ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 13/26-03-2020)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

*Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις δηλώσεις της για την 25η Μαρτίου, ούτε μια λέξη δεν ανέφερε για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Το ίδιο και αρκετοί αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, κυρίως… αριστερόστροφων”…!!!
Τους υπενθυμίζουμε ότι, ο αγώνας των ηρώων και μαρτύρων του 1821 έγινε «πρώτα για του Χριστού την πίστη την αγία και έπειτα για της πατρίδος την ελευθερία».
Αυτό όσοι το λησμονούν, θα πρέπει αφενός να διαβάσουν την νεοελληνική ιστορία και αφετέρου να σταματήσουν να προκαλούν το αίσθημα του Ελληνικού λαού που -πλέον- αντιλαμβάνεται πολλά…!!!

*Και κάτι άσχετο -αλλά και σχετικό- με τα παραπάνω: Ας έχουν υπόψιν τους κάποιοι και ας είναι σίγουροι ότι, όσοι ενδόμυχα επιθυμούν την αποδόμηση της Εκκλησίας μας στην Ελλάδα, εάν κάποτε επιχειρήσουν κάτι τέτοιο, θα μας βρουν όλους μπροστά τους! Δεν θα το επιτρέψουμε! Από εδώ και πέρα οποίος πολεμά την Εκκλησία είναι εχθρός, από όποιον κομματικό χώρο κι αν προέρχεται! Εξάλλου, στο θέμα αυτό, όλοι ίδιοι είναι! Δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα που να σέβεται και να τηρεί τα της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε όσα εισηγείται προς ψήφιση στη Βουλή ! Κάποτε λέγανε για τη ΝΔ, αλλά, δυστυχώς, κι αυτή τα ίδια είναι !Καμία διαφορά ! Δήθεν ευσέβεια, μόνο για τους τύπους !  Έχει αποδειχθεί ότι, οι πιο αντιλαϊκοί νόμοι έχουν ψηφιστεί από αριστερές κυβερνήσεις και οι πιο αντιεκκλησιαστικοί από δεξιές !!!

*Την προηγούμενη Κυριακή ήταν η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Αν και αλειτούργητοι –λόγω κορονοιού και δίχως τη θέλησή μας– δεν πρέπει να λησμονήσουμε τις διελθούσες εορτές των ημερών αυτών. Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: Το μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής! Εορτή χαρμολύπης! Πάντοτε μετά τη Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση! Οι πιστοί ενισχύονται από την ύψωση του στους Ιερούς Ναούς και παρηγορούνται. Έχει τεράστια δύναμη ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταύρος, διότι τον χαρίτωσε ο Κύριος υψώνοντας τις παλάμες και όλο το σώμα Του σ’ αυτόν. Έκτοτε ο Σταύρος έγινε σύμβολο αγιασμού και ευλογίας, ενώ παλαιότερα ήταν σύμβολο κατάρας και καταδίκης. Κάθε τι στη ζωή του χριστιανού είναι συνυφασμένο με τον Τίμιο Σταυρό. Δεν υπάρχει καμιά πράξη στη χριστιανική βιωτή που να μην περιέχει το σημείο του Σταυρού ! Με το σημείο του Σταυρού καθιερώνονται και αγιάζονται τα πάντα ! Είναι το «σήμα κατατεθέν» μας ! Οι αιρετικοί δεν κάνουν τον Σταυρό τους ! Εάν τους ζητήσετε να τον κάνουν το αρνούνται ! Και του χρόνου με υγεία, να τον τιμήσουμε όπως πρέπει, μέσα στους Ιερούς Ναούς μας, μακριά από ασθένειες, σωματικές και ψυχικές ! Να σημειώσουμε ότι, όλες οι Ακολουθίες που τελούνται στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Χίου (Θ. Λειτουργία, Χαιρετισμοί Παναγίας, κλπ.) αναμεταδίδονται από τον Ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου «Σήμαντρο» (στους 93,1 FM), προς ενίσχυση και παρηγορία των πιστών. Συντονιστείτε στο ραδιόφωνο στους 93,1 FM, κάθε ημέρα, να ακούτε τις Ακολουθίες της Εκκλησίας μας, καθώς και εποικοδομητικές εκπομπές όλο το 24ωρο.

*25η Μαρτίου: Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Το χαρμόσυνο μήνυμα, το «ευ-αγγέλιον» (καλή είδηση). Η μητέρα του Θεού σε 9 μήνες θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού και Υιό της και Θεό της !

