Τα «αγκάθια» μετά τις selfies Τσίπρα – Ζάεφ

Προκλήσεις για το μέλλον ισάριθμες με τις συμφωνίες που υπέγραψαν προχθές στα Σκόπια ο Αλέξης Τσίπρας με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, επιφυλάσσει το προσεχές διάστημα σε σχέση με την τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στην αναβάθμιση της οικονομικής συνεργασίας, με σειρά λεπτομερειών όπως η οδική και σιδηροδρομική διασύνδεση, αλλά και για τη συγκρότηση της Επιτροπής που θα επιλύει τα ζητήματα που συνδέονται με τα εμπορικά σήματα.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι μεν χρήσιμη (επίσης προβλέπεται στη συμφωνία των Πρεσπών), ωστόσο από μόνη της δεν επαρκεί για την επίλυση των σχετικών ζητημάτων. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. και η κάλυψη των Ελλήνων παραγωγών από το κοινοτικό δίκαιο, δεν σημαίνει την αναγκαστική συμμόρφωση των συναδέλφων τους από τη Βόρεια Μακεδονία. Ως εκ τούτου, απαιτείται σχολαστική παρακολούθηση σχεδόν κάθε αγοράς στην οποία απευθύνονται τα προϊόντα των δύο χωρών. Ο κ. Ζάεφ υποσχέθηκε στον κ. Τσίπρα, ο οποίος του εξέφρασε και τις δικές του ανησυχίες, ότι θα αλλάξει ο τρόπος διαφήμισης των προϊόντων και του τουρισμού, ώστε να αποφεύγονται τα προβλήματα.

Ως προς το ζήτημα της αμυντικής συνεργασίας τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Πρακτικά η συμφωνία για εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και η ανάληψη της νατοϊκής υποχρέωσης επιτήρησης του εναέριου χώρου της γείτονος από την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.), αποτελεί μια «σφήνα» στην Αγκυρα και στη Σόφια που επί σειρά ετών είχαν στενότατες στρατιωτικές σχέσεις με τα Σκόπια.

Τα σχολικά εγχειρίδια

Στην προχθεσινή συνάντηση στα Σκόπια φαίνεται ότι έκλεισε και το ζήτημα των σχολικών εγχειριδίων, γι’ αυτό άλλωστε παρέστη και στη Βόρεια Μακεδονία ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης. Επιλύθηκαν τα δύο βασικά ζητήματα που αφορούσαν, πρώτον, την εισαγωγή της Αρχαίας Μακεδονίας στο μάθημα για την Αρχαία Ελλάδα στα σχολικά εγχειρίδια και, δεύτερον, την απαλοιφή των χαρτών με αλυτρωτικές αναφορές.

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στα Σκόπια συνέχισε να προκαλεί την αντίδραση των κομμάτων. Η Ν.Δ. επί της αρχής περιέγραψε την επίσκεψη ως επιχείρηση δημοσίων σχέσεων, ενώ ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος αντιπαρέβαλε τη σέλφι των κ. Τσίπρα και Ζάεφ, με τη στάση της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι, το 2008. Ο τομέας Επιχειρηματικότητας του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «από τα Σκόπια, για άλλη μια φορά, επέλεξε να μην υπερασπιστεί τα εθνικά επιχειρηματικά συμφέροντα και να κρυφτεί πίσω από στημένες φιέστες». Την ανάγκη σοβαρότητας από όλες τις πλευρές υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Κατερίνα Μπακογιάννη.

Ο κ. Πάιατ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία επιτυχημένη. «Το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια αποτελεί ελπίδα προς όλη την Ευρώπη για την ενίσχυση των σχέσεων των λαών της» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πάιατ σε ομιλία του ενώπιον των Ελλήνων εξαγωγέων.

Πηγή: Καθημερινή

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.