ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 24/09-11-2020)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

*Η θωράκιση του τομέα υγείας έπρεπε να έχει γίνει εδώ και μήνες, ώστε να αναχαιτιστεί η πανδημία του κορωνοιού στη χώρα μας. Σήμερα η κυβέρνηση εξήγγειλε την πρόσληψη 300 νέων ιατρών στα νοσοκομεία και έδωσε 6 μήνες παράταση στη συνταξιοδότηση όσων θα έφευγαν τέλος του έτους. Αυτά μπορούσαν να έχουν γίνει νωρίτερα, όπως και άλλες 100 κλίνες ΜΕΘ. Να λειτουργεί δηλαδή η Πολιτεία ως Προμηθέας και όχι Επιμηθέας. Βέβαια, για να λέμε του στραβού το δίκιο, εάν κυβερνούσε σήμερα ο Τσίπρας μπορεί και να΄χαμε πεθάνει οι μισοί Έλληνες, αλλά αυτό δεν απαλλάσσει και τους σημερινούς από την απραξία τους. Το νοσοκομείο της Χίου έχει μέχρι σήμερα σταθεί στο ύψος του, χάρη στις δωρεές ευπατριδών Χιωτών, εφοπλιστών, της Ιεράς Μητροπόλεως, κλπ. Το κράτος είναι ουραγός. Οι άνθρωποι που εργάζονται στο νοσοκομείο βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης, διότι λειτουργούν με το 40% του προβλεπόμενου προσωπικού. Αυτά, ο Μητσοτάκης, ο Κικίλιας, ο Μηταράκης, δεν μπορούν να τα διευθετήσουν; Θα περάσει και η σημερινή κυβέρνηση και δεν θα έχει γίνει τίποτε το ουσιαστικό στη Χίο, πέραν από εξαγγελίες για το μέλλον, που τις ακούμε εδώ και 20 χρόνια! Το μόνο που τους σώζει μέχρι στιγμής είναι ότι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο πολιτικά, να τους αντιταχθεί και να μπορέσει να κυβερνήσει πλειοψηφικά. Αλλά, που θα πάει, κι αυτοί θα ξεφουσκώσουν…!

*Κάποτε ήταν της μόδας το χτίσιμο κτιρίων. Σήμερα είναι της μόδας το γκρέμισμα.

Ήλθε, λοιπόν και πάλι στην επικαιρότητα η πρόταση για γκρέμισμα του κτιρίου του παλιού τελωνείου στην οδό Λάδης & Λεωφ. Αιγαίου. Την ίδια πρόταση είχε κάνει και ο Μάρκος Μεννής όταν ήταν Δήμαρχος Χίου (το 2004) και είχαμε συμφωνήσει όλοι από την παράταξή του, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων Χίου. Μάλιστα, ο Δήμαρχος είχε ζητήσει από τον τότε Υπουργό Οικονομικών (στον οποίον υπήγετο η στεγαζόμενη Υπηρεσία), να παραχωρήσει το κτίριο στο Δήμο Χίου, ώστε να το κατεδαφίσει με συνοπτικές διαδικασίες, νόμιμα. Τότε, όμως, ήταν η εποχή των ΄΄παχιών αγελάδων΄΄ και δεν υπήρχε ούτε ¨Kαλλικράτης΄΄, να φέρει όλες τις Υπηρεσίες στην πόλη, ούτε οικονομική στενότητα και ασφυξία χωροταξικού, κρατικών και δημοτικών υπηρεσιών, στη Χίο. Σήμερα, μπορεί κάποιος με ευκολία να ισχυριστεί κάτι τέτοιο;

Ασφαλώς να γκρεμιστεί, εάν και εφόσον προηγουμένως έχει εξασφαλιστεί που θα πάνε οι υπηρεσίες που στεγάζει. Προχθές, έφυγαν από το ΡΕΞ περί τα 15 άτομα της Δ/νσης Πρόνοιας διότι κινδύνευσαν από εξωτερικές πτώσεις υλικών του κτιρίου. Που τους πήγαν; Στην πινακοθήκη και το Ομήρειο. Ωραία … λύση…!!! Ας γκρεμίσει και το τελωνείο να δούμε που θα πάνε άλλοι 15 υπάλληλοι.

