Το σκάνδαλο NOVARTIS, και η …. λογική

Γράφει ο κ. Αναστάσιος Ι. Τριπολίτης,

Ιατρός-Αγγειοχειρουργός, πρ. Πανεπιστημιακός[1]

Διαβάζω στα ΝΕΑ (12-13/1/2019) άρθρο του εκλεκτού συναδέλφου και πάλαι ποτέ φίλου μου κ. Δημήτρη Κρεμαστινού για το σκάνδαλο NOVARTIS, και ομολογουμένως διερωτώμαι αν ο κ. Κρεμαστινός μιλάει (γράφει) σαν να είναι εξωγήινος και ζει σε ξένο πλανήτη!… Να σημειωθεί ότι ΔΕΝ αμφισβητώ το ήθος του ως γιατρού και ότι τον γνωρίζω πολύ καλά από 50ετίας(!) περίπου, διότι συνυπηρετούσαμε στον ίδιο όροφο του Νοσοκομείου «Βασιλεύς Παύλος» τότε –«ΛΑΪΚΟ» σήμερα– εκείνος ως Βοηθός του αειμνήστου Καθηγητού Αγγελόπουλου (Έδρα Παθολογικής Φυσιολογίας), εγώ δε ως Βοηθός του επίσης αειμνήστου Καθηγητού Νικο­λάου Χρηστέα (Έδρα Α΄ Χειρουργικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών). Αντιγράφω λοιπόν μια παράγραφο από το κείμενό του:

«Οι πανεπιστημιακοί και γενικά οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πρέπει να οργανώνουν τα συνέδριά τους αποκλειστικά εντός των Μονάδων τους (Κλινικές και Εργαστήρια) και να απαγορεύεται η συμμετοχή τους σε συνέδρια που επιχο­ρηγούν φαρμακευτικές εταιρείες». (!!! – τα θαυμαστικά δικά μου).

Μα αγαπητέ Δημήτρη (επίτρεψέ μου), ποια επαρχιακή πόλη θα διοργάνωνε συνέδριο χωρίς την ύπαρξη χρημάτων; Και ποια επαρχιακή πόλη (εκτός Θεσσαλονίκης, Πάτρας και μιας-δύο ακόμα) μπορεί να συγκε­ντρώσει γιατρούς, τόσους ώστε να γεμίσουν ένα μέτριο αμφιθέατρο; Πάνω σ’αυτό επιτρέψτε μου να σας διηγηθώ μια προσωπική μου περιπέτεια με αίσιο – ευτυχώς – τέλος, που μου άφησε (μου προσέθεσε, αν προτιμάτε) πολλά άσπρα μαλλιά:

Δεκαετία του ’80 λοιπόν, Πρόεδρος εγώ στην Ελληνική Αγγειο­λογική Εταιρεία. Θέλοντας να βοηθήσω την οικονομία της ιδιαιτέρας μου πατρίδας της Χίου, διοργάνωσα το τότε συνέδριο (πανελλήνιο;) στη Χίο. Έξοδα: 46 (σαράντα έξι) εκατομμύρια δραχμές (δεν είχε… εμφανιστεί στον… ορίζοντα ακόμα το Ευρώ). Συμμετοχή (βοήθεια) του κράτους: 200.000 δρχ. (!!! – πάλι δικά μου τα θαυμαστικά). Τελικά από τα 46 εκα­τομμύρια δραχμές κατόρθωσα και μάζεψα τα… 40 (κυρίως βέβαια από φαρμακευτικές εταιρείες και από εταιρείες που ασχολούνται με ιατρικά και παραϊατρικά θέματα, όπως εργαλεία, μηχανήματα, μέχρι και εκδόσεις).

Όμως μου έλειπαν ακόμη 6 εκατομμύρια δραχμές. Αν δεν με βοη­θούσαν επιφανείς (πλούσιοι) πατριώτες μου θα περνούσα το υπόλοιπο της ζωής μου σε… «κρατικό κατάστημα» = φυλακή. Αναφέρω ακόμα μια φορά το όνομα Νικόλαος Κωστή Λως, που πρώτος συνεισέφερε 1.500.000 δρχ.! Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του!…

