Τα λεωφορεία του Σωτήρη μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές

 

 

 

Συναντήσαμε μια εικόνα της δεκαετίας του 70

Ο Σωτήρης ένας φίλος από τα παλιά, ένας γνωστός μεροκαματιάρης των πλοίων που έχει ταξιδέψει τα γλυκά της Χίου σε όλον τον κόσμο με το πατροπαράδοτο επάγγελμα του πλανόδιου εμπόρου, μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές, με τα γνωστά-άγνωστα υπεραστικά λεωφορεία, των δωδεκαετιών 70-80, που έχει στην κατοχή του.

Μία εικόνα του μακρινού παρελθόντος που θα μπορούσε για το νησί μας, να αποτελέσει μέρος του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, κάτι διαφορετικό για να εμπλουτίσει την τουριστική ταυτότητας της Χίου.

 

 

Τα κλασσικά λεωφορεία, που κατασκευάστηκαν από την ιστορική ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία ΒΙΑΜΑΞ, τα οποία κυκλοφορούσαν με την καρδιά (μηχανή) της Mercedes, διέπονται αυτή την στιγμή από το ειδικό πλαίσιο για την περιορισμένη κίνηση των παλαιών ιστορικών οχημάτων κι έχουν ειδικές πινακίδες με βάση και τις σχετικές ρυθμίσεις.

Το κλασικό ελληνικό λεωφορείο είναι ένας αναξιοποίητος πόρος που θα μπορούσε να συμπληρώσει το τουριστικό προϊόν των νησιών μας την επόμενη μέρα.

Το προσωπικό μεράκι του Σωτήρη, είναι ο λόγος για τον οποίο ο ίδιος είναι σήμερα ιδιοκτήτης vintage λεωφορείων -και όχι μόνο- τα οποία μάλιστα έχει αναπαλαιώσει, και τα κυκλοφορεί για τις δικές του βόλτες, ενώ θα μπορούσαν να είχαν παραχωρηθεί και για διαφημιστικό σκοπό του νησιού μας.

 

 

Το πιο παλιό όχημα του Σωτήρη Ζαπάλτα, είναι ένα Mercedes μοντέλο του 70, κατασκευασμένο στην ΒΙΑΜΑΞ για λογαριασμό των Υπεραστικών γραμμών του νησιού μας.  Το συγκεκριμένο λεωφορείο ξεκίνησε την “υπεραστική ζωή του” το 1970 και κατέληξε σε χέρια ιδιωτικής χρήσης το 1995. 

Άλλο ένα ακόμη όχημα, παλιό λεωφορείο έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του Σωτήρη, το οποίο μετά από τρία χρόνια επιμελούς εργασίας έχει αναπαλαιώσει.

Πρόκειται για οχήματα κατασκευασμένα από την ιστορική ΒΙΑΜΑΞ, η οποία λειτούργησε από το 1955 μέχρι το 1984 κατασκευάζοντας αμαξώματα και στη συνέχεια ολοκληρωμένα πούλμαν και λεωφορεία βασισμένα σε σασί και κινητήρες της Mercedes-Benz. Στο απόγειο της δυναμικής της μάλιστα η εταιρεία έφτασε να εξάγει μεγάλους αριθμούς οχημάτων τα οποία είναι ακόμα σε λειτουργία κυρίως στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

 

 

«Το Mercedes VIAMAX του 1970, που έχει στην κατοχή του ο Σωτήρης Ζαπάλτας είναι 27 θέσεων, με κατασκευασμένο αμάξωμα από την ιστορική ελληνική ΒΙΑΜΑΞ πάνω σε σασί και κινητήρα Mercedes. Ξεκίνησε η κατασκευή του το 1969 και χρησιμοποιήθηκε κυρίως για υπεραστικές συγκοινωνίες σε άγονες γραμμές.

Η χρονομηχανή του Σωτήρη μας γύρισε ευχάριστα πολλά χρόνια πίσω. Μας μετέφερε τις μνήμες πίσω πριν από 30, 40, 50 χρόνια, όταν εκείνα τα ηρωικά πράσινα λεωφορεία με τον φοβερό θόρυβο, τις ανύπαρκτες ανέσεις, τα άσπρα προσκέφαλα και τις μπλε επενδύσεις, έκαναν τις δύσκολες διαδρομές στα χωριά της Βόρειας και Νότιας Χίου, γράφοντας την δική τους δύσκολη ιστορία στα χρονικά δρώμενα του νησιού μας.

Σωτήρη σ ευχαριστούμε για την υπέροχη μέρα που μας χάρισες, αποκτώντας ξανά παλαιές καλές αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.

Φιλικά Π. Κυδώνης

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.