Κάθισε κανένας να μελετήσει σοβαρά το όλο θέμα με την εγκατάσταση υπηρεσιών στα διάφορα κτίρια της πόλης;

Γιατί δεν πάνε όλες οι Υπηρεσίες Πρόνοιας (πλην του Κέντρου Κοινότητας, που μπορεί να στεγαστεί σε αναξιοποίητο, έτοιμο, δημοτικό ακίνητο στο κέντρο της πόλης), στα άδεια γραφεία του κτιρίου ΙΚΑ στη Λέτσαινα; Θα ανακουφιστεί και το κτίριο του Κολλεγίου στον Φραγκομαχαλά (Περιφέρειας), αλλά και άλλες δομές που σήμερα ασφυκτιούν.

Είναι πολύ εύκολο να λέμε ένα <<γκρεμίστε το>>, αλλά όχι εφικτό όταν δεν έχουν προβλεφθεί τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Επειδή είμαι σίγουρος ότι, δεν έχουν πλήρη εικόνα των δημοτικών ακινήτων όλοι οι δημοτικοί μας άρχοντες, είμαι στη διάθεση όποιου επιθυμεί να συνδράμω στο “χωροταξικό” στέγασης των Υπηρεσιών. Μετά από κάτι τέτοιο θα μπορούμε να μιλάμε για κατεδαφίσεις δημοτικών ή δημοσίων κτιρίων.

Στο κάτω κάτω της γραφής οποίος θέλει ας γκρεμίσει το σπίτι του και ας πάει στο ενοίκιο. Ο σωστός νοικοκύρης το επισκευάσει και μένει εκεί ! Τα υπόλοιπα μου θυμίζουν τη λαϊκή φράση <<Πονάει δόντι, κόβει κεφάλι>>!

*Μιας δε και ο λόγος για την μεταστέγαση της Δ/νσης Πρόνοιας, να πούμε και κάτι ακόμη.  Όταν είχε προταθεί πριν λίγα χρόνια να μεταφερθεί από εκεί η Δ/νση Πρόνοιας αλλού, οι περισσότεροι από το τότε προσωπικό αντιδρούσαν και ζητούσαν να παραμείνουν εκεί.

Βέβαια, η ευθύνη ανήκει και στις προηγούμενες, αλλά και στη σημερινή δημοτική Αρχή, που δεν έκαναν τίποτε το ουσιαστικό για την ριζική επισκευή του κτιρίου.

Η επιλογή της Πινακοθήκης είμαι σίγουρος ότι είναι προσωρινή. Διαφορετικά, η δημοτική Αρχή θα προσβάλει βάναυσα τον σκοπό ύπαρξης της. Υπάρχουν τουλάχιστον άλλα τρία, κατάλληλα, κτίρια στο κέντρο της πόλης, όπου μπορεί να στεγαστεί η Δ/νση Πρόνοιας.    Χρειάζονται ορισμένες λεπτές κινήσεις και πολιτικές παρεμβάσεις, οι οποίες δεν φρόντισαν κάποιοι να γίνουν. Περισσότερο δεν μπορώ να επεκταθώ από εδώ.

Το θετικό είναι ότι, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, δεν στεγάζεται, πλέον, στο ακατάλληλο (σήμερα πλέον) για στέγαση Υπηρεσιών κτίριο, καμία υπηρεσία!

*Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε κι ενώ ίσχυε η γενικότερη καραντίνα, αποφασίστηκε να μείνουν τα κομμωτήρια ανοιχτά για τον κόσμο, ενώ οι Εκκλησίες κλειστές για τους πιστούς. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του ! Κοινωνία ζούγκλας και υλικού πλουραλισμού!!! Το πνεύμα και η ψυχή σε δεύτερη σειρά…

*Πριν λίγες ημέρες εξεδήμησε προς Κύριον, ο συμπατριώτης μας (εκ Καλλιμασιάς) Μητροπολίτης πρώην Πιτσβούργου Η.Π.Α. κυρός Μάξιμος Αγιωργούσης. Ο Θεός να τον αναπαύσει ! Αιώνια η μνήμη του ! Σεμνός και ταπεινός Αρχιερέας!

