Τέλος εποχής για το πρώτο νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο των Χανδρήδων

 

Στην παραλία της Αλιαγά κοντά στη Σμύρνη βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα το κρουαζιερόπλοιο HORIZON. Το Horizon αποτέλεσε το πρώτο νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο της Celebrity Cruises όταν άνηκε ακόμα στην οικογένεια Χανδρή μέχρι και το 1997 οπότε αγοράστηκε απο την Royal Caribbean.

Το Horizon κατασκευάστηκε το 1990 στα ναυπηγεία Meyer Werft και ήταν μέχρι το 2005 στο στόλο της Celebrity Cruises οπότε και πέρασε στον έλεγχο της Island Cruises (εταιρειας που ειχε συμμετοχή η Royal Caribbean) και μετονομάστηκε σε Island Star. Λίγο πιο μετά πέρασε στην Pullmantur , συμμετοχή στην οποία ειχε πάλι η RC και μετονομάστηκε σε Pacific Dream. Το 2010 ξαναπέκτησε το παλιό του όνομα ,δηλαδή το HORIZON, το οποίο και διατήρησε μέχρι τέλους που για τυπικούς/διαδικαστικούς λόγους μετονομάστηκε σε ORI. Απλά μερικά χρόνια ήταν στη Pullmantur και άλλοτε στη γαλλική θυγατρική Croisieres de France , οπως μπορείτε να δείτε και στα 2 παρακάτω βίντεο μέσα από το φακό του pireaspiraeus.com.Λογω της κρίσης που προέκυψε στον χώρο της κρουαζιέρας λόγω της πανδημίας του COVID-19 η Pullmantur μπήκε σε εκκαθάριση και όλα τα πλοία της,δηλαδή το Monarch , το Sovereign και το Horizon πουλήθηκαν για διάλυση σε εγκεκριμένα από την Ευρωπαική Ένωση διαλυτήρια .

To Horizon ήταν δεμένο στο κόλπο της Ελευσίνας από τις 18 Αυγούστου του 2020 αποφέροντας αρκετές χιλιάδες ευρώ στον τοπικό Οργανισμό Λιμένος ,αγορασμένο από Τούρκους Διαλυτές οι οποίοι εδώ και μερικά χρόνια εμπιστεύονται μια ομάδα Ελλήνων συνεργατών τους (μεταξύ των οποίων έχει την τιμή και τη χαρά να είναι και ο γράφων) για το παροπλισμό των πλοίων που έχουν αγοράσει στην Ελλάδα μέχρι να αδειάσει χώρος απέναντι στα ιδιόκτητα διαλυτήρια τους ή να μεταπωληθούν για περαιτέρω χρήση εφόσον βρεθεί αγοραστής .

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το πλοίο να περνάει ανοιχτά του Περάματος ,ρυμουλκούμενο από το Vernicos Sifnos και το Christos XL στη πρύμνη του ,μέσα από το φακό του γράφοντος ,θέλοντας να το αποχαιρετήσω μετά από 2 χρόνια.

Λίγο πιο μετά , ο καλός μας φίλος Voyager,κατά κόσμο Χρήστος Χατζάρας, έβγαλε το παρακάτω υπέροχο drone video το οποίο του ζητήσαμε για ανάμνηση.Συγκινητικό όπως και να έχει…

Στον κόλπο της Ελευσίνας ήταν επίσης δεμένα και το Drillship Ds-5 και το Marella Dream , πρώην Homeric ,τελευταίο νεότευκτο της Home Lines του Ευγενίδη.Πλέον παραμένει ακόμα το Marella Celebration το οποίο θα φύγει σύντομα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.