Το κυνήγι της πέρδικας αρχίζει…

 … Όλα για σένα πέρδικα μου!

 

Της …πέρδικας αυτές τις μέρες στη Χίο και δεν θα μπορούσαμε παρά να της  κάνουμε ένα αφιέρωμα αντάξιο της ομορφιάς και της φήμης της, αφιέρωμα σ’ αυτήν αλλά και στον … εμφύλιο που διαδραματίζεται αυτό το διάστημα στη Χίο με  την πέρδικα πρωταγωνίστρια …

14 οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας από τα τουρκικά fantom μόνο την ημέρα της Τρίτης 14 Αυγούστου παραμονής του 15αύγουστου -όπως  γράφει η diafaneia.eu-,αλλά αυτά στον αέρα… γιατί στην γή και δη τη γη της Χίου διεξήχθη ενός άλλου είδους πόλεμος αυτός των κυνηγών του νησιού και με μήλο της έριδος την κοσμαγάπητη πέρδικα.

Το ιστορικό του ‘εμφυλίου’:

Η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος για μείωση των εξόδων για πέρδικα σε 16 από 22 για την φετινή κυνηγετική σεζόν και η αφορμή να γίνουν όλοι μαλλιά- κουβάρια, να διασπασθεί ο κυνηγετικός σύλλογος , και να προσφύγει  ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου «Άρτεμις» στον  βουλευτή του νησιού τον γιατρό Μιχαηλίδη για να αλλάξει ο κ. υπουργός την απόφαση του και να παραμείνουν  οι 22 έξοδοι στην Χίο.

Εν τω μεταξύ ο νεοσύστατος Κυνηγετικός – Σκοπευτικός Σύλλογος Χίου «Φίλοι του ενδημικού θηράματος»  αφού χαιρέτησε τις 16 εξόδους μιλά για αγώνα για να επιβληθούν 9 έξοδοι για την πέρδικα  που όπως λέει ισχύει σε Λέσβο και Λήμνο, με στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος για τον πληθυσμό της πέρδικας που όλο και μικραίνει…

Κίνδυνος η πέρδικα να γίνει ‘είδος υπό εξαφάνιση’ στην Χίο;
Μα, ας ρίξουμε μια ματιά στην καταγωγή της αριστοκρατικής αυτής κυρίας που προκάλεσε  κατακαλόκαιρο τόση αναστάτωση…

Η πιο κοινή πέρδικα στην Ελλάδα είναι η πετροπέρδικα alectoris groeca -η επιστημονική της ονομασία-,  που ζει κυρίως σε πετρώδη και δύσβατα μέρη και την συναντάμε από την Πελοπόννησο μέχρι την Μακεδονία στο Ιόνιο και την Στερεά, περιζήτητο θήραμα που κινείται πολύ γρήγορα και στο έδαφος και στον αέρα.

Γκριζωπό χρώμα, μήκος 35 εκατοστά, κόκκινο ράμφος και ποδαράκια, η πετροπέρδικα που το θηλυκό της τον Απρίλη γεννά μέχρι 20 αυγά και είναι λίαν προστατευτική μητέρα, υπόδειγμα μητρικής αγάπης  και που  δεν εγκαταλείπει ποτέ τα μικρά της.

Εμείς όμως πάμε Αιγαίο, πάμε Χίο και στον εμφύλιο για την πέρδικα του νησιού ,την Χιώτικη πέρδικα που η ιστορία της και η σχέση της με το νησί χάνεται μέσα στους αιώνες. Εδώ στην Χίο όπως σ’ όλο το Αιγαίο  αλλά και την Κρήτη ζει και βασιλεύει η alectoris chukor κοινώς νησιωτική πέρδικα που μοιάζει πολύ με την πετροπέρδικα και διακρίνεται απ’ αυτήν μόνο από τις λεπτομέρειες του φτερώματος κι από τη φωνή της.

