ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 131 / 15-02-2024)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου:

*Ως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται, οι δημόσιες παρεμβάσεις μας ΄΄πιάνουν τόπο΄΄… Πριν λίγες ημέρες γράψαμε για την λανθασμένη τοποθέτηση πινακίδας στη συμβολή των οδών Ιωάννου Χρήστου (νέα είσοδος, βορείως του αεροδρομίου) με την Αεροπόρου Ροδοκανάκη (πάρκινγκ Φάρκαινας) και αμέσως οι αρμόδιοι έσπευσαν και την μετακίνησαν στη σωστή της θέση. Εύγε, τελικά εισακουόμαστε !

*Μιας δε και ο λόγος για την περιοχή του αεροδρομίου, να αναφέρουμε ότι, με λύπη οι συμπολίτες μας, διερχόμενοι από την περιοχή αυτή καθημερινώς, διαπιστώνουν τη στασιμότητα των έργων ως προς την επέκταση του αεροδρομίου. Δυστυχώς, στον τόπο αυτό δύσκολα κάτι πάει μπροστά, σε αντίθεση με τη Λέσβο και τη Σάμο που υπάρχει σύμπνοια τουλάχιστον στα ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος και προόδου των έργων. Καθένας ας βάλει το χέρι στην καρδιά του και ας δώσει την απάντηση στο γιατί εδώ είμαστε έτσι…

*Άραγε, όσοι προεκλογικά (αναφέρομαι στις εθνικές εκλογές) γύριζαν από χωρίου εις χωρίον και με την παρουσία τηλεοπτικών καμερών και εργολάβων προέβαιναν σε βαρύγδουπες δηλώσεις ολοκλήρωσης ΄΄ των έργων της γενιάς μας΄΄ -υπερεπαιρόμενοι-, αισθάνονται σήμερα την ανάγκη να απολογηθούν στο λαό που τους τίμησε δια της ψήφου του και να μιλήσουν με τη γλώσσα της αλήθειας,  τι θα γίνει με τα έργα αυτά, που ούτε ένα δεν έχει παραδοθεί ακόμη προς κοινή χρήση; (βλέπε και δικαστικό μέγαρο, κλπ)

*Ακριβώς, με βάση το ανωτέρω σκεπτικό, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να μιλούν οι ίδιοι για συζητήσεις και συσκέψεις στις οποίες φαίνεται να προτείνουν νέα έργα (που κι αυτά δεν τα έχουν προτείνει εκείνοι, αλλά οι αυτοδιοικητικοί του τόπου) όταν δεν απολογούνται τι θα γίνει με τα υπό εξέλιξη. Τελικά, κάποιοι έχουν αναγάγει σε πολιτική την αυτοπροβολή και τη δημιουργία εντυπώσεων και για την … ΄΄ταμπακέρα ούτε λόγος΄΄…

*Τι να συζητήσει κανείς για ΄΄νέα έργα και παρακάμψεις΄΄ όταν δεν έχουμε οδηγούς και πληρώματα ασθενοφόρων για δεύτερη βάρδια τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα; Τι να συζητήσουμε όταν η Πολιτεία δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την πρόσληψη ικανού αριθμού ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στις υγειονομικές δομές της χώρας, έχοντας υποτιμήσει  τις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, που θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία; Τι να συζητήσουμε για νέα έργα όταν το Κτηματολόγιο έχει εγκλωβίσει χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και γεωργούς (στη νότια Χίο), που δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν; Τι να συζητήσουμε για επενδύσεις, όταν η ίδια η Πολιτεία δεν είναι σε θέση (έγκαιρα και εύλογα) να καταβάλλει στους νησιώτες το Μεταφορικό Ισοδύναμο; Μάλλον κάποιοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη …γυάλα της προσωπικότητάς τους και εθελοτυφλούν !

*O tempora o mores…! Νέοι καιροί, νέα ήθη ! Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι όσοι δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έχουν επιπτώσεις. Σήμερα μάθαμε ότι, όχι μόνο δεν έχουν επιπτώσεις, αλλά τιμώνται και με τη διάθεση επιπλέον πόρων, ως πριμ !!! Στη ζωή δεν συνάδουν όλα μόνο με το γράμμα του Νόμου (να είναι νόμιμα) αλλά και με τη λογική και το ήθος λειτουργίας των ανθρώπων (να είναι ηθικά). Πολύ σωστά ένας καταξιωμένος συμπατριώτης μας, πρώην υψηλόβαθμος  αιρετός, έλεγε πάντα πως ότι είναι νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικό (και το αντίστροφο).

