Το Πάσχα του τότε και του σήμερα! Γράφει ο Λ. Πυκνής

Θα ξεκινήσω με τις πιο εγκάρδιες ευχές μου για ένα χαρούμενο Πάσχα σε όλο τον κόσμο, σε συγγενείς, φίλους, γνωστούς και αγνώστους και να είστε όλοι καλά γεροί Υγιείς και δυνατοί και ευτυχισμένοι και με Αισιοδοξία για καλύτερες μέρες!
Συναισθηματικά φορτισμένος γεμάτος αναμνήσεις από την πορεία της ζωής μου από τότε που συναντηθήκαμε με την Ιουλία το 1966 μέχρι τότε πού έφυγε πριν οκτώ χρόνια για το ταξίδι της Αιωνιότητας και θέλω μέσω των φωτογραφιών των ημερών του Πάσχα να θυμηθώ και να θυμίσω σε συγγενείς και φίλους την απουσία προσφιλών προσώπων που έχουν φύγει από την ζωή και είναι μέσα στις φωτογραφίες!
Είναι συγγενείς και φίλοι πού φάγαμε γλεντήσαμε, χορέψαμε, τραγουδήσαμε και σουβλίσαμε πολλά από τα Πάσχα που γιορτάσαμε παρέα με χαρές και λύπες με δυσκολίες και αντεγκλήσεις με πόνο και πολύ αγάπη μπροστά σε καταιγίδες στο πέρασμα των χρόνων πού η τύχη μας άφησε ορισμένους να ζήσουμε για να μην ξεχνάμε όσους έφυγαν!
Γιαυτό ακριβώς τον λόγο προβάλλω φωτογραφίες και εύχομαι η ηλεκτρονική εφημερίδα που συνεργάζομαι πλέον μονίμως να τις δημοσιεύσει γιατί άλλο το κείμενο, γραμμένο έστω και περιγραφικά, με πολύ σαφήνεια και άλλο η εικόνα από τις φωτογραφίες πενήντα χρόνων διαχρονικά μέχρι πρόσφατα με την σημερινή κατάντια της πανδημίας!
Γιατί θα αναφερθώ με παραλληλισμό και σύγκριση της παλιάς εποχής και του σήμερα!
Μήπως σήμερα θα μπορέσουν να δοθούν φιλιά της αγάπης στην Ανάσταση όπως τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα στα χείλη;
Ο Κορωνοϊός καραδοκεί!
Μήπως υπάρχει μεγάλη όρεξη λόγω της κλεισούρας να πάμε με παρέα ή και όλη την οικογένεια σε εξοχές ή σε εξοχικά για να σουβλίσουμε;
Πιστεύω ότι ίσως μεγάλη πλειοψηφία θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν και να βρεθούν σε εξοχικά ή παραλιακά ξενοδοχεία και να περάσουν ευχάριστα, αλλά πάντα με τον φόβο του Κορωνοιού και της αστυνομίας!
Θυμάμαι ότι αρνί για πρώτη φορά σουβλίσαμε στον στρατό το 1970 στην Δράμα στο 11ο ΛΑΤ που υπηρετούσα και μάλιστα έμαθα καλά όλη την διαδικασία και από το 1971 που απολύθηκα κάθε χρόνο σουβλίζαμε συνήθως αρνί και σπανίως κατσίκι μαζί και κοκορέτσι με μεγάλη παρέα από συγγενείς και φίλους!
Τελευταία χρονιά ήταν το 2011 γιατί από εκεί και πέρα μας πήρε και μας σήκωσε και διαλύθηκαν όλα και έφυγε η γη κάτω από τα πόδια μου!
Όταν έχουν φύγει όλοι σχεδόν οι στενοί συγγενείς και πολλοί από τους φίλους δεν υπάρχει καμία όρεξη, γιατί οι μνήμες ζωντανεύουν τις παλιές αναμνήσεις των ημερών και ψυχοπλακωνόμαστε συναισθηματικά και με πόνο στην ψυχή και την καρδιά αναπολώ και αναπολούμε τις αξέχαστες στιγμές που ζήσαμε όλοι μαζί!
Δεν θα αναφερθώ σε πρόσωπα και ονόματα των φωτογραφιών, πιστεύω ότι μεγάλη πλειοψηφία της Χιώτικης Κοινωνίας κάποιας ηλικίας θα χαρεί και θα συγκινηθεί από τα φιλικά και για πολλούς συγγενικά πρόσωπα που θα δούνε, γιατί συνήθως οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο πηγαίνουνε στα μνήματα με λουλούδια και τρισάγιο!
Και για να δώσω και λίγη χαρμόσυνη νότα στο κείμενο παρουσιάζω με χιούμορ φωτογραφίες με ένα κατσίκι ανεβασμένο πάνω σε ελιά και λέει ” θα ζήσω ελεύθερο κατσίκι μακριά από την σούβλα και τον φούρνο ” …όπως και παιδιά με την σφεντόνα να πετούν κόκκινα αυγά για να τα τσουγκρίσουν,λόγω της απόστασης που επιβάλλεται για τον Κορωνοϊό!
Επάνω στις φωτογραφίες φαίνονται ορισμένες χρονολογίες και μέρη που συνήθως περνούσαμε το Πάσχα με το σούβλισμα ενός ή και δύο αρνιών ή και κοκορέτσι, ανάλογα της παρέας!
Επειδή δεν νομίζω ότι θα γράψω αυτές τις μέρες άλλο κείμενο θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους όσους μου γράφουν κολακευτικά λόγια αλλά πολλές φορές και αυστηρή κριτική για τα κείμενα μου και να ευχηθώ Καλό Πάσχα με Υγεία και Χαρά και Αισιοδοξία!
Μετά το Πάσχα θα τα λέμε συχνά πυκνά!
Καλό ξημέρωμα Μεγάλη Πέμπτη!
Χρόνια Πολλά και σε όλες και όλους τους Εορτάζοντες Αναστάση, Αναστασία,Λάμπρος, Γεώργιο, Γεωργία και όλα τα παράγωγα και συνθετικά ονόματα που έχουν αυτές τις μέρες την ονομαστική τους εορτή!
Χίος, 29 Απριλίου 2021
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.