Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)παρουσιάζει το βιβλίο «Φουστάνια» αναγεννησιακού τύπου στη Χίο (16ος αιώνας-αρχές 20ού)

«Φουστάνια» αναγεννησιακού τύπου στη Χίο (16ος αιώνας-αρχές 20ού). Λαογραφική συμβολή στην τυπολογική προσέγγιση των τοπικών ενδυμασιών

της Νάντιας Μαχά-Μπιζούμη

Παρουσίαση της νέας έκδοσης του ΠΙΟΠ

 

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει το βιβλίο «Φουστάνια» αναγεννησιακού τύπου στη Χίο (16ος αιώνας-αρχές 20ού). Λαογραφική συμβολή στην τυπολογική προσέγγιση των τοπικών ενδυμασιών, της Νάντιας Μαχά-Μπιζούμη, επίκουρης καθηγήτριας Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το Σάββατο 9 Οκτωβρίου (ώρα 18:30), στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Η νέα έκδοση του ΠΙΟΠ πραγματεύεται τη διαμόρφωση και την εξέλιξη των γυναικείων ενδυματολογικών σχημάτων που επικράτησαν στο νησί της Χίου, λόγω ιστορικά αιτιολογημένων επιρροών, σε σύνδεση και με τα αντίστοιχα σχήματα του ευρύτερου Αιγαιακού χώρου. Ο τόμος επικεντρώνεται στα κοντά, λευκά πτυχωτά «φουστάνια» των Μαστιχοχωρίων, άμεσα επηρεασμένα από την αναγεννησιακή γυναικεία ενδυμασία, κυρίως της Γένοβας· αναδεικνύει, επομένως, όψεις του πολιτιστικού πλούτου του νησιού, ενισχύοντας τις μελέτες στο πεδίο της λαογραφικής επιστήμης και του υλικού πολιτισμού.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: ο καθηγητής Λαογραφίας και κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, Μανόλης Γ. Βαρβούνης, με θέμα «Οι φορεσιές της Χίου και η ενδυματολογική παράδοση του Αιγαίου»· η επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, Βασιλική Χρυσανθοπούλου, με θέμα «Τοπικό, παγκόσμιο, παγκοσμιοτοπικό: Μια λαογραφική διεπιστημονική προσέγγιση στην πολιτιστική κληρονομιά της Χίου μέσα από τις τοπικές ενδυμασίες των γυναικών της»· και η επίκουρη καθηγήτρια Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας του Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ, Χρύσα Μάντακα, με θέμα «Ο ενδυματολογικός παράδεισος της Χίου μέσα από την προσέγγιση του βιβλίου της κ. Νάντιας Μαχά-Μπιζούμη». Εν συνεχεία, θα παρέμβει η συγγραφέας του τόμου Νάντια Μαχά-Μπιζούμη και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ευγενική συμμετοχή μελών του Μ. Σ. Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη «ο Φάρος», με σκοπό να παρουσιαστεί η τεχνική για τη διευθέτηση κεφαλοκαλύμματος σε φορεσιές των Μαστιχοχωρίων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22710 72212 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η δράση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Μουσείο Μαστίχας Χίου

Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), 821 02 Χίος

Τ: 22710 72212 | www.piop.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.