*Το συμπέρασμα στο οποίο προσωπικά έχω καταλήξει είναι ότι, όσα έργα δόθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση προχώρησαν και εκτελέστηκαν. Όσα ανέλαβε το κεντρικό κράτος να υλοποιήσει καρκινοβατούν. Εάν το φράγμα Κόρης Γεφύρι και το αεροδρόμιο είχαν δοθεί στην τοπική Αυτοδιοίκηση θα είχαν ολοκληρωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Ξέρετε γιατί; Διότι, κακά τα ψέματα, κάθε Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης κρίνεται κάθε 4-5 χρόνια για όσα έκανε ή δεν έκανε σε έναν τόπο. Ενώ ο εκάστοτε κυβερνητικός βουλευτής ΄΄σκαπουλάρει΄΄ πίσω από το ποσοστό προτίμησης του κόμματός του πανελλαδικά και όλο και κάπως ξεγλιστρά… Έτσι, μπορεί π.χ. ένα κυβερνόν κόμμα να μην κάνει τίποτε σε έναν τόπο αλλά επειδή έχει ΄΄ρέντα΄΄ (λόγω των ευρύτερων συνθηκών ή της απουσίας ουσιαστικής αντιπολίτευσης) να κερδίζει, οπότε η τοπική κοινωνία ακόμη και εάν φωνάζει δεν τρέχει τίποτα γι΄ αυτούς… !

*Αρκετά ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες και πάλι για το Δημοτικό Υπνωτήριο, κλπ. Την άποψή μου την έχω πολλάκις εκφράσει. Η ύπαρξη μόνιμου Υπνωτηρίου είναι εσφαλμένη. Η Χίος είναι μικρή πόλη, δεν είναι Αθήνα ή Θεσσαλονίκη ή πόλη της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου. Η  τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να διαθέτει κατάλυμα για ελάχιστες των περιπτώσεων αστέγων ανθρώπων οι οποίοι περιστασιακά μπορεί να βρεθούν στο νησί (ή  και συμπολιτών μας, που για διάφορους λόγους μπορεί να βρέθηκαν σε μια τέτοια δυσμενή θέση περιστασιακά). Τούτο θεραπεύεται με την σύναψη σύμβασης με ενοικιαζόμενα δωμάτια (όπως έχει κάνει και ο Δήμος Μυτιλήνης) σε ετήσια (ή διετή) βάση. Από εκεί και πέρα, έγραψα και άλλοτε ότι, ο Δήμος είναι ιδιοκτήτης οικιών, στην περιοχή Παναγίας Βοηθείας, που περιήλθαν στην κατοχή του από δωρεά του ευπατρίδη Κώστα Μίχαλου (τη δεκαετία του 1960) προκειμένου να τις διαθέτει σε άστεγες οικογένειες. Αυτές ούτε μεταβιβάζονται, ούτε πάνε από γενιά σε γενιά. Τα τελευταία χρόνια, ουδείς έχει ασχοληθεί με το εάν διαμένουν εκεί άπαντες νομίμως ή εάν υπάρχει κενή οικία προς διάθεση. Η τελευταία επίσημη παραχώρηση έγινε προ εικοσιπενταετίας περίπου. Έκτοτε έλεγχοι ακολούθησαν τα έτη 2005 και 2017 με πορίσματα που έφθασαν στις δημοτικές Αρχές και το Δημοτικό Συμβούλιο, όμως ουδείς είχε την τόλμη να εφαρμόσει τα δέοντα. Ας αναλάβει κάποιος να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να παραδώσει τις όποιες διαθέσιμες οικίες σε άστεγους συμπολίτες μας για περιστασιακή διαμονή. Έτσι, το όλο ζήτημα τακτοποιείται οριστικά.

*Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, υπέγραψε με παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Κώστα Αστυρακάκη, την προγραμματική συμφωνία με την Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών. Αντικείμενο της συνεργασίας η οποία γίνεται στα πλαίσια της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή φορέων λειτουργίας μονάδων ψυχικής υγείας, είναι η δημιουργία νέας στεγαστικής  μονάδων, όπου θα υπάρχει παροχή υπηρεσιών, περίθαλψης, σίτισης και στέγασης, ιατρικών υπηρεσιών και συμμετοχή σε προγράμματα θεραπείας, στους ωφελούμενους με απώτερο σκοπό την κοινωνική ένταξη και την αποφυγή του στιγματισμού τους. Η Περιφέρεια θα διευκολύνει την συνεργασία της Alzheimer Ελλάς με τμήματα της, με σκοπό την διοργάνωση δράσεων για την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική αναπηρία, συμπεριλαμβανομένης και της νόσου Altheimer, θα παρέχει την αιγίδα στην διοργάνωση δράσεων για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και θα στηρίξει γενικότερα την νέα Μονάδα με κάθε πρόσφορο μέσο. Ο Περιφερειάρχης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η προγραμματική σύμβαση που υπογράψαμε σήμερα με την Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer αφορά την πρόταση που θα κατατεθεί από την ίδια για την δημιουργία οικοτροφείου για άτομα με άνοια στην Μυτιλήνη, τα οποία θα περιθάλπονται πλήρως μετά από αίτηση τους εντελώς δωρεάν. Η νόσος Αλτσχάιμερ και παρόμοιες  άλλες μορφές άνοιας έχουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος υγειονομικής δαπάνης λόγω της αυξημένης φροντίδας που χρειάζονται οι άνθρωποι αυτοί, πέραν του ψυχολογικού βάρους που υφίσταται  ο ίδιος ο ασθενής αλλά κυρίως το οικογενειακό του περιβάλλον».

