Τα ανώνυμα φυλλάδια και οι εκλογές Μαΐου 2019

Συνέντευξη του Μ. Βουρνού στον «ΑΝΤ1 Αιγαίου»

Με αφορμή ένα φυλλάδιο που στάλθηκε σε πολλές πόρτες πολιτών του νησιού, καλέσαμε σε συνέντευξη τον Δήμαρχο Χίου, Μανώλη Βουρνού στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα με τον ΑΝΤ1» του Κωνσταντίνου Κυδώνη, για να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο έγγραφο, αλλά και για να συζητήσουμε και άλλα θέματα του νησιού μας.
Ας ξεκινήσουμε πρώτα από το φέιγ βολάν που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου 2018 στην πόλη της Χίου. Αυτό το έγγραφο δεν το υπέγραψε κάποιος σύλλογος, ομάδα ή σωματείο, αντιθέτως υπεγράφη από μια «ομάδα πολιτών». Το έγγραφο αυτό αναφερόταν στη δημοτική αρχή, που σύμφωνα με την «ομάδα πολιτών», «με επιπολαιότητα, με μη πρακτικές συγκοινωνιακές μελέτες, επιχειρεί να πολλαπλασιάσει το κυκλοφοριακό αδιέξοδο της πόλης». Το φυλλάδιο αυτό είχε συγκεκριμένο χρώμα, και ίσως αυτό σηματοδοτούσε ότι προέρχεται από κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.
Ο Δήμαρχος Χίου σε ερώτηση που του διατυπώθηκε σχετικά με τον τρόπο που βρήκαν κάποιοι να δηλώσουν την άποψή τους και να καταγγείλουν τις ενέργειες και τα έργα της σημερινής δημοτικής αρχής ανέφερε:
«Πρόκειται για ένα ανώνυμο φυλλάδιο, το οποίο έχει κάποιες απόψεις, κάποιες ιδέες που μπορεί να είναι σωστές, μπορεί να είναι και λάθος. Όλοι πρέπει να εκφράζουμε την άποψή μας, αλλά πρέπει να την εκφράζουμε επωνύμως, κυρίως όταν τυπώνουμε και μοιράζουμε, πράγμα το οποίο απαγορεύεται. Αυτοί που προχώρησαν σε αυτή την κίνηση δεν νομίζω να είναι ομάδα, πιθανόν να είναι ένα ή δυο άτομα. Όσον αφορά το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπλασης στο κέντρο της πόλης στο οποίο αναφέρονται, πολλοί έχουν αντιρρήσεις. Είναι ένα σχέδιο που επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών και πιθανόν να θεωρούν κάποιοι, ότι θίγονται παραπάνω, παρότι έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για να βελτιωθεί η ζωή όλων μας».
Αναφορικά με το φυλλάδιο ο Δήμαρχος Χίου δε δίστασε να αναφέρει ότι η «ομάδα των πολιτών» πέρα όλων των άλλων παραθέτει και ένα έγγραφο το οποίο εστάλη από το Λιμεναρχείο Χίου στον ίδιο. Το έγγραφο αυτό σύμφωνα με όσα ανέφερε είναι παραποιημένο αφού έχουν βάλει μόνο την αρχή και το τέλος του κειμένου. Όπως τόνισε: «Άλλο πράγμα να έχω αντίρρηση, άλλο πράγμα να μην πειστώ από τους μελετητές ή από το δήμο και άλλο πράγμα να θέλω να επιβάλλω το δικό μου,  τη δική μου γνώμη σε όλους τους πολίτες του νησιού».

