Τρία χρόνια χωρίς τον Χειρουργό Γιάννη Ζαφείρη! Αντί μνημοσύνου!

Ήταν 31 Αυγούστου του 2017 όταν άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο ο Μεγάλος φίλος συνεργάτης και κουμπάρος Λεπτολόγος και τελειομανής Χειρουργός Γιάννης Ζαφείρης!

Το είχα στο μυαλό μου σήμερα να γράψω δυό λόγια αντί μνημοσύνου για τα τρία χρόνια που μας άφησε χρόνους για την αιωνιότητα!
Έχω ήδη από τις 12 Ιουνίου 2020 γράψει στά Ιατρικά Γεγονότα της Χίου Νο 38 για το έργο και μικρό βιογραφικό για τον αξέχαστο φίλο και συνεργάτη Γιάννη Ζαφείρη.
Και επειδή αναφέρω σε πολλά κεφάλια των Ιατρικών Γεγονότων για τα σπουδαιότερα περιστατικά που συνέβησαν και βρεθήκαμε μέσα στο χειρουργείο νομίζω ότι:
Δεν είναι πρέπον να γράψω πάλι τα ίδια και τα ίδια που είναι γνωστά!
Στις 28 Αυγούστου και ώρα 22.56 λίγο πριν τα μεσάνυχτα είδα μια δημοσίευση στην ηλεκτρονική έκδοση της Αλήθειας με τίτλο:
Η … Αθηνά του γιατρού Γιάννη Ζαφείρη…. και με την φωτογραφία του χάλκινου αγάλματος της θεάς Αθηνάς του πρώτου έργου εξωτερικού χώρου του φίλου και μεγάλου καλλιτέχνη γλυπτικής Γιάννη Κουτσουράδη που στις αρχές του 1972 τοποθέτησε με μεγάλο καμάρι στην πρόσοψη πάνω από την είσοδο σε προεξοχή που υπάρχει και είχε προβλέψει ο Ζαφείρης για την τοποθέτηση κάποιου αγάλματος που σχετίζεται με την Υγεία!
Μέχρι την ημέρα εκείνη δεν γνώριζα ότι η θεά Αθηνά ήταν προστάτιδα της ιατρικής και ό όφις μαζί που είναι το έμβλημα των Υγειονομικών!
Θυμάμαι με νοσταλγία πραγματικά την όψη που πήρε η πρόσοψη του κτιρίου και την αίγλη και ομορφιά που εξέπεμπε η παρουσία της θεάς Αθηνάς!
Λες και ήταν χθές αν και έχουν περάσει 48 χρόνια.
Ήταν μεγάλος λάτρης της τέχνης και του πολιτισμού και γενικώς κάθε ωραίου της φύσης!
Σήμερα δεν γνωρίζω αν υπάρχει και που έχει τοποθετηθεί η θεά Αθηνά , εάν βρίσκεστε στο σπίτι του όλα καλά κι ωραία!
Εάν όμως είναι χαμένη ή καταχωνιασμένη σε καμιά αποθήκη εάν δεν υπάρχει καλύτερος χώρος θα πρότεινα να τοποθετηθεί πάνω στο μνήμα του στο κοιμητήριο της Παναγίας στις Καρυές.
Την φωτογραφία του μνήματος μου την έστειλε κάτω από το αφιέρωμα με τα Ιατρικά Γεγονότα της Χίου Νο 38 στις 12 Ιουνίου 2020 ο Παιδοχειρουργός Μιχάλης Σούτης Διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής της Ευρωκλινικής που τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1970 ως φοιτητής ερχόταν και παρακολουθούσε τα χειρουργεία γιατί είχε εμπνευστεί από τον Ζαφείρη να γίνει Χειρουργός!
Και μάλιστα όταν έγραψα κάτω από την φωτογραφία με το μνήμα ” Μπράβο Μιχάλη το είπες και το έκανες και με αφήνεις άφωνο και το αποθήκευσα για την ιστορία και την μνήμη του ” και η απάντηση του Μιχάλη ήταν: ” έκανα τρισάγιο στη μνήμη του όπως είχα ηθική υποχρέωση “και του απάντησα ” Εύγε λειτουργέ του Ιπποκράτη… ήθος και Ηθική”.
Εγώ από τότε που έφυγε η Ιουλία το 2013 δεν μπορώ να πάω σε κηδείες και μνημόσυνα.
Δεν έχω πάει σε κανέναν με μεγάλη μου λύπη , αλλά μπορώ και γράφω δυο λόγια για εξιλέωση και αντί μνημοσύνου!
Και επειδή ξημερώνει η αυριανή μέρα που ο Γιάννης Ζαφείρης μας άφησε χρόνους και μετέβη στην Αιωνιότητα αντί μνημοσύνου με συναισθήματα γεμάτα θλίψη αλλά με θύμησες και αναμνήσεις από τα ζωντανά και ωραία χρόνια που περάσαμε όλοι μαζί οικογενειακώς από καρδιάς Εύχομαι να είναι σε εξέχουσα θέση στον Παράδεισο!
ΑΙΩΝΙΑ η Μνήμη σ’όλους τους αγαπημένους μας!

Χίος 30 Αυγούστου 2020
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.