ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ’21 – Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ, Ο ΕΚ ΤΥΡΝΟΒΟΥ, ΜΟΝΑΧΟΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΣ, Ο ΕΝ ΧΙΩ ΜΑΡΤΥΡΗΣΑΣ (+ 04 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1818)

 
 
Η σημερινή εκπομπή είναι η τελευταία, αναφορικά με την προβολή των νεομαρτύρων της Χίου, που απετέλεσαν τα “θεμέλια του ’21” και σημάδεψαν τον ιερό αγώνα για τη λευτεριά των Ελλήνων. Συν Θεώ, στο μέλλον, θα προσεγγίσουμε τον βίο και άλλων Αγίων της τοπικής μας -και όχι μόνον- Εκκλησίας.
Οι εκπομπές (συνολικά 18) πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, την περίοδο Ιανουάριος 2021- Ιανουάριος 2022.
 
Σήμερα, προβάλλεται η 18η εκπομπή “Τα θεμέλια του ’21”, από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Χιου (www.imchiou.gr).
 
Μνήμη Αγίου Ονουφρίου, μοναχού και ιεροδιακόνου, του εκ Τυρνόβου.
 
Ο Άγιος Ονούφριος, εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος. Ασκήθηκε σκληρά, πλησίον “αληπτών” πατέρων και προετοιμάστηκε για το μαρτύριο της ομολογίας υπέρ Χριστού σε μια εποχή που “όλα τα σκίαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά”. Καταγόταν από την Βουλγαρία και συνδεόταν με το Άγιον Όρος. Έλαβε μαρτυρικό τέλος στη Χίο, στις 04 Ιανουαρίου 1818, μόλις 3 χρόνια πριν την έναρξη του ιερού επαναστατικού-εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του γένους μας και 4 χρόνια πριν τη μεγάλη Σφαγή της Χίου.
—————
 
Ιδέα- Πρόταση: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος 
 
Συγγραφή κειμένων- Παρουσίαση: Γεώργιος Φωτ. Παπαδόπουλος, Κήρυκας θείου λόγου, Master Ορθόδοξης θεολογίας
 
Λήψη εικόνας και ήχου- Μοντάζ: Γεώργιος Στ. Στείρος
 
Χώρος παρουσίασης: Βιβλιοθήκη Ιεράς Μητροπόλεως Χίου “Άγιος Αγαπητός”,  Παναγία Μούτσαινα -Βροντάδος
——————————————————————–
Ακούστε τη βιογραφία του Αγίου εδώ:
 
Γεώργιος Φωτ. Παπαδόπουλος
Master Ορθόδοξης θεολογίας

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.