Τρίτη ημέρα της ρωσικής εισβολής: Οδομαχίες στο κέντρο του Κιέβου – Ετοιμες για φυγάδευση Ζελένσκι οι ΗΠΑ

Mε σκληρές οδομαχίες μέσα στο Κίεβο ξημέρωσε η τρίτη ημέρα της ρωσικής εισββολής στην Ουκρανία. Δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies δείχνουν νέα ανάπτυξη χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων και περίπου 150 μεταγωγικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, περίπου 32 χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα. Οι ΗΠΑ φέρονται έτοιμες να βοηθήσουν τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εγκαταλείψει το Κίεβο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

 

 

Το Λονδίνο αμφισβητεί την κατάληψη της Μελιτόπολης

Οι βρετανικές αρχές αμφισβητούν τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί κατάληψης της Μελιτόπολης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ο υπουργός ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλειου Τζέιμς Χίπεϊ ανέφερε: «Ολοι οι αρχικοί ρωσικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομενης της Μελιτόπολης που ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν (….) δεν μπορούμε να δούμε κάτι που να το υποστηρίζει αυτό, όλοι οι ρωσικοί στόχοι είναι ακόμη σε ουκρανικά χέρια».

Τουλάχιστον 198 Ουκρανοί, ανάμεσά τους τρία παιδιά έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρει ο Υπουργός Αμυνας της χώρας σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Προς Μολδαβία κινούνται οι Ελληνες που επιστρέφουν από Κίεβο

Η πομπή αυτοκινήτων που ξεκίνησε χθες από το Κίεβο, με το προσωπικό της Πρεσβείας, δημοσιογράφους κ.α. βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία με σκοπό να κατευθυνθούν προς Ρουμανία, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση.

Μάχες σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το ουκρανικό Υπ. Αμυνας

Τμήμα της λεωφόρου Προσπέκτ – Περεμόι κοντά στο κέντρο του Κιέβου μετετράπη σε εμπόλεμη ζώνη. Βίντεο εικονίζει λάμψεις από πυρκαγικές κατά μήκος του δρόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ουκρανικών μέσων που αναμεταδίδει το BBC, το στγιγμιότυπο έχει καταγραφεί κοντά στον σταθμό Μπερεστέϊσκα της πρωτεύουσας, ο οποίος απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από το κτίριο που στεγάζει το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας.

 

Κίεβο: 35 τραυματίες κατά τη διάρκεια της νύχτας

Δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες από την έκρηξη που προκάλεσε ο ρωσικός πύραυλος σε συγκρότημα κατοικιών στο Κίεβο, αναφέρει σύμβουλος του Ουκρανού Προέδου. Ο δήμαρχος της πόλης σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας τραυματίστηκαν συνολικά 35 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών.

Η στιγμή της έκρηξης

Βίντεο από τη στιγμή που ο ρωσικός πύραυλος πλήττει την πολυκατοικία στο κέντρο του Κιέβου αναδημοσιεύει ο Guardian. Το βίντεο θεωρούν αυθεντικό οι ουκρανικές αρχές καθώς διενεμήθη και από τις υπηρεσίες ενημέρωσης του Προέδρου Ζελένσκι.

Ρωσικά ΜΜΕ: Κατελήφθη η Μελιτόπολη

Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την Μελιτόπολη, πόλη στη νότια περιοχή της Ζαπορίζια.

Την πληροφορία μεταδίδουν Interfax και Sputnik επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Η Μελιτόπολη είναι μία μεσαίου μεγέθους πόλη, κοντά στο λιμάνι της Μαριούπολης.

Ρωσικός πύραυλος κατά κατοικιών στο Κίεβο

Φωτογραφία που δεν έχει ακόμη διασταυρωθεί, κυκλοφορεί στα social media και εμφανίζει ένα μερικώς κατεστραμμένο συγκρότημα διαμερισμάτων στο Κίεβο.

Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κτίριο, που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, «Ζουλιάνι», επλήγη από πύραυλο.

 

 

Ζελένσκι: Περισσότερα όπλα καθ’ οδόν

Ο Ζελένσκι συνεχίζει να «ποστάρει» στο Twitter. Στην τελευταία του ανάρτηση αναφέρει ότι μίλησε το πρωί μετον Πρόεδρο Μακρόν και ότι περισσότερος εξοπλισμός και βοήθεια είναι καθ’ οδόν.

«Η αντιπολεμική συμμαχία δουλεύει!», αναφέρει.