Ο Δήμαρχος απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με το μεταναστευτικό. Πιο συγκεκριμένα ρωτήθηκε για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που αναμένονται τώρα τη χειμερινή περίοδο να έρθουν και για το πως θα περάσει και αυτός ο χειμώνας για τους διαμένοντες στη ΒΙΑΛ. Συγκεκριμένα, είπε:
«Δεν γνωρίζω την ακρότητα των φαινομένων, αλλά μια δυνατή βροχή για πολλές ώρες ή ένα δυνατό κρύο θα φέρει πολλούς από τους ανθρώπους που βρίσκονται στο ύπαιθρο στα όριά τους. Και είναι πολύ λογικό».
Ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Κυδώνης στην εκπομπή «Καλημέρα με τον ΑΝΤ1» όπου μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης όπως προαναφέραμε ήταν καλεσμένος ο Δήμαρχος Χίου, δεν δίστασε να τον ρωτήσει σχετικά με τα έργα που αφήνει πίσω του, τώρα που σε λίγους μήνες λήγει η θητεία του, ως Δήμαρχος Χίου.
Ο Μανώλης Βουρνούς απάντησε, απαριθμώντας τα έργα του Δήμου. Έργα ενεργειακής αναβάθμισης σχολείων, τα νέα νηπιαγωγεία που τώρα κατασκευάζονται στον Άγιο Γιώργη Ορφανό, την αναβάθμιση του Ιωνικού Κολυμβητηρίου, που έχει επιτευχθεί χρηματοδότηση της τάξης των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ συν κάποια ακόμη χρήματα που προορίζονται για την αναβάθμιση των μηχανολογικών του εγκαταστάσεων.
Ακόμη, πρόσθεσε το έργο του αεροδρομίου και συγκεκριμένα δήλωσε : «Η οδός Ιωάννου Χρήστου είναι μια πραγματικότητα αυτή τη στιγμή. Το έργο κατασκευάζεται. Πρόκειται για ένα έργο που θα ανοίξει το δρόμο για να μπορέσουν οι υπόλοιποι, το Υπουργείο και η Περιφέρεια να συνεχίσουν το δικό τους έργο. Όλα αυτά είναι όλα όσα παλεύουμε.
Η χρηματοδότηση που έχουμε εξασφαλίσει, για μια συνολική αναμόρφωση, στο κέντρο της πόλης αγγίζει τα 8,5 εκατομμ. ευρώ. Για να καταφέρουμε να ξαναδούμε την πόλη μας διαφορετικά. Σημαντικό έργο επίσης αποτελεί το Α’ και Δ’ τμήμα του περιφερειακού δρόμου που επιτέλους ολοκληρώνεται.
Ένα ακόμη έργο ξεκινά τώρα στην περιοχή του Μπαλουχανά. Από την αρχή της θητείας μου ως Δήμαρχος απέφυγα να κάνω αυτό που πολλοί μου είπαν «βάλε ένα πράγμα στόχο και όλα τα άλλα άστα».
Τί είπε ο Δήμαρχος Χίου για όλα όσα κατάφερε επί θητείας του αλλά και για αυτά που τελικά δεν κατάφερε να τελειοποιήσει;
«Γνωρίζω ότι πολλά είναι τα στραβά εδώ στη Χίο. Εδώ εργάζομαι, εδώ ζω. Τα βλέπω καθημερινά. Γνωρίζω τα προβλήματα του τόπου μου. Αυτό που προσπάθησα να κάνω ως δήμαρχος ήταν να φτιάξω ένα Δήμο που θα  μπορεί να στέκεται οικονομικά, να μην χρειαστεί να μπει σε επιτήρηση από το υπουργείο Εσωτερικών, όπως θα έμπαινε το 2015 και να μπορεί να λειτουργεί προς όφελος του Δημότη. Αυτό είναι ένα από τα μέτρα που δείχνει ότι ο Δήμος λειτουργεί σωστά. Πρέπει όλοι μας να είμαστε υπερήφανοι για όλα όσα έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής και κυρίως να συνεχίσουμε να προβάλλουμε τα συλλογικά μας θέλω και όχι τα ατομικά».
Τέλος σε ερώτηση σχετική με την υποψηφιότητα του στις επόμενες εκλογές του Μαΐου 2019 ο Δήμαρχος δήλωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, λέγοντας επίσης ότι ο λόγος που θέλει να συνεχίσει ως Δήμαρχος δεν είναι η πολιτική του καριέρα αλλά το ότι οφείλει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τα ημιτελή έργα του νησιού.
Οι επόμενες εκλογές και η ολοκλήρωση ορισμένων έργων στο νησί μας όπως ανέφερε «φέρνει μια ελπίδα αλλαγής των πραγμάτων».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.