Τσουνάμι. Τί κάνουμε σε περίπτωση προειδοποίησης για τσουνάμι ή μετά από μεγάλο σεισμό σε θαλάσσια περιοχή.

Αν και τα τσουνάμι είναι γενικά σπάνια φαινόμενα , καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για αυτά.

Έτσι το “Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι” μας ενημερώνει:

ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

Μην παραμένετε στην ακτή σε περίπτωση σεισμού ή μετά από παρατήρηση ασυνήθιστης μεταβολής της στάθμης της θάλασσας (π.χ. απόσυρση ή ανύψωση της θάλασσας).

Σε αυτές τις περιπτώσεις απομακρυνθείτε άμεσα από την ακτή και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Παροτρύνετε και άλλους (π.χ. συγγενείς, φίλους) να κάνουν το ίδιο.

Παραμείνετε μακριά από ποτάμια και ρέματα που καταλήγουν στη θάλασσα. Tα κύματα τσουνάμι ταξιδεύουν πολύ εύκολα μέσα από τα κανάλια των ποταμών.

Ακολουθείστε τις επίσημες οδηγίες που ανακοινώνονται στα Μέσα Ενημέρωσης.

Συνήθως το τσουνάμι δεν είναι ένα μόνο κύμα αλλά μια σειρά από κύματα. Η εξέλιξη του φαινομένου και ο κίνδυνος από τσουνάμι μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.

Μην επιστρέψετε στην παραλία αν δεν περάσουν κάποιες ώρες από την εκδήλωση του σεισμού εκτός και αν επίσημη οδηγία αναφέρει ότι είναι ασφαλής η επιστροφή.

Οι ιδιοκτήτες σκαφών μπορούν να βγάλουν τα σκάφη τους στην ανοικτή θάλασσα μόνο αν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος και κατόπιν άδειας του Λιμενικού.

Μην παραμένετε σε αγκυροβολημένα σκάφη στο λιμάνι. Τα κύματα τσουνάμι μπορεί να τα καταστρέψουν.

Τα σκάφη που βρίσκονται στη θάλασσα δεν πρέπει να επιστρέψουν στην ακτή σε περίπτωση που το πλήρωμα αισθανθεί σεισμική δόνηση ή στην περίπτωση έκδοσης μηνύματος προειδοποίησης για τσουνάμι.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.