 

 

Ουκρανός σύβουλος: Υπό έλεγχο τα εδάφη που δέχθηκαν επίθεση

Ο σύμβουλος του ουκρανού Προέδρου Μικαϊλο Ποντόγιακ δηλώνει ότι η χώρα διατηρεί τον έλεγχο των εδαφών που έχουν δεχθεί επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις. «Ο σκοπός της Ρωσίας είναι να δημιουργήσει χάος και να σχηματίσει προσωρινή κυβέρνηση», αναφέρει, σύφωνα με το Reuters.

Ουκρανικός στρατός: 3.500 νεκροί Ρώσοι στρατιώτες

Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι από την έναρξη των εχθροπραξιών περίπου 3.500 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, περισσότεροι από 3.500 Ρώσοι στρατιώτες που συμμετείχαν στην εισβολή έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 200 αιχμαλωτίστηκαν.

Ο ουκρανικός στρατός προσθέτει ότι η Ρωσία έχει χάσει επίσης 14 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα και 102 άρματα μάχης μέχρι στιγμής. Το BBC διευκρινίζει ότι δεν έχει επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τους ισχυρισμούς.

Η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει αναγνωρίσει απώλειες.

Ζελένσκι: Δεν παρατάμε τα όπλα

Σε νέο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαιώνει ότι οι Ουκρανοί δεν πρόκειται να παρατήσουν τα όπλα. Το βίντεο Ζελένσκι, όπως μεταδίδει το Reuters, έχει βιντεοσκοπηθεί έξω από το γραφείο του, στο Κίεβο.

 

 

Νέες εκρήξεις απo πυρά πυροβολικού ακούγονται στο κέντρο του Κιέβου σύμφωνα με μαρτυρία που επικαλείται το Reuters.

Νέα ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων προδίδουν δορυφορικές φωτογραφίες

Δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies δείχνουν νέα ανάπτυξη χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων και περίπου 150 μεταγωγικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, περίπου 32 χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την Maxar, στις δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Παρασκευή διακρίνονται περισσότερα από 90 ελικόπτερα σταθμευμένα σε έναν δρόμο κοντά στην πόλη Χοϊνίκι της Λευκορωσίας, να σχηματίζουν μία «αλυσίδα» μήκους σχεδόν 8 χιλιομέτρων. Παράλληλα εμφανίζεται μία ισχυρή χερσαία δύναμη με εκατοντάδες οχήματα σε κοντινό σημείο.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, η οποία παρακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων.

Washington Post: Σχέδιο για φυγάδευση Ζελένσκι

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εγκαταλείψει το Κίεβο, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.

Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην Washington Post ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να βοηθήσουν τον Ζελένσκι να αποφύγει τη σύλληψη ή τη δολοφονία από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Ζελένσκι και άλλοι υψηλόβαθμοι ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι δεν είχαν εγκαταλείψει το Κίεβο.

 

Μάχες στο κέντρο του Κιέβου

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι απέκρουσε μία ρωσική επίθεση σε λεωφόρο του Κιέβου, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ρώσοι στρατιώτες εξαπέλυσαν επίθεση σε ουκρανική στρατιωτική βάση στο Κίεβο, η οποία αποκρούστηκε, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

 

 

Εκρήξεις από πυρά πυροβολικού είχαν ακουστεί γύρω στις 03:00 (ώρα Ελλάδος) στα περίχωρα του Κιέβου, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Εκρήξεις και επίθεση σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό

Εκρήξεις από πυρά πυροβολικού ακούστηκαν γύρω στις 03:00 (ώρα Ελλάδος) στα περίχωρα του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα.

Εν τω μεταξύ το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform μετέδωσε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχει μπει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός CHP-6, στα βορειοανατολικά του Κιέβου, ενώ διεξάγονται μάχες στην περιοχή Βασίλκιβ όπου νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές.

Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν επίσης κοντά στον σταθμό Μπερεστέισκα του μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Κυρώσεις κατά Πούτιν, Λαβρόφ

Οι ΗΠΑ επέβαλαν χθες Παρασκευή κυρώσεις σε βάρος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων ρώσων αξιωματούχων: του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Είμαστε ενωμένοι με τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα πληρώσει ένα σοβαρό οικονομικό και διπλωματικό τίμημα για τη νέα εισβολή της στην Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν. «Εάν κριθεί αναγκαίο, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία για την αποτρόπαια συμπεριφορά της στην παγκόσμια σκηνή», συμπλήρωσε.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει επίσης «κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού» στο κρατικό ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων. Το εν λόγω Ταμείο έχει σχεδιαστεί με σκοπό την προσέλκυση κεφαλαίων σε τομείς υψηλής ανάπτυξης.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.