Ταφόπλακα στους Ναυτικούς από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας

Οι εφοπλιστές επί χρόνια στοχοποιούσαν τα εναπομείναντα δικαιώματα των ναυτεργατών και ο κύριος Πλακιωτάκης, Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας με πολύ προθυμία ικανοποίησε το προμελετημένο «έγκλημά τους».

Βέβαια, ο κ. Πλακιωτάκης από την αρχή της θητείας του στο υπουργείο Ναυτιλίας, με τα λεγόμενά του μας είχε προϊδέαση για την γραμμή και την πολιτική του υπουργείου του, που έφερε το σημερινό τερατούργημα.

Το προμελετημένο έγκλημα σε βάρος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας(ΣΣΕ) στα ποντοπόρα πλοία και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, που συντελέστηκε με την ψήφιση των εκτρωματικών τροπολογιών σε σχέδιο νόμου για «φορολογικές παρεμβάσεις», προετοιμάστηκε από τους εφοπλιστές, την κυβέρνηση και την πάντα πρόθυμη στα θέλω των εφοπλιστών Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Στα μουλωχτά, μέσα στο κατακαλόκαιρο, με μια τροπολογία-πρόκληση της τελευταίας στιγμής που κατέθεσε σε άσχετο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει στα Τάρταρα τους μισθούς των Ελλήνων ναυτεργατών στα ποντοπόρα πλοία, εξισώνοντάς τους με τις αποδοχές που δίνουν οι Έλληνες εφοπλιστές σε αλλοδαπούς ναυτεργάτες στα πλοία με «σημαία ευκαιρίας».

Το επιχείρημά τους είναι ότι έτσι θα αυξηθούν τα υπό ελληνική σημαία πλοία και θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, στην πραγματικότητα όμως θα εξαφανίσουν τον Έλληνα ναυτικό από τα πλοία, διότι με αυτή την τροπολογία καταργούν την εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στα υπό Ελληνικής σημαίας πλοία για τους Έλληνες ναυτεργάτες που ναυτολογούνται στις ειδικότητες Ανθυποπλοιάρχου και Γ’ Μηχανικού καθώς και στο κατώτερο πλήρωμα

Προβλέπεται συγκεκριμένα ότι για τους Έλληνες ναυτεργάτες που ναυτολογούνται σε ειδικότητες κατώτερου πληρώματος καθώς και στις ειδικότητες ανθυποπλοιάρχου και Γ΄ μηχανικού, θα εφαρμόζονται οι «διεθνώς κρατούσες αρχές και συμβάσεις», δηλαδή τα μισθολόγια πείνας που υπογράφει η εργοδοτική «Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών» (ITF).

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τη μισθολογική κλίμακα της ITF/ΔΟΜ, οι συνολικές αποδοχές του ναύτη στα ποντοπόρα καράβια διαμορφώνονται ως εξής σε δολάρια: Βασικός Μισθός 625 + πληρωμή Αδειών 52,08 + πληρωμή για άδειες εθνικών εορτών 30,05 + 391 για 104 ώρες υπερωρίες. Το σύνολο 1.098,13 δολάρια μηνιαίες αποδοχές, για 12ωρη δουλειά τη μέρα – 72 ώρες δουλειά τη βδομάδα (6ήμερο), χωρίς βεβαίως δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.

Με το ίδιο απατηλό επιχείρημα, βέβαια, από το 1980 έως σήμερα έχουν χτυπηθεί αλύπητα τα δικαιώματα των ναυτεργατών, έχουν μειωθεί 11 φορές οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων, όμως ο αριθμός των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα και ΣΣΕ στα ποντοπόρα διαρκώς μειώνεται (4 ως 6, ανάλογα με τους κόρους των πλοίων, έμειναν με την τελευταία μείωση της οργανικής σύνθεσης). Τώρα έρχεται η κυβέρνηση να δώσει τη χαριστική βολή στους ναυτεργάτες, για να ενισχύσει παραπέρα την τεράστια κερδοφορία των εφοπλιστών που συνεχίζεται απρόσκοπτα και εν μέσω κρίσης.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, που συνεχίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν οδήγησε στην αύξηση των υπό ελληνική σημαία πλοίων, αντίθετα χάθηκαν  χιλιάδες θέσεις εργασίας, για ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα. Αυτή η  διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική διεύρυνε την ανασφάλιστη εργασία, δημιούργησε πάνω από 1 δις ευρώ οργανικό έλλειμα στο ΝΑΤ, με τραγικές συνέπειες στις συντάξεις, στην κοινωνική ασφάλιση.

