Τρίτη δόση εμβολίων – ποιοι πρέπει να την κάνουν και πότε μπορούν

Ανοίγει  την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού της τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι της COVID-19 και που  αφορά άτομα άνω των 60 ετών αλλά και τους υγειονομικούς  που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους πριν από τουλάχιστον έξι μήνες. Παράλληλα την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει η χορήγηση της τρίτης δόσης και στα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, από κινητές ομάδες του προγράμματος «Ελευθερία».

Σημειώνεται ότι από την περασμένη Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένα άτομα και ήδη 13.175 ασθενείς έχουν κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος.

Η λίστα με τους δικαιούχους της τρίτης δόσης θα ανανεώνεται τρεις ή τέσσερις φορές τον μήνα, ώστε να προστίθενται συνεχώς  όσοι συμπληρώνουν έξι μήνες μετά τον πλήρη (αλλά βασικό) εμβολιασμό τους. Για όσους έχουν εμβολιαστεί με τα εμβόλια της AstraZeneca  η αναμνηστική δόση θα γίνει με εμβόλιο mRNA της Pfiser ή Moderna.

Τις επόμενες ημέρες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα εξειδικεύσει τις λεπτομέρειες της τρίτης δόσης για όσους ο βασικός εμβολιασμός έγινε με AstraZeneca  ή  Johnson&Johnson.

Ο  γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε ότι η αναμνηστική τρίτη δόση δεν είναι υποχρεωτική και άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος εφόσον έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία με το μονοδοσικό, αλλά η τρίτη δόση αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία του εμβολίου.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι τα αντισώματα και η κυτταρική ανοσία μειώνονται με την πάροδο του χρόνου από την ημερομηνία του εμβολιασμού, με την ομάδα άνω των 6ο χρόνων να είναι οι “πρωταθλητές” της μείωσης.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.