών (το αργότερο έως 31/12/2022). Επίσης, όσων εξ αυτών οι αμοιβές ξεπερνούν τις 10.000 Ευρώ ετησίως (δηλαδή όλων, πλην των Συμπαραστατών) δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι, εκτός εάν παραιτηθούν ένα χρόνο πριν τις εκλογές.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, εάν αυτά όλα ψηφιστούν και ισχύσουν (που -όπως φαίνεται- θα γίνει σύντομα), θα έχουμε θεαματικές τροποποιήσεις και αλλαγές σε Δήμους και Περιφέρειες. Βέβαια, οι παλαιότεροι, που ήσαν και σοφότεροι ήμων, έλεγαν ότι «Όταν ο άνθρωπος σχεδιάζει, ο Θεός γελά»… !!!- «Ες … αύριον … τα σπουδαία» ! Αναμείνατε, θα σας κρατάμε ενήμερους!

*Καθημερινά, δέχομαι τηλεφωνήματα συμπολιτών μας, οι οποίοι ζητούν τη βοήθεια ή μεσολάβησή μου, για τη διευθέτηση ζητημάτων, που αφορούν την τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα ζητήματα πρόνοιας. Παιδιά, ως άνθρωπος και χριστιανός, να βοηθήσω, ευχαρίστως, αλίμονο, αλλά μην ξεχνάτε ότι, δεν είμαι πλέον αιρετός και δεν υπηρετώ στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Το αναφέρω και από εδώ, διότι τις τελευταίες εβδομάδες τα τηλεφωνήματά σας έχουν υπερπληθυνθεί!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.