Η είδηση αυτή μας χαροποίησε, λαμβάνοντας υπόψιν ότι, επί πολλά έτη είχε κατατεθεί από τον Δήμο Χίου (ήδη από την περίοδο 2005-2006) πρόταση για τη δημιουργία τέτοιας δομής (σε πρώτο στάδιο ίδρυσης ιατρείου διάγνωσης και θεραπείας) στη Χίο. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό είχε έλθει στη Χίο η Καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ (εξειδικευμένη στη νόσο Altheimer) κα Μάγδα Τσολάκη και είχε μιλήσει σε ενημερωτική ημερίδα στο Ομήρειο. Ας ευχηθούμε να προχωρήσει το όλο εγχείρημα και να συμπεριλάβει και τη Χίο στις δράσεις της η νέα δομή (είτε αυτοτελώς είτε ως παράρτημα αρχικά).

*Πάλι άρχισαν κουβέντες για το κτίριο της οδού Λάδης. Το θέμα έχει εξαντληθεί. Δεν γκρεμίζονται κτίρια απλά και μόνο για να φανούν άλλα. Το Κάστρο της Χίου για να φανεί από τη νότια πλευρά του θα πρέπει να γκρεμιστεί (!) η Εθνική Τράπεζα, ο ΟΤΕ, το Δημαρχείο και τα κτίρια της οδού Δημοκρατίας. Δεν είναι μόνο το κτίριο της οδού Λάδης. Απεναντίας, σωστό είναι να κατεδαφιστεί το πρώην Τελωνείο, αφενός διότι είναι επικίνδυνο ως κτίριο και αφετέρου διότι το οπτικό πεδίο αντίληψης του Φρουρίου από πλευράς λιμένος είναι από την πλευρά αυτή. Όποιος έχει δικά του κτίρια και θέλει να τα κατεδαφίσει, δικαίωμά του. Όμως η δημόσια περιουσία δεν καταστρέφεται έτσι για λόγους καλαισθησίας και μόνον ! Η μελέτη ανάπλασης του κτιρίου της οδού Λάδης, που εκπονήθηκε επί δημοτικής Αρχής Μανώλη Βουρνού, νομίζω ότι διαμορφώνει το εν λόγω κτίριο καθιστώντας το συμβατό με το ευρύτερο περιβάλλον και με εξωτερική όψη που συνάδει με το γειτνιάζον κτίριο της Εθνικής Τράπεζας. Ας αφήσουμε να προχωρήσει και τίποτα στο νησί μας ! Ή θα γκρεμίζουμε ή θα αφήνουμε κουφάρια ημιτελών έργων ! Έλεος !

*Νέα παράταση στη λειτουργία της ΒΙΑΛ μέχρι 31/12/2024. Για να δούμε, θα υπάρξει αντίδραση από αιρετά όργανα και κατοίκους ή θα μείνουν στα λόγια;

*Άλλη μια μελέτη που εκπονήθηκε από τη δημοτική Αρχή Βουρνού και οσονούπω αναμένεται να αξιοποιηθεί είναι αυτή της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής Φραγκοβουνίου. Να μπει σε κάποιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση του έργου. Τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα απέδειξαν την αναγκαιότητα εκτέλεσης του.

*Κρείττον του λαλείν το σιγάν. Ας προσέξουν κάποιοι διότι εκείνοι που ευαγγελίζονταν ότι αλλάζουν τα πάντα στη Χίο, τους άλλαξαν οι κρίνοντες δια της ψήφου των. Καλόν είναι να παραδειγματίζονται όσοι διαθέτουν έπαρση και εγωισμό. Σε ότι αφορά στη λαϊκή κυριαρχία, οι πάντες και τα πάντα αντικαθίστανται ανά πάσα ώρα και στιγμή !

*Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Μέχρι τότε, υγιαίνετε !

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.