Συμμαθητής του αείμνηστου πατέρα μου στο Γυμνάσιο Αρρένων Χίου την περίοδο 1947-1953!

Μέσα στη δίνη των όσων συμβαίνουν στις Η.Π.Α., ουδέποτε έδωσε το παραμικρό δικαίωμα να ισχυριστεί κάτι αρνητικό κάποιος για το πρόσωπο του!

Να έχουμε την ευχή του!

*Γνωστός ιεροκατήγορος ξαναχτύπησε με δημοσίευμά του. Κρίνει, επικρίνει και κατακρίνει μετά μανίας Αρχιερείς και Ιερείς ωσάν να έχει ρόλο δικαίου κριτού. Βέβαια, τον λόγο του Αποστόλου Παύλου <<τι συ ει ο κρίνων αλλότριον ικέτην; Τω Κυρίω στήκει και πίπτει>> τον έχει από πολλού αγνοήσει. Αγνοεί, επίσης, ότι έλεγχος επί Αρχιερέων επιβάλλεται μόνο για τα ζητήματα πίστεως, Ορθοδόξου ομολογίας και αμέμπτου ηθικής, δια στοιχείων όχι φημολογιών. Όταν κάτι έχεις να πεις, πρέπει να έχεις και το θάρρος να βγεις να το λες ξεκάθαρα, όχι με υπονοούμενα και κακιούλες…! Ειδικά από ανθρώπους που αγνοούν την Ορθόδοξη θεολογία.

Το δημοσίευμα είναι επιεικώς απαράδεκτο. Δεν προσφέρει καμία ωφέλεια στους αναγνώστες, απεναντίας διακηρύσσει απόψεις που κάθε άλλο παρά συνάδουν με την επίσημη άποψη της Εκκλησίας. Εάν ο αρθρογράφος έχει προσωπικές διαφορές με τον Επίσκοπο και αναζητά διαρκώς αφορμές δημόσιας κριτικής, δεν αφορά το ποίμνιο. Ο Επίσκοπος δεν είναι πολιτικός, ώστε να δέχεται διαρκώς τα βέλη των… αντιπαθούντων…!
Όσα είπε ο Επίσκοπος στο κήρυγμά του, περί παλαιοημερολογιτών, αποτελούν την άποψη της Κανονικής Εκκλησίας και είναι όσα ανέφερε στα συγγράμματά του ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Οι περισσότεροι των Γ.Ο.Χ. εν Ελλάδι είναι είτε αυτοχειροτόνητοι είτε αχειροτόνητοι. Τι θέλει να μας πει ο αρθρογράφος; Ότι αυτοί όλοι είναι κανονικοί Κληρικοί, αναγνωρισμένοι από την Κανονική Εκκλησία; Μήπως έγινε και Κανονολόγος και δεν το ξέρουμε; Εμείς και στα Εκκλησιαστικά Λύκεια και στα Μεταπτυχιακά της Θεολογίας μάθαμε άλλα, εκ διαμέτρου αντίθετα από αυτά που εκείνος πρεσβεύει.
Είναι αδιανόητο ένας άνθρωπος που επί σειρά ετών στάθηκε δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να λέει τέτοια πράγματα.

Δεν σώνουν οι 13 ημέρες, ούτε τα σχίσματα και οι αιρέσεις μέσα στην Εκκλησία. Ας τα βρουν πρώτα μεταξύ τους οι παλαιοημερολογίτες (που είναι 10-12 παρατάξεις και ισάριθμες…σύνοδοι) και κατόπιν ας συζητήσουμε για όλους αυτούς. Το παλαιό ημερολόγιο ακολουθούν και τα Πατριαρχεία Ρωσίας, Ιεροσολύμων, πλείστες όσες Εκκλησίες και το Άγιον Όρος. Για ρωτήστε όλους αυτούς, αναγνωρίζουν τους Γ.Ο.Χ.;

Τι δουλειά έχουν οι Γ.Ο.Χ. στα μετόχια και τις σκήτες της Ιεράς Νέας Μονής Χίου; Το ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν στη Χίο εντός Ιερών Μονών, έγκειται αποκλειστικά στη μακροθυμία της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου και όχι σε κάτι άλλο. Όμως αυτό, δεν επιτρέπεται να διαιωνίζεται. Και οι Άγιοι Πατέρες και οι λοιπές Μονές που ακολουθούν σήμερα το παλαιό ημερολόγιο μπορούν να εξακολουθούν να το ακολουθούν, αλλά να έχουν κοινωνία με την Κανονική Εκκλησία και εάν και εφόσον χειροτονηθούν Κληρικοί από τον Κανονικό, οικείο, Επίσκοπο. Όλα τα υπόλοιπα αντιβαίνουν στο Κανονικό Δίκαιο της Εκκλησίας και συνιστούν σχίσμα.