Στην ίδια κατεύθυνση, άλλο άρθρο της ίδιας τροπολογίας καθιστά σαφές ότι συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα δεν θα έχει πλέον ούτε ο πλοίαρχος. Αναφέρεται συγκεκριμένα: «Στην περίπτωση που για τις ανάγκες της εκάστοτε ναυτιλιακής εταιρείας υπό συγκεκριμένες διαδικασίες δεν προσφέρεται Έλληνας πλοίαρχος (…) θα παρέχεται η ευελιξία ναυτολόγησης αλλοδαπού πλοιάρχου. Πρόκειται για απολύτως κρίσιμη και απαραίτητη στήριξη της ελληνικής σημαίας».

Επιπλέον, σε τρίτο άρθρο της ίδιας τροπολογίας προβλέπεται συνέχεια της ωμής παρέμβασης στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να έχουν δεμένο χειροπόδαρα, διατηρώντας καλπονοθευτικούς νόμους, βασιλικά και χουντικά διατάγματα. Με την τροπολογία η κυβέρνηση παρεμβαίνει στον τρόπο που γίνονται οι εκλογές των ναυτεργατικών σωματείων ώστε να είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των εφοπλιστών, ενώ φτάνει να καθορίζει και πόσες θα είναι οι θητείες του προέδρου, του γραμματέα και του ταμία, ορίζοντας ότι δεν μπορούν να είναι πάνω από τρεις.

Και το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι στο ίδιο νομοσχέδιο που κατατέθηκε η κατάπτυστη τροπολογία για τους ναυτεργάτες, υπάρχει άρθρο που εξασφαλίζει νέες φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές!

Οι εργατοπατέρες στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) «παίζουν το βιολί τους» υπηρετώντας τα εφοπλιστικά σχέδια … και παρακολουθούν απλώς την κατάσταση ενοχλημένοι που τους τυχαίνουν τέτοια προβλήματα καλοκαιριάτικα !!!

Η ΠΕΣ/ΝΑΤ ΧΙΟΥ καταδικάζει την απλοχεριά του κυρίου Πλακιωτάκη προς τους Εφοπλιστές, που με αυτή την τροπολογία βάζει ταφόπλακα στα ναυτεργατικά δικαιώματα και θα σβήσει τον νυν και μελλοντικό Έλληνα ναυτικό από τα πλοία.

Θα στηρίξουμε και θα συμμετάσχουμε σε όποιον δίκαιο αγώνα χρειασθεί με φορείς και ναυτεργατικά σωματεία, αν και δυστυχώς η μεγάλη δύναμη του Έλληνα ναυτικού που θα έπρεπε να είναι η ΠΝΟ, είναι εδώ και πολλά χρόνια μονίμως φυλακισμένη και υποταγμένη στα θέλω των εφοπλιστών, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από το 2010 δεν υπάρχει ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Δυστυχώς, όλα όσα αποκτήθηκαν με αγώνες και εξορίες των παλιών ναυτεργατών, σιγά-σιγά χάνονται από τους καρεκλοκένταυρους της ΠΝΟ και ναυτικών σωματείων, κάτι που το ζούμε και σήμερα, εδώ χάνονται τα πάντα για τους ναυτεργάτες και αυτοί τσακώνονται για την …καρέκλα, βλέπεις είναι πολλά τα λεφτά φίλε ναυτεργάτη!

Καλούμε τα μέλη και όλους τους συναδέλφους συνταξιούχους να είναι σε ετοιμότητα μετά και την τσεκουριά που επέβαλε η κυβέρνηση στα αναδρομικά μας, η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή μετά τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού παραβιάζει κατάφωρα τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ και αποτελεί ακόμη μία κοροϊδία, ακόμη έναν εμπαιγμό σε βάρος των «απομάχων της εργασίας», και ειδικά στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Φτάνει πιά ο εμπαιγμός, εδώ και ένα χρόνο ακούμε και διαβάζουμε από τα φερέφωνα της κυβέρνησης, καθώς και από τους λαλίστατους υπουργούς για την κατάργηση του νόμου λαιμητόμου του Κατρούγκαλου, για την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ, για την κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης, για τον e-εφκα, για την κατάργηση της φαρμακευτικής δαπάνης στους χαμηλοσυνταξιούχους μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ, και τόσες άλλες δηλώσεις που μείνανε.. δηλώσεις!

Είναι πικρή του ναυτικού η μοίρα να καταπίνει την αλμύρα, απ’ το κύμα κι απ’ το δάκρυ στης θάλασσας την κάθε άκρη!!

Με Συναδελφικούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Το Δ.Σ  ΠΕΣ/ΝΑΤ  ΧΙΟΥ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.