25η Μαρτίου 1821: Η επανάσταση των Ελλήνων, για λευτεριά από την μακραίωνη δυναστεία και δουλεία των Τούρκων στην πατρίδα μας ! Η επανάσταση, ο ξεσηκωμός και η απαρχή της λευτεριάς, έπειτα από αγώνες ενάντια στον κατακτητή, με πόνο και αίμα ! Οι πρόγονοι μας, συνέλληνες-συμπατριώτες, ήρωες και αγωνιστές του ’21 και των μετέπειτα χρόνων ! Το νησί μας πλήρωσε πολύ ακριβά την ελευθερία του, με αίμα ηρώων και μαρτύρων, σύγχρονων Αγίων της πίστεως μας !

Ζήτω η Ορθοδοξία ! Ζήτω η Ελλάδα !
Και του χρόνου με υγεία, να τιμήσουμε την διπλή εορτή, όπως της αξίζει !

*Με αφορμή την ματαίωση του επίσημου εορτασμού της 25ης Μαρτίου, λόγω κορονοιού,  καλό θα ήταν, όπως έγινε σε πάμπολλες πόλεις-έδρες Δήμων, να μεταβούν στο μνημείο ηρώων πεσόντων και να τελέσουν τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων 3 άνθρωποι: Εκπρόσωποι Εκκλησίας, Δήμου και Περιφέρειας. Όπως έγινε σιωπηρά και σε πολλά χωριά του νησιού μας ! Το είδαμε με χαρά στην Καλλονή Λέσβου, στην πόλη της Μυτιλήνης, στην Κω, την Ρόδο, την Κάλυμνο, κ.α. Δυστυχώς, στην πόλη της Χίου, ούτε τρισάγιο…

*Την παραμονή της 25η Μαρτίου (στις 24 Μαρτίου) εορτάζει ένας Άγιος της Ορθοδοξίας, γνωστός στην τοπική μας Εκκλησία. Είναι ο Άγιος Παρθένιος ο Γ’, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ο Μητροπολίτης Χίου που έγινε Πατριάρχης και μαρτύρησε για του Χριστού την πίστη την Αγία το έτος 1657. Είθε να τον τιμήσει και η Χίος όπως του αξίζει, διότι μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν έχει προβληθεί η ιερή μορφή του όπως πρέπει, ούτε τιμηθεί εκκλησιαστικώς. Βεβαίως, οι Άγιοι δεν έχουν ανάγκη την τιμή των ανθρώπων, διότι χαίρουν στη βασιλεία των ουρανών, τιμηθέντες υπό του Θεού. Οι άνθρωποι τιμώνται τιμώντας τους Αγίους ! Άγιε του Θεού πρέσβευε υπέρ ημών των αμαρτωλών !

*«Ουαί όταν υμάς καλώς είπωσι πάντες οι άνθρωποι» (Λουκ. ΣΤ’, 26) (Ο Κύριος)
«Αλλοίμονο εάν συμφωνούν όλοι μαζί σας (ή όλοι λένε καλά λόγια για εσάς)»

Πόσο αληθινό και επίκαιρο ! Το είδαμε, αναλογιζόμενοι, πως συμπεριφέρθηκαν στους Χριστιανούς όσοι δεν πιστεύουν σε τίποτε και λύσσαξαν κατά των πιστών που μίλησαν για την Θ. Κοινωνία.

«Ποίει φίλους δια Χριστόν και εχθρούς δια Χριστόν» (Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος)
«Κάνε φίλους για τον Χριστό (αυτούς που αγαπούν τον Χριστό) και εχθρούς για τον Χριστό (εκείνους που δεν διώκουν τον Χριστό στη ζωή τους, από την κοινωνία, κλπ.)»

Ο κορονοιος μας θύμισε τα ιερά γράμματα ! Και σε τούτη τη δύσκολη περίοδο, ΄΄καθάρισε η ήρα απ΄ το στάρι΄΄. Είδαμε πόσοι έμειναν πραγματικά πιστοί, από όσα είπαν και -κυρίως- έγραψαν σε ιστολόγια, προφίλ, κλπ. Πραγματικά, είναι να λυπάται κανείς για την κατάντια και το επίπεδο του …σύγχρονου και …πολιτισμένου ανθρώπου ! Είχε απόλυτο δίκιο ο Μέγας Βασίλειος όταν έλεγε «νούς αποστάς του Θεού ή κτηνώδης γίνεται ή δαιμονιώδης» (μυαλό που απομακρύνεται από τον Θεό γίνεται ή κτήνος ή δαίμονας).

*Διαβάσαμε στον τοπικό Τύπο ότι, ο Δήμος Χίου, προκήρυξε πέντε (5) θέσεις Ιατρών και νοσηλευτών -για χρονικό διάστημα τριών μηνών- με αφορμή την πανδημία του κορονοιού. Μόνο που δεν γνωστοποιήθηκε που ακριβώς θα απασχοληθούν…

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.