Σ.Ε.Σ.ΝΟ.Χ.| 24ωρη Πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 10:00πμ οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χίου στην είσοδο του σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του “Σκυλίτσειου” Νοσοκομείου. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ αναφέρουν τα εξής:

«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Κάθε μέρα ζούμε στο πετσί μας τα προβλήματα που προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και η συνεχιζόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018, δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία (επομένως δεν αντικαταστάθηκαν οι 1.500 περίπου υγειονομικοί που συνταξιοδοτήθηκαν), ενώ και η προκήρυξη 2Κ/2019 των 1.116 θέσεων αφορά στην αντικατάσταση ισάριθμων επικουρικών συναδέλφων (δηλ. δεν προσθέτει ούτε έναν εργαζόμενο).

Το Νοσοκομείο της Χίου, σήμερα λειτουργεί με ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού που ξεπερνούν το 40% και με εργασιακές σχέσεις λάστιχο.

Η παρούσα άθλια κατάσταση του συστήματος  Υγείας δεν είναι τυχαία.  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , όχι μόνο διατηρεί όλα τα  αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά πάνω σε αυτά προσθέτει και τα δικά της.  Οι μικροδιαφορές τους  έχουν να κάνουν με την πιο αποτελεσματική διαχείριση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.    

Για αυτό  και μειώνουν τον κρατικό προϋπολογισμό του  2019 , για άλλη μια χρονιά,  για τα δημόσια νοσοκομεία κατά 65 εκατ. ευρώ.  Συνολικά, την διετία 2017 – 2019, η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά 415 εκατ.ευρώ, ενώ αυξήθηκαν οι πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ δηλ, από τις εισφορές μας (αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για υγειονομική περίθαλψη κατά 770 εκατ.ευρώ). Δεσμεύονται, μάλιστα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019 – 2022, να συνεχίσουν τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία (από 5,2% του ΑΕΠ το 2017 στο 4,7% του ΑΕΠ το 2022.Προτεραιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι τα υπερπλεονάσματα. Για αυτό και  αδιαφορεί για τους 1627 ασθενείς που πεθαίνουν κάθε χρόνο από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, για τους 50 διασωληνωμένους ασθενείς, που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ, για τους 48 μόνιμους αιμοκαθαιρόμενους(υπερβαίνουν τους 60 το καλοκαίρι) της Μονάδας Τεχνικού Νεφρού του Νοσοκομείου μας. Αδιαφορεί για τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και για την παλαιότητα και ακαταλληλότητα του τεχνολογικού εξοπλισμού. 

Με εργαζόμενους λάστιχο, που περιφέρονται από τμήμα σε τμήμα, σαν περιοδεύον θίασος, για να καλυφθούν τα τεράστια κενά δεν διασφαλίζεται η υγεία των πολιτών. Και δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι εργαζόμενοι των κλειστών τμημάτων (χειρουργείο – αναισθησιολογικό) παρ’ ότι η νομοθεσία το απαγορεύει, καλούνται είτε στη ΜΑΦ είτε στα ΤΕΠ προς βοήθεια, αφού τα συγκεκριμένα τμήματα κατά τις απογευματινές και νυχτερινές βάρδιες, καθώς και τα Σαββατοκύριακα καλύπτονται από ένα νοσηλευτή.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες, εφαρμόζει συνειδητά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χτύπημα της μόνιμης εργασίας και επέκταση της «ελαστικής απασχόλησης» που σημαίνει ανακύκλωση της ανεργίας και δουλειά με ημερομηνία λήξης και μειωμένα δικαιώματα. Στόχος τους, να εξασφαλίσουν τα δημόσια νοσοκομεία φθηνό εργατικό δυναμικό, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα.  Τα επίσημα στοιχεία (απογραφή ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο), αποδεικνύουν πως ο αριθμός των μονίμων και αορίστου χρόνου εργαζομένων στην υγεία στο διάστημα 2015-2018 μειώθηκε (αποχώρησαν 7.460 εργαζόμενοι και προσλήφθηκαν 6.786, δηλαδή 674 λιγότεροι).

Η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα με τη βαριά οικονομική κρίση, που πλήττει τις λαϊκές μάζες, την εδώ και χρόνια  μειωμένη χρηματοδότηση  του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου Χίου και την προσφυγική κρίση που πλήττει  και το Νησί μας, επιβάλει την άμεση αύξηση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου.

Απαιτείται η δημιουργία  σύγχρονων κλινικών που θα είναι πλήρως στελεχωμένες με επιστημονικό, ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Απαιτείται η άμεση αποπεράτωση των κτηριακών υποδομών, που έχουν οδηγήσει σε «μπλακ άουτ» τη νοσηλευτική περίθαλψη, π.χ. Παθολογική Κλινική.

Απαιτείται η άμεση στελέχωση  του Νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων ώστε να μην υπάρχει καμία μονήρης ιατρική ειδικότητα (πχ Νευρολόγου, Νευροχειρουργού κλπ).

Απαιτούνται προσλήψεις Ιατρικών ειδικοτήτων: νευρολόγου, παιδοψυχιάτρου, ογκολόγου, οδοντιάτρου – ορθοδοντικού, δερματολόγου, ρευματολόγου, ενδοκρινολόγου  κλπ.

Μόνο με την κλιμάκωση του αγώνα μας θα έχουμε κατακτήσεις.

Παλεύουμε για:

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – μονιμοποίηση όλων των επικουρικών – συμβασιούχων  με μόνιμη εργασία και πλήρη δικαιώματα

Άμεση στελέχωση της ΜΤΝ με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού του.

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας – Ανάκτηση όλων των απωλειών – Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού – Κανείς κάτω από 751€ κατώτερο βασικό μισθό.

Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη αναγκαίων μέτρων για προστασία υγείας και ασφάλειας – Πρόσληψη μόνιμων Γιατρών Εργασίας .

Πλήρη, επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας – πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό – Ανάκληση της ιδιωτικοποίησης και συγχώνευσης υπηρεσιών των νοσοκομείων».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.