Τα ύποπτα αντισταθμίσματα- Η περίπτωση του ΦΠΑ του Κώστα Τρομπούκη

Οι πρόσφατες κυβερνητικές θριαμβολογίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελούν ακόμη μια κραυγαλέα περίπτωση εμπαιγμού και υποκρισίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους εργαζόμενους και την κοινωνία συνολικά. Κι αυτό γιατί την αύξηση δεν την δίνει ο κ. Τσίπρας, αλλά οι εργοδότες και μάλιστα οι εργαζόμενοι τελικά, δε θα δουν αύξηση στο μισθό τους, αλλά θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα σε φόρους. Είναι μια καλοστημένη παγίδα με επικοινωνιακό περιτύλιγμα, με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους εις βάρος του ιδιωτικού τομέα που ήδη έχει σηκώσει τα περισσότερα βάρη και τελικά ούτε οι εργαζόμενοι θα δουν ουσιαστικές αυξήσεις.

 

Και δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την κυβέρνηση να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Δεν υπάρχει παροχή για την οποία η Κυβέρνηση να μην έχει εφεύρει και κάποιο ύποπτο «αντιστάθμισμα». Τα ψιλά γράμματα, πίσω από τους πηχυαίους τίτλους! Το είδαμε και στην περίπτωση του νησιωτικού ΦΠΑ!

 

Ποιος δε θυμάται τον κ. Τσίπρα να ανακοινώνει το καλοκαίρι: «Όσο είμαι εγώ Πρωθυπουργός θα υπάρχει ο νησιωτικός ΦΠΑ», την ώρα μάλιστα που είχε συμφωνήσει με την Κα Μέρκελ για επιστροφές προσφύγων στα νησιά μας.

 

Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η παράταση του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά του Β. Αιγαίου, η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή μια νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία όχι μόνο παρέτεινε το ίδιο προβληματικό καθεστώς με την ανά εξάμηνο εξέταση του ΦΠΑ, αλλά πλέον το συνέδεε ευθέως με τον αριθμό των προσφύγων που διαμένουν σ’ αυτά.

 

Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για τη Ν.Δ. είναι απολύτως επιβεβλημένη για την οικονομική επιβίωση των νησιών. Οι λόγοι που επιβάλλουν την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε αυτά τα νησιά, ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο από τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

 

Ο νησιωτικός ΦΠΑ προστατεύθηκε από όλες τις κυβερνήσεις, ακόμη και υπό πολύ δυσκολότερες δημοσιονομικές συνθήκες. Καταργήθηκε πρώτη φορά από την Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.

 

Η ΝΔ είχε ζητήσει, με τροπολογίες που η συγκυβέρνηση Καμμένου – Τσίπρα είχε απορρίψει, τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, χωρίς αστερίσκους και σημειώσεις, χωρίς -δηλαδή- να συνδέεται η διατήρηση του ΦΠΑ με τους πρόσφυγες.

 

Χωρίς εκβιαστικά διλήμματα, διότι αυτό συνιστά το δίλημμα που απευθύνει η Κυβέρνηση προς τους νησιώτες: “Εάν θέλετε χαμηλό ΦΠΑ, πρέπει να δεχθείτε υπεράριθμους πρόσφυγες”.

 

Ο δρόμος για την επιστροφή μας στην κανονικότητα περνάει από την οικονομική ανάκαμψη. Μόνο η κοινωνική οικονομία της αγοράς μπορεί να παράγει πλούτο για όλους, να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες δουλειές. Και μόνο ένα ισχυρό αλλά και αποτελεσματικό κράτος, απαλλαγμένο από τα βαρίδια της πελατειακής λογικής, μπορεί να διευκολύνει την όσο το δυνατόν πιο δίκαιη κατανομή αυτού του πλούτου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.