Σ.Ε.Σ.ΝΟ.Χ.: Απαιτούμε εδώ και τώρα ένα δημόσιο σύστημα υγείας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας

Οι πρόσφατες εικόνες από τους πλημμυρισμένους χώρους του Νοσοκομείου Χίου, οι δηλώσεις της Διοικήτριας του, για τη μετατροπή της Μαιευτικής κλινικής, σε κλινική Covid-19, καθώς και η ανακοίνωση για αναστολή λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων αποτελούν το χρονικό ενός προδιαγεγραμμένου θανάτου!!!

Το Σωματείο εδώ και πολλά χρόνια έχει θέσει επί τάπητος τρεις σημαντικές παραμέτρους, που ουδέποτε οι εκάστοτε κυβερνώντες –διαχρονικά- ασχολήθηκαν επισταμένως, δεδομένου ότι αφορούν το σύνολο της περίθαλψης των κατοίκων του νησιού μας.

  1. Τις κτηριακές υποδομές του Νοσοκομείου.

Είναι αδιανόητο εν’ έτη 2020 (3,5 χρόνια από την εκκένωση της Παθολογικής Κλινικής) η λειτουργία του Νοσοκομείου να βασίζεται σε οικίσκους, οι οποίοι λειτουργούν είτε ως θάλαμοι νοσηλείας, είτε ως χώροι πραγματοποίησης συνεδριών ασθενών.

Είναι αδιανόητο, 5 και πλέον χρόνια το 3ο και 4ο  κτήριο να παραμένει ένα Ερείπιο, οδηγώντας  στα πλημμύρικα φαινόμενα και την εισροή των υδάτων στο εσωτερικό του Νοσοκομείου. Και σήμερα να ανακοινώνεται η περαιτέρω σύμπτυξη μιας ακόμα κλινικής, με τις όποιες συνέπειες, για την περίθαλψη των μητέρων και νεογέννητων, καθώς και στην εύρυθμη ιατρική και νοσηλευτική  λειτουργία .

Είναι αδιανόητο, εδώ και χρόνια να μην έχει γίνει η παραλαβή της νέας πτέρυγας!!!

  1. Την αποδυνάμωση της ΠΦΥ.

Πολλά χρόνια τώρα κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχιζόμενη αφαίμαξη σε επιστημονικό προσωπικό, αφού οι εργαζόμενοι στους ευαίσθητους και νευραλγικούς αυτούς τομείς έχουν μειωθεί κατά 50% και παρ’ όλα αυτά φωνή βοώντος εν τη ερήμω!!!  Καμία κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις μας, ότι το Νοσοκομείο μαζί με τα Κέντρα Υγείας Χίου και Πυργιού και τα αγροτικά ιατρεία αποτελούν τους πυλώνες περίθαλψης  των κατοίκων του Νησιού.

Στα χωριά η ανυπαρξία περίθαλψης οδηγεί τους πολίτες στο Νοσοκομείο. Αυτό σε συνδυασμό με την προσφυγική κρίση και την έξαρση της πανδημίας έχει οδηγήσει στην οριακή λειτουργία του Νοσοκομείου.  Η  απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων του, με αφορμή την επιδημία κοροναϊού, είναι  ένα μέτρο βαθειά ταξικό, ενάντια στη λαϊκή οικογένεια, που καταδεικνύει την ανεπάρκεια της κυβέρνησης και των διοικήσεων να οργανώσουν τα νοσοκομεία εναντία στην πανδημία. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη ΠΦΥ στο Νησί θα οδηγήσει  τους πάσχοντες  σε επικίνδυνα μονοπάτια για την υγεία τους ή στους ιδιώτες.

Έτσι σήμερα, συνέπεια και της πανδημίας, οδεύουμε στη δημιουργία Νοσοκομείου μιας νόσου, αφού κανένας πολιτικός παράγοντας δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου και την υπολειτουργία της ΜΕΘ, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

  1. Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση

Σήμερα, εν μέσω της ογκούμενης πανδημίας, του προσφυγικού και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, που πλήττει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα (ανεργία, λουκέτα επιχειρήσεων, κλπ) ενώ, απαιτείται η μεγίστη στήριξη στη δημόσια υγεία και η ενδυνάμωση των λειτουργιών των νοσοκομείων, τόσο σε ιατρικό εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, βλέπουμε τις δαπάνες για την υγεία στον κρατικό προϋπολογισμό να μειώνονται κατά 572 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2020. Αντίθετα οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και συνταξιούχων για περίθαλψη αυξάνονται κατά 219 εκατ. ευρώ.

Αυτή η υποχρηματοδότηση και λειτουργία των δημοσίων μονάδων υγείας, στη λογική κόστους – οφέλους, είναι η βασική αιτία της «κατάρρευσης» του δημόσιου συστήματος υγείας, με δραματικές συνέπειες για την υγεία του Λαού.

Για αυτούς η ανθρώπινη ζωή αξίζει, όσο μπορεί να πληρώσει αυτός που την έχει για να τη διατηρήσει.  Για εμάς όμως η αξία κάθε ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητη. Απαιτούμε και υψώνουμε τη φωνή μας απευθυνόμενοι στο σύνολο των εργατικών και κοινωνικών φορέων του νησιού, ώστε να συσπειρωθούμε όλοι στον κοινό ΑΓΩΝΑ για ένα δημόσιο σύστημα υγείας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας διεκδικώντας:

  • ΆΜΕΣΗ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ των εργασιών της παλαιάς πτέρυγας του Νοσοκομείου μας.
  • Μαζικές Προσλήψεις Προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής Χρηματοδότησης για την υγεία.

 

 

 

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                                                                    Η Γραμματέας

Λαμπαδοχυτός Γιάννης                                                                                Κουβαρά Ολυμπία

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.