Επαναλαμβάνω: Δεν αμφισβητώ το ήθος του κ. Κρεμαστινού, όπως δεν αμφισβητώ ότι με τη Novartis έγιναν πολλά… παρατράγουδα. Όμως από το ένα άκρο (σκάνδαλο) να πάμε στο άλλο (να σταματήσομε τα συνέ­δρια). Ε… αυτό πάει πολύ! Ο κ. Κρεμαστινός καλά θα κάνει να διαλέξει: ή παπάς ή ζευγάς, ή γιατρός ή πολιτικός. Από τη στιγμή που ένας γιατρός ανακατεύεται με την πολιτική, είναι δύσκολο να εφαρμόζει πλήρως και τον Ιπποκράτειο Όρκο. Είναι δύσκολο να πει πολλά ΟΧΙ, να αρνηθεί δηλαδή τα πολλά ρουσφέτια!…

Επαναλαμβάνω: Εκτιμώ το ήθος του ανθρώπου Κρεμαστινού, όμως δεν είμαι σίγουρος πόσο μπορεί κάποιος γιατρός να «κρατήσει» ως πολιτικός χωρίς να κάνει υποχωρήσεις!…

Εγώ δηλώνω ότι ανήκω στο συντηρητικό Κέντρο. Επί Χούντας ανα­κρίθηκα και βρέθηκα «αθώος» (!!!) για το παρελθόν του αειμνήστου πατέ­ρα μου  που ήταν στο (Εθνικό) ΕΑΜ. Ο ανακριτής μου αναφώνησε: «Ήσουν παιδί μου 3-4 χρονών επί ΕΑΜ» (γεννήθηκα 2/11/1941), «και κάθομαι και σε ανακρίνω;» Έτσι (…«αθώος») διορίστηκα στο Πανεπιστήμιο (ο Θεός να αναπαύσει και την ψυχή του ανακριτή μου[2]).

Κλείνω πάλι με μια ευχή: Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του αει­μνήστου Γεωργίου Γεννηματά, ο οποίος βοήθησε την Ψυχιατρική Μεταρ­ρύθμιση, και έμεινα μαζί του να την εφαρμόσω όσο κανένας άλλος, παρότι δεν ανήκα στο κόμμα του[3]! Γι’αυτό δεν ακούγεται το όνομά του μεταξύ των Υπουργών που ανακατεύτηκαν στα διάφορα σκάνδαλα! Είναι ο μονα­δικός Υπουργός που αντί να ανοίγει τρύπες στη ζώνη του παντελονιού του, έσφιγγε τη ζώνη του (πέθανε φτωχός!…).

Ζητώ συγνώμη από τους αναγνώστες μου, αλλά έχω αλλεργία στην πολιτική. Εκτιμώ τον κάθε πολιτικό, όχι από το χρώμα του σκούφου που φοράει αλλά από την ανθρωπιά του!…

Και πάλι Καλή Χρονιά!

 

Με ΑΓΑΠΗ,

Αναστ. Ι. Τριπολίτης

Αγγειοχειρουργός

 

 

 

Υ.Γ.: Δεν μπορώ να μη συμφωνήσω με τον κ. Κρεμαστινό για την εμπορευματοποίηση πέραν πάσης «λογικής» του αγαθού που καλείται ΥΓΕΙΑ. Παντού διαφημίσεις, παντού πελώριες φωτεινές επιγραφές με ονόματα γιατρών (ΝΤΡΟΠΗ!!!), παντού, παντού. Το 50% των διαφημίσεων στην τηλεόραση είναι φάρμακα. Τι κάνει ο Ιατρικός Σύλλογος, τι κάνει ο «Καθηγητής Δημήτρης Θ. Κρεμαστινός, νυν Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, πρώην Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων»; (Με αυτή τη… διευκρίνιση τελειώνει ο δημοσιογράφος των ΝΕΩΝ το άρθρο του κ. Κρεμαστινού). Τι κάνει το Κράτος (…ποιο Κράτος;;;).

Ζητώ συγνώμη, αν… παρασύρθηκα!…

[1]     Ο κ. Τριπολίτης υπήρξε Πρόεδρος σε πολλές επιστημονικές και κοινωνικές εταιρείες, καθώς και Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο» επί σειράν ετών (άμισθος διότι είναι Χιώτικο Κληροδότημα). Επίσης, υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Μπιλ Γκέιτς.

[2]     Καλοί και λογικοί, καθώς και κακοί άνθρωποι, υπάρχουν σε όλα τα κόμματα, σε όλες τις παρατάξεις και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.

[3]     Υπήρξα Πρόεδρος του ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο» επί 10ετία σχεδόν, τότε που το ΠΑΣΟΚ ήταν στις… δόξες του!…

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.