Την Νύχτα που ήρθε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην Ελλάδα … 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974

Μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο ξημέρωμα της 20 ΙΟΥΛΊΟΥ του 1974 και την δύσκολη και μάλλον τραγική κατάσταση που ζούσε και βίωνε το Ελληνικό Έθνος ό Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος σέ κρυφή σύσκεψη πού είχε μακριά από τόν Δικτάτορα Δ. Ιωαννίδη και βλέποντας ότι και οι τρεις αρχηγοί στρατού Γαλατσάνος Ναυτικού Αραπάκης και Αεροπορίας Παπανικολάου είχαν τόν έλεγχο στα σώματα πού Διοικούσαν αποφάσισαν:

Ότι πρέπει επιτέλους να αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας οι πολιτικοί ! Άρχισαν με τον πρόεδρο Φαίδωνα Γκιζίκη να βολιδοσκοπούν και να έρχονται σέ επικοινωνία με όλους τους κεντροδεξιούς πολιτικούς για τό ποιός θα ηγηθεί για την πρωθυπουργία τής Πατρίδος μας! Έπεσαν τά ονόματα τού Πέτρου Γαρουφαλιά τού Παναγιώτη Κανελλόπουλου και τού Γιώργου Μαύρου!

Είχαν σχεδόν καταλήξει στον Κανελλόπουλο αλλά μάλλον φαινόταν αδύναμος χωρίς τό τσαγανό που χρειάζονταν την δεδομένη χρονική στιγμή η Ελλάδα. Την λύση Καραμανλή την πρότεινε ο Ηπειρώτης Ευάγγελος Αβέρωφ αλλά η κατάσταση ήταν άκρως επείγουσα και δραματική καί ό Καραμανλής βρισκόταν στο Παρίσι! Τότε ο Αβέρωφ από το γραφείο τού Γκιζίκη επικοινώνησε με το Παρίσι και έδωσε στο τηλέφωνο τόν Καραμανλή και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα! Βγήκε το απόγευμα της 23 ΙΟΥΛΊΟΥ 1974 γύρω στις 18.30 η είδηση ότι επίκειται ο ερχομός του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι!

Φεύγοντας από το Παρίσι ο Καραμανλής από το αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ τούς είπε ( Παιδιά, προσεύχεστε δι εμέ ) Όταν έφθασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού με το αεροπλάνο που τού διέθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’Εσταίν το πλήθος των Ελλήνων όλων των πολιτικών χρωμάτων είχαν εισέλθει στο αεροδιάδρομο αλλαλάζοντας σέ έξαλλη πανηγυρική κατάσταση και σήκωναν τόν Καραμανλή στά χέρια τους !

Η ορκωμοσία του Καραμανλή έγινε ξημέρωμα της 24 ΙΟΥΛΊΟΥ 1974 και ώρα 04.20! Άρχισαν αμέσως συσκέψεις με όλους τους πολιτικούς για τόν σχηματισμό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας!

Στις 16.00 απόγευμα έγινε ή ορκωμοσία των πρώτων υπουργών: Αντιπρόεδρος και υπουργός εξωτερικών Γεώργιος Μαύρος, Συντονισμού Ξεν.Ζολωτας , Αμύνης Ευάγγελος Αβέρωφ, Εσωτερικών Γεώργιος Ράλλης, Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, Δημόσιας Τάξεως Σόλων Γκίκας, Παιδείας Νικόλαος Λούρος, Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τσάτσος,Απασχολήσεως Κώστας Λάσκαρης και παρά τω πρωθυπουργώ ό Δημοσιογράφος Παναγιώτης Λαμπρίας.

Δύο μέρες αργότερα ορκίστηκαν καί άλλοι υπουργοί: Στράτος, Πεσματζόγλου, Παπασπύρου,Αθ.Κανελλοπουλος , Μαγκάκης, Μυλωνάς, Μηνιαίος, Δεβλέτογλου,Μπούτος, Τσάτσος, Βαρβιτσιώτης, Στεφανόπουλος, Αποσκίτης,Τσαλδάρης , Αλαβάνος, Κεφαλογιάννης, Γιαννόπουλος, Ταλιαδούρος,Παπαγιαβής, Μπίτσιος, Κατσαδήμας και Βασιλείου ! Όλα αυτά τα χαρμόσυνα για την στιγμή γεγονότα τα είδαμε ντυμένοι στο χακί στην πλατεία της Καλαμωτής από την τηλεόραση τού καφενείου πού μαζευτήκαμε όλοι οι επίστρατοι και οι δημοκρατικοί μόνιμοι Αξιωματικοί που αμέσως καταλάβαμε με ποιούς είχαμε νά κάνουμε καί με τόν τρόπο πού θα τούς αντιμετωπίζαμε!

Υπήρχαν φανατικοί χουντικοί αξιωματικοί πού νόμιζαν ότι κρατούσαν τον Πάπα από τά Φρύδια και περίμεναν την ώρα καί την στιγμή που θα μπορούσαν να ανατρέψουν καί πάλι την Δημοκρατική Κυβέρνηση! Ευτυχώς όλα τά βαρέα όπλα τά είχαμε στά χέρια μας οι έφεδροι αξιωματικοί και οπλίτες και οργανωθήκαμε μαζί με τούς δημοκράτες μόνιμους αξιωματικούς για νά αποτρέψουμε οποιαδήποτε ενέργεια που ακούγαμε και είχαμε πληροφορίες για την ανατροπή καί την εκτέλεση τού Κωνσταντίνου Καραμανλή! Αργότερα μάθαμε κατά την διάρκεια των 98 ημερών πού μείναμε επίστρατοι ότι ό Κων/νος Καραμανλής άλλαζε κάθε βράδυ τόπο διαμονής, ακόμη και σε σκάφος φίλων του έμεινε πολλές φορές!

Σέ συγκέντρωση που έγινε από τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αβέρωφ στο Στρατόπεδο Γκιάλα μέσα στο μεγάλο Κ.Ψ.Μ. μας ανήγγειλε την νομιμοποίηση τού Κ.Κ.Ε και σέ ερωτήματα από φανατικό αξιωματικό της Χούντας γιατί γίνεται αυτό ; ο Αβέρωφ τού απάντησε ό εχθρός μας είναι οι Τούρκοι καί όχι οι Έλληνες καί συνέχισε και τού είπε γιατί νά κρύβονται; Έτσι θά γνωρίζουμε ποιοί είναι πως σκέφτονται και πώς ενεργούν καί πράττουν! Νά γιατί ό Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε ό Εθνάρχης τής Ελλάδος! Κατάργησε τίς διαχωριστικές γραμμές και συμφιλίωσε τόν Ελληνικό λαό και τό Έθνος μας. Αυτά όλα τα γεγονότα τά έζησα καί τά βίωσα ζωντανά καί συμμετείχα με την παρουσία μου στην εξέλιξη της επαναφοράς της Δημοκρατίας στην Ελλάδα την 24 ΙΟΥΛΊΟΥ 1974!

Μνήμες πού δεν ξεχνιούνται ποτέ γι’ αυτό άλλωστε και γράφω τα γεγονότα όπως τα έζησα πριν ακριβώς από 47 χρόνια! Εύχομαι Ειρήνη καί πολιτική σταθερότητα!

Χίος, Απόγευμα 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Λευτέρης Πυκνής

Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.