Ως φαίνεται, είναι σε κάποιους αδιάφορο εάν ψυχές οδηγούνται στην απώλεια, αρκεί οι ίδιοι να κορέσουν τον υπέρμετρο εγωισμό και τα προσωπικά τους…!!!

Εάν χρειασθεί, επανέρχομαι, αν και σκοπεύω περί παλαιού ημερολογίου να εκδώσω στο μέλλον σχετικό βιβλίο, με υλικό ήδη έτοιμο προς έκδοση.

*Στις 9 Νοεμβρίου, εορτάζει και τιμάται ο Άγιος Νεκτάριος, Επίσκοπος Πενταπόλεως, Σχολάρχης της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών, ο εν Αιγίνη, ο θαυματουργός!

Είναι ο μεγαλύτερος Άγιος της Εκκλησίας μας, που αναδείχθηκε τον προηγούμενο αιώνα στη χώρα μας!

Συκοφαντήθηκε και απομακρύνθηκε από την Ιερά Μητρόπολη του, από τους ίδιους τους Αρχιερείς της Αλεξανδρινής Εκκλησίας (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας). Αποκαταστάθηκε δεκαετίες μετά την οσιακή κοίμηση του.

Ανεκηρύχθη επισήμως Άγιος της Εκκλησίας μας το έτος 1961.

Εκοιμήθη στις 08/11/1920 το βράδυ στο “Αρεταίειο” Νοσοκομείο (ακριβώς δίπλα στο “Ιπποκράτειο” Νοσοκομείο Αθηνών, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας), όπου και το δωμάτιο νοσηλείας του, μικρός προσευχητικός χώρος στις ημέρες μας.

Έχει επιτελέσει χιλιάδες θαύματα απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλο τον κόσμο, ενώ πάμπολλα θαύματα επιτέλεσε και εν ζωή ευρισκόμενος.

Η Χίος σεμνύνεται και γεραίρει, διότι εδώ ο Άγιος υπηρέτησε ως δάσκαλος στο χωριό Λιθί, εκάρη μοναχός (στην Ιερά Νέα Μονή) και χειροτονήθηκε Διάκονος (στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου). Βοηθήθηκε πολύ από τον Ιωάννη Χωρέμη, που τον στήριξε οικονομικά να σπουδάσει και να προχωρήσει στα μετέπειτα βήματα του, παππού του σημερινού συμπολίτη μας κ. Γιάννη Χωρέμη.

Τον Άγιο αυτό ευλαβούμαι και επικαλούμαι ιδιαίτερα από τα παιδικά μου χρόνια. Είναι ολοζώντανος και θαυματουργός. Γνωρίζω συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν βιώσει την παρουσία του Αγίου στη ζωή τους.

Στη Χίο, Ναοί επ ονόματι του Αγίου Νεκταρίου υπάρχουν στο Λατόμι της Χίου (ανεγερθείς δαπάναις της οικογένειας Κουκουνάρη – ο εκ της οικογένειας κ. Αντώνιος Κουκουνάρης, θεολόγος, θήτευσε επί σειρά ετών ως Σχολάρχης της Ριζαρείου Σχολής), στο κέντρο της πόλης, στο Βροντάδο, στο Θολοποτάμι, στο Λιθί, στα Μεστά, στη Σπαρτουντα, στα Φυτά, μέσα στην Ιερά Σκήτη των Αγίων Πατέρων, στα Κάμπια, στο Αγρελωπο Λαγκαδάς, στην Έλατα, κ.α.

Βοήθεια όλων μας, να είναι ο Άγιος ! Μεσίτης και αρωγός προς Κύριον υπέρ ημών ! Και του χρόνου με υγεία!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.