Το αναπτυξιακό «βαρόμετρο» των ελληνικών Περιφερειών από το ΙΟΒΕ και το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών

Η ομάδα του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών ανακοινώνει τη συνεργασία της με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ. Στο πλαίσιο αυτής, θα εκπονούνται  και θα εκδίδονται  εξαμηνιαίες εκθέσεις των κοινωνικοοικονομικών τάσεων στις Περιφέρειες της Ελλάδας.

 

Στόχος της κάθε έκθεσης είναι η συστηματική παρακολούθηση, ανάδειξη και ερμηνεία των περιφερειακών τάσεων σε μια σειρά από δείκτες. Μέσα από έγκυρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση, σκοπός των εκθέσεων είναι η συστηματική δημόσια ενημέρωση ενός ευρέος φάσματος ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένης της κοινής γνώμης.

 

Ενδεικτικά, οι εκθέσεις θα εστιάζουν:

 

-Στην αποτύπωση των πλέον πρόσφατων τάσεων σε ένα ευρύ πλέγμα κοινωνικών και οικονομικών δεικτών, στη βάση των στόχων της Ευρώπης 2030 για οικονομική ευημερία χωρίς αποκλεισμούς, συμβατή με την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

 

-Στην ερμηνεία των δεικτών μέσα από ανάλυση που θα παρουσιάζει την εξέλιξη συνδυαστικά για επιμέρους τομείς, καθώς και σε σχέση με το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον σε εθνικό επίπεδο.

 

Οι καταγραφόμενοι δείκτες θα αφορούν πολλαπλές θεματικές ενότητες. Ενδεικτικά αναφέρονταιοι:

 

  • Δημογραφικές τάσεις
  • Οικονομική δραστηριότητα
  • Εξελίξεις στην αγορά εργασίας
  • Επιχειρηματικότητα
  • Δείκτες σε επιλεγμένους κλάδους
  • Ρυθμιστικό πλαίσιο
  • Κοινωνικές υπηρεσίες και ανισότητα

 

Σύμφωνα με τον Νίκο Βέττα, γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ και καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να καλύψει το κενό της συστηματικής παρακολούθησης, με συνοπτικές εκθέσεις, βασικών μεγεθών των επιμέρους περιφερειών, ως βάση για αποφάσεις όσων λαμβάνουν αποφάσεις εθνικής ή τοπικής οικονομικής πολιτικής, των επιχειρήσεων και των πολιτών».

 

«Η συστηματική τεκμηρίωση των αναπτυξιακών τάσεων των Περιφερειών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι χάραξης περιφερειακών πολιτικών που φιλοδοξούν να βασίζονται σε μετρήσιμα δεδομένα. Το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών είναι από τη φύση του φορέας που επιδιώκει να συνεισφέρει στην άρτια τεκμηρίωση των δεδομένων αυτών και στον αντίστοιχο δημόσιο διάλογο με στόχο τη βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη κάθε τόπου της Ελλάδας» σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Γιάννης Παπαγεωργίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.