Σύσταση Διεύθυνσης Επιστροφών στο υπουργείο Μετανάστευσης, ανακοίνωσε ο Ν. Μηταράκης

Τη σύσταση Διεύθυνσης Επιστροφών με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η οποία θα αναλάβει όλο το διαδικαστικό κομμάτι για τις επιστροφές όσων δεν λαμβάνουν το άσυλο ανακοίνωσε ο υπουργός Νότης Μηταράκης.
Σε συνέντευξη του, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι συνολικά τον Ιανουάριο έφυγαν 84 άτομα με 7 αποστολές για την Τουρκία, ενώ επισήμανε ότι «μέσα σε τρεις εβδομάδες, αντιμετωπίσαμε πολλά διαδικαστικά προβλήματα του τελευταίου σταδίου της επιστροφής».
Σχετικά με τα γεγονότα στη Μόρια ο υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε ότι δεν αιφνιδιάστηκαν από τα γεγονότα.
«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην καμπή δύο καταστάσεων, του υπερπληθυσμού στα νησιά αλλά και της εφαρμογής ταχύτερης διαδικασίας ασύλου και επιστροφών. Αυτό δημιουργεί ένταση την οποία πρέπει να προσέξουμε. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολες οι συνθήκες, όμως πρέπει αυτοί που έρχονται σε μια χώρα να σεβαστούν τους κανόνες και τους νόμους της. Εμείς είμαστε απολύτως εναντίον οποιασδήποτε προκλητικής συμπεριφοράς απ’ όπου και αν προέρχεται. Πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας είναι η προστασία των Ελλήνων πολιτών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.
«Τα γεγονότα στη Μυτιλήνη δείχνουν πόσο αναγκαία είναι η δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε δύσκολες αποφάσεις που μας βαρύνουν όλους. Εμάς, την περιφέρεια, τους δήμους», απάντησε σε ερώτηση αν προχωρεί η δημιουργία κλειστών κέντρων.
«Έχουμε καταλήξει στους χώρους και θα είμαστε πολύ σύντομα στη θέση να ξεκινήσουμε έργα. Τα σημεία προανακοινώθηκαν από τον κ. Στεφανή [συντονιστή για το προσφυγικό], υπήρξαν διάφορα σχόλια τοπικών κοινωνιών και βάσει αυτών καταλήξαμε σε μια τελική επιλογή χώρων, χωρίς να υπονοώ ότι υπάρχει συμφωνία, γιατί δυστυχώς πολύ λίγοι θέλουν να βγουν μπροστά και να υποδείξουν έναν χώρο», δήλωσε .
Σε ότι αφορά τα πλωτά φράγματα σχολίασε: «Το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε, σαν να τους ενοχλεί το θέμα της φύλαξης των συνόρων ιδεολογικά ως έννοιας. Τα πλωτά φράγματα θα τα εφαρμόσουμε πιλοτικά για να δούμε κατά πόσον θα είναι αποτελεσματικά. Αν δεν έχουν θετική επίπτωση στη μείωση των ροών, θα είναι μια προσπάθεια που δεν θα αποδώσει. Αλλά όταν έχεις μια κρίση, προς θεού είναι λάθος να μην προσπαθείς», είπε ο Νότης Μηταράκης.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.