Τα Πρωτοχρονιάτικα Καραβάκια φέτος … μέσα από τις οθόνες μας! Καλή Χρονιά, χρόνια πολλά στους Χιώτες και τις Χιώτισσες!

 

Μια χρονιά με πρωτοφανείς συνθήκες και δυσκολίες φθάνει στο γέρμα της. Σε λίγο ανατέλλει η υπόσχεση του Νέου, που ευχόμαστε να είναι τυχερό, δημιουργικό και ευτυχισμένο και να φέρει καθετί που το παλιό μας έχει στερήσει. Είθισται οι ευχές πριν την έλευση του Έτους σε επίπεδο Δήμου, να δίνονται στην κεντρική μας Πλατεία, με τη ζεστή και φιλόξενη αγκαλιά των καλλιτεχνικών μας δράσεων, αλλά και ειδικότερα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με τη διεξαγωγή της ετήσιας αναβίωσης του μοναδικού τοπικού εθίμου των Πρωτοχρονιάτικων Καραβιών.

Με αίσθημα ευθύνης, παρακολουθώντας τις εξελίξεις της πανδημίας και τροποποιώντας συνέχεια τους αρχικούς προγραμματισμούς μας, πάντα με απόλυτο σεβασμό στα μέτρα, αρνηθήκαμε να υποδεχθούμε την καινούργια χρονιά στη σιωπή. Στην άρνηση μας αυτή, βρήκαμε συμπαραστάτες τις ενορίες, που σηκώνουν στους ώμους τους μαζί με τα βαποράκια τους ένα παλιό έθιμο. Οι συνθήκες για την διεξαγωγή του διαγωνισμού του μοναδικού μας εθίμου, αμετάκλητα απαγορευτικές για φέτος.

Έτσι, ευθυγραμμισμένο και το έθιμο στις νέες συνθήκες, αλλά και τις υπόλοιπες δράσεις του Δήμου μας, φέτος, θα φτάσει στα σπίτια μας και σε οθόνες ανά την υφήλιο, ηλεκτρονικά. Οι ενορίες με συγκινητική διάθεση συνεργασίας, ομόνοια, φιλία, προθυμία και θυσίες έγραψαν τα παινέματα τους για την καλοχρονιά. Τα πολυπληθή άλλοτε πληρώματα τους, παραχώρησαν τη θέση τους σε λίγα παιδιά με αδελφικούς και οικογενειακούς δεσμούς, ώστε να μπορέσουν να σταθούν μαζί.

Στην όλη χρονοβόρα, σύνθετη και εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια του Δήμου για τη διάσωση και επιβίωση του εθίμου, με την εξασφάλιση των ενοριών με ένα γερό οικονομικό έρεισμα, ένα ζεστό και δυνατό χέρι βοήθειας άπλωσε το Μικρασιατικό Σωματείο του Φάρου Βαρβασίου, το οποίο στήριξε τον αγώνα του Δήμου για να μην εγκαταλειφθούν τα μοναδικά καραβάκια, που διέσωσε και αναβίωσε η Περιηγητική Λέσχη Χίου. Η όλη δράση, διαφορετική, μα το ίδιο συγκινητική, έδωσε το ραντεβού της για του χρόνου στην κεντρική μας πλατεία.

Αυτή η νότα χαράς και αισιοδοξίας, μαζί με την εξ αποστάσεως συμμετοχή των ναυτικών μας στις ευχές του νέου έτους, ευχόμαστε να φτάσει σε όλους εσάς.

Από τους συμμετέχοντες, τους τεχνικούς, τους συντελεστές, τους υποστηρικτές των δράσεων μας, ένα μεγάλο ευχαριστώ στα ΜΜΕ του νησιού και σε όλους όσους επώνυμα ή ανώνυμα βοήθησαν, ώστε τις λίγες ώρες που απομένουν από την παλιά χρονιά, να τις διαδεχτούν με ελπίδα οι πρώτες στιγμές του Νέου Έτους.

 

Καλή Χρονιά, χρόνια πολλά στους Χιώτες και τις Χιώτισσες όπου γης!

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.