Τα Μπακαλιαράκια του Λευτέρη Πυκνή: 25η Μαρτίου 2022 της Παλιγγενεσίας και ο Ευαγγελισμός της Παναγίας μας!!!

 

 

Θα ξεκινήσω με ευχές για την μεγάλη γιορτή της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας και την Ελευθερία μας και της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Δεν είμαι ούτε υπήρξα επαγγελματίας μάγειρας αλλά είναι ευτυχώς εμπειρίες από τα παιδικά μου χρόνια από την μάνα μου αλλά και την διαχρονική πορεία και εξέλιξη της ζωής μου!
Έμαθα από μικρό παιδί στην αυτοσυντήρηση, την αυτοδυναμία και να είμαι αυτάρκης σε όλους τους τομείς.
Όπως αναφέρεται στον τίτλο του άρθρου μου
Τα Μπακαλιαράκια του Λευτέρη Πυκνή κλπ.
Μπορεί να είναι εικόνα φαγητό, εσωτερικός χώρος και κείμενο
Λόγω συνθηκών εργασίας στην πορεία των εβδομήντα πέντε χρόνων της ζωής μου δεν έτυχε ποτέ να ξαναφτιάξω Μπακαλιαράκια που παραδοσιακά από τον 15ο αιώνα είθισται να μαγειρεύουν δύο φορές τον χρόνο όλοι οι Έλληνες της Χριστιανοσύνης δηλαδή μέσα στην νηστεία της Σαρακοστής την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων!
Και μιλάμε για τον παστό μπακαλιάρο πού τον μαγειρεύουν με διαφορετικούς τρόπους σε πόλεις και χωριά τόσο στα παραλιακά μέρη όσο και πάνω στα ψηλά βουνά πού το φρέσκο ψάρι ανέκαθεν ήταν άπιαστο όνειρο θερινής νυκτός.
Τον παστό μπακαλιάρο μπορούμε να τον τρώμε οπότε θέλουμε καθόλη την διάρκεια του χρόνου και μάλιστα πολλά καταστήματα εστίασης και ταβέρνες τον έχουν ως σήμα κατατεθέν και ως το πρώτο πιάτο του καταστήματος τους.
Μπορούμε τον Μπακαλιάρο να τον φάμε όλοι μας και φθηνά και πλουσιοπάροχα με πολλούς τρόπους όπως πλακί ή λεμονάτο ή στην κατσαρόλα, αλλά για αυτές τις δύο γιορτές τον προτιμούμε ως μπακαλιαράκι στο τηγάνι με σκορδαλιά και φυσικά ουζάκι Χιώτικο!
Όπως γράφω για πρώτη φορά έφτιαξα σήμερα Μπακαλιαράκια με την εξής διαδικασία:
Αγόρασα ένα δισκάκι Βακαλάο Νορβηγίας 846 γραμμάρια αξίας 8,28 Ευρώ και έτοιμη σκορδαλιά 250 γρ με 1,75 Ευρώ και αλεύρι 1κιλό με ένα Ευρώ και 4λιτρα Ελαιόλαδο 16,9 Ευρώ και γράφω την αξία των προϊόντων γιατί γίνεται τελευταία μεγάλος ντόρος με την ακρίβεια.
Όποιος θέλει βρίσκει προσφορές που έχουν τα σούπερ μάρκετ ΑΒ και το αναφέρω γιά να ευλογήσω την γενειάδα μου επειδή εργάζεται ο γαμπρός μου σ αυτά!
Για δεκαοκτώ ώρες τοποθέτησα το δισκάκι με τον παστό μπακαλιάρο μέσα στο νεροχύτη και συχνά πυκνά σηκωνόμουν και περίπου 10 φορές άλλαξα το νερό με τον απλό τρόπο άνοιγα την βρύση και έτρεχε αρκετό νερό.
Ο παστός μπακαλιάρος ήταν πέντε τεμάχια κομμένο όλο το φύλλο και μούλιαζε για 18 ώρες και φούσκωσε οπότε τον ξέφτισα έβγαλα το δέρμα καί τα κόκαλα και τον έκανα μικρά τεμάχια!
Έβαλα μέσα στην λεκάνη ένα κιλό αλεύρι έριξα και όλα τα ψιλά τεμάχια του μπακαλιάρου και με λίγο λίγο νερό και ανακάτεμα το έκανα μίγμα κουρκούτι έτοιμη για το τηγάνι.
Έριξα μέσα στο τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο και μόλις άρχισε να καίει με το κουτάλι έριχνα μέσα μεγάλη ποσότητα όπως δείχνει η φωτογραφία και έτσι έχω τραγανά και γευστικότατα Μπακαλιαράκια περίπου 27 τεμάχια με όσα υλικά γράφω.
Πρέπει το λάδι μες το τηγάνι να είναι καυτό για να μην κολλήσει στο τηγάνι και να ψηθούν μέσα και έξω!
Πάντως τα Μπακαλιαράκια του Λευτέρη έγιναν υπέροχα και μάλιστα σχεδόν ανάλατα!
Απλά φθηνά και μπερικέτι για να φάνε δέκα άτομα από δύο τρία τεμάχια!
Εγώ και τα παιδιά μου τα ευχαριστηθήκαμε!
Και του χρόνου με υγεία και Χαρά με Ειρήνη σε όλη την ανθρωπότητα!
Βέβαια την σημερινή εποχή με το διαδίκτυο δεν είσαι ποτέ μόνος σου γιατί μπορούμε άμεσα να βλεπόμαστε μεταξύ μας φίλοι και συγγενείς όπως έκανα εγώ σήμερα με τον φίλο μου, διευθυντή της Χιώτικης Διαφάνειας και του ΑΝΤ1 ΑΙΓΑΙΟΥ Κώστα Κυδώνη, που τα δύο-τρία τελευταία χρόνια έχουμε γίνει κολλητάρια και εκείνος από την Βολισσό και εγώ από την πόλη τσουγκρίζαμε διαδικτυακά τα ποτήρια μας με το ουζάκι μας και τις εγκάρδιες ευχές μας.
Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και εσωτερικός χώρος
Χρόνια ΠΟΛΛΑ Ελληνίδες και Έλληνες απανταχού γης και εύχομαι Ειρήνη σε όλη την υφήλιο!
Καλό ξημέρωμα με Υγεία και Χαρά!
Χίος 25 Μαρτίου 2022
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.