Τσιόδρας: Οι τρεις πιο σοβαρές παραλλαγές του κορωνοϊού

 

 

Στις παραλλαγές οι οποίες απασχολούν περισσότερο τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αναφέρθηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα “Επιδημίες – Πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα”, που διοργάνωσε το Ιασώ Γενική Κλινική, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως οι παραλλαγές θα συνεχίσουν να εξελίσσονται και όσο περνάει ο καιρός τα εξουδετερωτικά αντισώματα θα μειώνονται σχεδόν στο μηδέν.

“Χάνουμε την ανοσία που κερδίσαμε με τα εμβόλια και από προηγούμενη λοίμωξη και δεν έχουμε ανοσία για τις νέες παραλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε εμβόλια καινούργια και αναμνηστικές δόσεις”, σημείωσε.

Αναφέρθηκε σε τρεις παραλλαγές του κορωνοϊού που συζητούνται έντονα:

  • Το στέλεχος ΒΑ.2.275.2, το οποίο έχει εντοπιστεί σε 55 χώρες και 43 πολιτείες στις ΗΠΑ. Θεωρείται η πιο ανθεκτική αφού διαφεύγει από την προστασία των μονοκλωνικών αντισωμάτων.
  • Το στέλεχος ΒΑ.4.6 έχει εντοπιστεί σε 77 χώρες και στις ΗΠΑ καταγράφει ποσοστό 14%. Αρχίζει να ξεπερνάει την «Όμικρον», η οποία παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα.
  • Το στέλεχος ΧΒΒ, που έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στη Σιγκαπούρη και το οποίο έχει τη μεγαλύτερη ανοσιακή διαφυγή.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για έλεγχο στελεχών του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως οι περισσότερες χώρες δεν ελέγχουν τα στελέχη. Η διαπίστωση είπε είναι ότι επικρατεί στο 100% η παραλλαγή Όμικρον, με 98% ή υποπαραλλαγή ΒΑ.5, για την οποία υπάρχει εμβόλιο.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.