Το φως και ο ήλιος της Ελλάδας. Γράφει η Αναστασία Κατσικογιάννη-Μπάστα.

 

Στις 21 Ιουνίου είχαμε την μεγαλύτερη μέρα του χρόνου… πλημμυρισμένη από το φως και τον ήλιο της Ελλάδας μας ..Ένα φως και ένας ήλιος που δίνει μιαν ενέργεια σε αυτόν τον Ιερό τόπο.. σε αυτά τα μάρμαρα.. που όπως λέει ο ποιητής.. κακιά σκουριά δεν πιάνει.

Είναι τυχαίο το απέραντο γαλάζιο;

Η πατρίδα μας, η θάλασσά της και το φως μας .. είναι παγκόσμια πηγή έμπνευσης …εδώ το θαλασσινο φως, το λευκό .. έχουν κανόνες.

Γι’αυτό και η Ιταλίδα αστροναύτης από το διάστημα που έστειλε φωτογραφία της Ελλάδας , ανέβασε τη φωτογραφία της λέγοντας .. Greece kissed by the delicate light of the setting sun .. Η Ελλάδα δεχόμενη το φιλί του ήλιου …

Αυτός ο ουρανός λοιπόν δημιουργεί θετικά αισθήματα ,δημιουργικότητα , μουσική , χαρά , καλή διάθεση ,καλοσύνη , ερωτική διάθεση ,μας πείθει πως τίποτα δεν χάθηκε ακόμη ..

Πολιτιστική  κληρονομιά.. που ακτινοβολεί αιώνες .φιλοσοφική σκέψη , οι θετικές επιστήμες η τέχνη , η πατρίδα του Ολυμπιακού πνεύματος .. η δημοκρατία ,ο στοχασμός ,.. όλα είναι ένα λαμπρό ταξίδι και ένα μαγευτικό παράθυρο στο φως που μας λούζει ..έμμονη εικόνα των ποιητών μας .. από τον Όμηρο ως τον Ελύτη …

Λέει ο μέγας Όμηρος ‘” . ζώειν καὶ ὁρᾶν φάος ἠελίοιο.”

Ένα πράγμα είναι το φως και η ζωή .. και εμείς οι Έλληνες το γνωρίζουμε ..Όπως το γνωρίζουν και οι ποιητές μας .. οι πιο Έλληνες στους Έλληνες .

Λέει ο Ελύτης .. το φως και η ιστορία στην Ελλάδα είναι το ίδιο πράγμα …το ένα , αναπαράγει το άλλο , το ένα ερμηνεύει και δικαιώνει το άλλο , ακόμα και αυτό το κενό που είναι μαύρο …

Έμμονη  ιδέα των φιλοσόφων μας από τον Παρμενίδη ως τον Πλωτίνο ..στα δημοτικά τραγούδια , πλημμυρισμένα από το φως.

Αυτό το φως δίνει την αίσθηση του απόλυτου,την μόνη που αξιώνεται να δει ο άνθρωπος γιατι ,χάρη στο φως  μείναμε δεμένοι με το σύμπαν .. δεν αποξενωθήκαμε..και οι ποιητές το κατάλαβαν.. και πολεμούν μέσα σε αυτή την διέγερση, σαν Έλληνες, τον εαυτό τους  τη ζωή, το φόβο ..

Λέει ο Σεφέρης ..κάτι υπάρχει σε αυτό το φως που μας κάνει έτσι..

Πυξίδες φωτός οι Έλληνες και ηλιοτρόπια..

μας δείχνουν το δρόμο.

Και μην ξεχνάτε .. χαμογελάμε, ενάντια στην ευτέλεια …για να μην δακρύσουν το φως και ο ήλιος της Ελλάδας ..

Αναστασία Κατσικογιάννη-Μπάστα.

Συγγραφέας-ποιήτρια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.