Εδώ στην Χίο που το μήνα Ιούλιο έγιναν πράγματα και θαύματα με τον έναν μέχρι τότε κυνηγετικό Σύλλογο του νησιού «Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου Άρτεμις» να διασπάτε στα 2 και να έχομε την ίδρυση δεύτερου κυνηγετικού συλλόγου  «Κυνηγετικός – Σκοπευτικός Σύλλογος -Φίλοι του ενδημικού θηράματος»  κι όλα αυτά γιατί;

Για το κυνήγι της πέρδικας…

Τρεις περδικούλες κάθονταν στις Καστοριάς τη ράχη.

Είχαν τα νύχια κόκκινα και τα φτερά βαμμένα.

Η μια τηράει τη Καστοριά, η άλλη το Λαψίστι.

Η Τρίτη η μικρότερη μοιρολογά και λέει:

Τον Λίτσα τον σκοτώσανε σε μια μεγάλη μάχη..(λυπητερός Μακεδονίτικος σκοπός).

Όπως βλέπετε έχομε περάσει στην λαογραφία όπου στα παραμύθια , τις λαϊκές παροιμίες και τα δημοτικά τραγούδια η πέρδικα κατέχει σημαντική θέση…

Πέρδικα καμαρωτή μεσ’ τον κάμπο περπατεί/Καλώς την να την πέρδικα που περπατάει λεβέντικα/ κοντή γυναίκα πέρδικα, ψηλή καρακαηδόνα ,μερικές από τις πιο γνωστές παροιμίες με θέμα την πέρδικα.

Τόση φασαρία, τόσο κακό και τελικά η απόφαση του υφυπουργού λέει: 22 οι έξοδοι για την πέρδικα.

Πέρδικα πτηνό σε κίνδυνο ; μόνο από τους κυνηγούς ή κι από τα φυτοφάρμακα, τους δρόμους που ανοίγονται διαρκώς, τις φωτιές , τις ασθένειες κλπ … κλπ…

Επειδή δεν καταφέραμε  παρά τις επίμονες προσπάθειες μας να επικοινωνήσουμε με εκπρόσωπο του νεοσύστατου  Κυνηγετικού- Σκοπευτικού συλλόγου «Φίλοι του ενδημικού θηράματος» και κρίνοντας ότι ήταν αντιδεολογικό να φιλοξενήσουμε μόνο την άποψη του κ. Μεννή του Συλλόγου ‘Άρτεμις’, επιφυλασσόμεθα για μελλοντική παρουσίαση και των δυο απόψεων για να απαντηθούν σοβαρά ερωτήματα, όπως τι θα γίνει  πλέον από την επόμενη σεζόν, προβλήματα με άλλα θηράματα κλπ.

Ένα διάλειμμα με ένα δημοτικό άσμα, από τα πολλά που υμνούν την πέρδικα.

Πρόκειται για τον Κερκυραϊκό χορό «Το τραγούδι της ρούγας»,το πασίγνωστο παραδοσιακό της Κέρκυρας.

Το τραγούδι της ρούγας.

Δω σ’ αυτή τη γειτονιά, στην παρακάτω ρούγα,

τη φωλιά της έχτισε μια πέρδικα μικρούλα.

…..

Πως θάθελα πολύ να την παινέψω,

με λουλούδια του Μαγιού στεφάνι να της πλέξω.

…..

Μα αυτή είναι παινεμένη και ξακουστή,

όπου πάει, όπου γυρίσει, κι όπου σταθεί.

…..

Πέρδικα μικρή, πέρδικα μου ζηλεμένη,

μέσα στο χωριό είσαι τόσο ξακουσμένη.

…..

Έλα εδώ για να σου πω γλυκά,

πόσο εγώ σε αγαπώ τρελά.

Ο  Αύγουστος τελειώνει… το κυνήγι αρχίζει και… το κυνήγι της πέρδικας αλλά και του συμπαθέστατου λαγού ξεκινά στις 17 του Σεπτέμβρη.

Ευχή όλων να μην συνεχιστεί ο εμφύλιος και να βρεθούν λύσεις που θα είναι … υπέρ των θηραμάτων…  αχ  πέρδικα …  αχ περδικούλα…

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μία άποψη για το “Το κυνήγι της πέρδικας αρχίζει…”

  1. Ντινα

    Και καμμια συνταγη για περδικα ;

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.